Няма проблем между президент и премиер. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев пред БиТиВи.

Когато армията от безработни се множи всеки ден, не било редно да се занимават хората със сърдити пози. Аз в този спектакъл няма да участвам, изтъкна Румен Радев. Премиерът трябвало да знае, че народът не е публика, от която се очакват аплодисменти. Властта се нуждаела от критика, когато парламентът не работи, по думите му. Мисля, че сме показали единодействие, заяви Румен Радев за отношенията с Бойко Борисов. Вярвате ли, че тази криза трябва да я управляваме с паника, изтъкна държавният глава.

Коронавирусът издигна Борисов над Радев в очите на българите

Коронавирусът издигна Борисов над Радев в очите на българите

Най-голяма подкрепа събира ген. Мутафчийски

Кризата нямало да се реши с трупове, чийто образи се леят непрекъснато от екрана към народа. Как точно забивам нож в гърба, недоумява Радев за казаното от Борисов, че му забивал нож в гърба. Никога не съм казал да падат ограниченията, подчерта той.

Към тази пандемия трябва да подходим с комплекс от агресивни мерки, цитира президентът думите на шефа на СЗО.

Той е за безплатно тестване на народа. Изпуснахме момента с безплатното тестване, заяви Румен Радев. За тестването била и СЗО. Той отчете, че кабинетът е взел навременни мерки. 

Трябвало да се осигурят безплатни тестове. Самолетите и газопроводът не бяха ли скъпи, попита Румен Радев, оборвайки твърдението на управлението, че тестовете били скъпи. Трябва да се дава повече за хората, категоричен бе още президентът.

Радев отговаря на Борисов: Няма по-страшно от активната глупост

Радев отговаря на Борисов: Няма по-страшно от активната глупост

Премиерът трябва да се запознае със законите и Конституцията

Нямам нужда от говорител, който да обявява смъртта на моя баща, каза още той за критиката на Борисов, че дал брифинг в момент, в който загубил баща си. Премиерът сам се провъзгласил за негов говорител.

Депутатите по команда от Борисов се отказали от заплатите си. Парламентът не трябва да е придатък на изпълнителната власт, а дарителството е свят акт. Политиците опорочили този акт.

Изоставаме с въвеждането на социални и икономически мерки, по думите на Радев.

Задължително трябва да има подкрепа за най-бедните. Дали мярката 60/40 е добра, щял да покаже интересът към нея. Какво става с гладния човек - той излиза на улицата и помита всичко, предупреди президентът по повод предупреждението си, че гладът ще победи страха. Изключително важно е хората да усетят, че има държава, която мисли с тях, смята държавният глава. Това, което се случва в Англия, не искам да става тук, заяви още той. В Англия хората масово излязоха по парковете и полицията не можа да ги удържи.

Румен Радев иска разхлабване на акциите, но при строг контрол и изисквания. Според него едва ли вирусите на Витоша са повече, отколкото в метрото. Българите доказахме, че можем да бъдем съзнателни, убеден е държавният глава. Не приемал Борисов да си гради образа на спасителя на гърба на страха на хората. Хаосът от излизането от ситуацията можел да е по-страшен от хаоса при въвеждането на извънредното положение.

Румен Радев: Мизерията не е спасение от вируса

Румен Радев: Мизерията не е спасение от вируса

Управляващите да преосмислят социалната изолация в разумен срок

Радев предлага да предприемем мерки на световните икономически експерти. Не говоря за хеликоптерни пари, да ръсиш на всеки, каза президентът, но настоя, че не трябвало да се оставят гладни хора.

Стана модерно и непрекъснато се говори за смърт, подчерта държавният глава, но той не иска да дели смъртта на хората. Около 2000 души годишно умират от грип, а около 300 българи дневно умират на ден по различни причини. "Няма ли да направим брифинг? Сега ли се сетихме за възрастните хора", недоумява той. По думите му ще мине кризата и пак ще забравим възрастните хора.

За социални и икономически мерки в кризата настоя Румен Радев

За социални и икономически мерки в кризата настоя Румен Радев

Нямало как да наложи вето върху несъществуващи мерки

Румен Радев не е наложил вето на актуализацията на бюджета, защото има нужда от спешни мерки. Той призова за преосмисляне на инвестиционни проекти.

Президентът няма да свика КСНС, въпреки че коронавирусът е опасност. Трябва обаче да има адекватни мерки спрямо тази опасност, допълни той и настоя за баланс между здравни, социални и икономически мерки. Румен Радев не се е отдръпнал от съвместна работа с властта, въпреки оттегленото доверие.

За записите, които прокуратурата направи публични, той посочи, че не е правил опит да прикрие проверката на КПКОНПИ. Никога не е извършвал държавна измяна, стана ясно от думите му.

Това правосъдие в ефир е прах в очите на хората, така Радев коментира оставките в ББР. Едрият бизнес отдавна стана приоритет на тази банка, заяви президентът.

Румен Радев препоръча политиците да не се правят на лекари

Румен Радев препоръча политиците да не се правят на лекари

Да се спазват указанията на Националния щаб, настоя президентът

Генерал Венцислав Мутафчийски получил оценката на хората, които спазвали препоръките му. Но Румен Радев попита защо не се използва Законът за защита от бедствия или плана за действие при грипна епидемия. Тези нормативни документи били дори по-добри и дават достатъчно възможности за действие.

Българите се оказаха единни и решителни в тази криза, доволен в държавният глава. Той е готов да подаде ръка на премиера, но Бойко Борисов не трябвало да си прави други сметки. Чувствам се обединител на нацията, заяви още Румен Радев. Той знаел как да се бие, знаел и как да бъде смирен.

За Великден призова хората с молитвите си да бъдат у дома или пред храма, но да спазват правилата за социална дистанция.

Румен Радев призова да не се поддаваме на паника и страх от коронавируса

Румен Радев призова да не се поддаваме на паника и страх от коронавируса

Той настоя и да не се допуска парализа на икономиката