Президентът Румен Радев поиска от представителите на "Има такъв народ" да чуе позицията им за съставяне на правителство и ново управленско мнозинство. Около какви приоритети са готови да го подкрепят, отворени ли са за диалог, към кои партии и с какви условия, поддържат ли червени линии и имат ли нови имена в "забранителния си списък" по отношение на едно ново управление.

В период на тежки кризи оставянето на страната без парламент е голямо изпитание, изтъкна Радев.

ИТН вече са готови с управленска програма, чакат мандат

ИТН вече са готови с управленска програма, чакат мандат

Ако пък те не получили мандат, то партията щяла да седне на масата на преговор

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов отбеляза, че държавният глава много добре знае защо ИТН са напуснали коалицията - един от коалиционните партньори нарушил коалиционното споразумение. Не бих казал, че сме напуснали правителството и сме довели ситуацията до сегашната, а неспазването на националните интереси доведе до тази ситуация. Политическите обещания трябва да се спазват, а националните интереси са над политическите пристрастия, каза Йорданов.

Депутатите в търсене на премиер

Депутатите в търсене на премиер

След третия мандат ще водят преговори

ИТН смятат, че е по-добре да има правителство с партиите от четворна коалиция. Ние сме сходни, не се различаваме, имаме разминавания, но не са чак толкова големи, уточни Тошко Йорданов. ИТН нямат допирни точки с ДПС и ГЕРБ. Коалицията трябва да се структурира обаче по по-човешки начин, без заповеди, а с партньори. Основната причина да се разпадне коалицията били Кирил Петков и Асен Василев. Затова е по-добре политическите лидери да минат по-встрани, настоя още веднъж Тошко Йорданов.

Според него заради политически проблеми се е стигнало до политическата криза. ИТН са отворени за разговори и ако третият мандат отиде в партията на Слави Трифонов, ще подходят отворени за диалог с бившите коалиционни партньори. Червени линии няма да слагаме за бившите си коалиционни партньори, увери Йорданов.

Въпреки това Тошко Йорданов уточни, че е преценка на президента на кого да даде третия мандат за съставяне на правителство, като открои, че мандатът можело да го получат дори ДПС или "Възраждане".

На въпроса на Радев, ако третият мандат е в ръцете на ИТН, дали от партията са склонни премиерът да е от друга партия, за да обедини бъдещото управление, Тошко Йорданов заяви, че нямат претенции министър-председателят да е от ИТН. Нямаме твърдо условие премиерът да е от ИТН, никога не сме били с амбицията да тикаме някого отпред, защото е само от ИТН. Никога не сме си го позволявали това, каза още той.

Заедно с Тошко Йорданов в президентството за консултациите за третия мандат присъстват още депутатите Станислав Балабанов и Ива Митева.

Третият мандат – път по рационалното към надеждата

Третият мандат – път по рационалното към надеждата

Ако от ИТН се ориентират към рационално поведение, то стремежът на ПП към скорошни избори ще бъде обезсилен, а и ако Петков и Василев предпочетат избори, то може да изгубят и електорално

В рамките на политическата криза, настъпила след успешния вот на недоверие към кабинета "Петков" това са вторите консултации, които президентът Румен Радев провежда и в този смисъл това е втората му среща с представителите на "Има такъв народ".

Преди "Има такъв народ" държавният глава разговаря поред с всички парламентарно представени партии.