Германия ще каже кой ще е шеф на ООН, това е смехотворно.

Така коментира пред БНТ социологът Андрей Райчев резултатите от шестото гласуване за избор на нов генерален секретар в Съвета за сигурност на световната организация и конкретно представянето на Кристалина Георгиева.

Припомняме, бившият португалски премиер Антониу Гутериш е ясният фаворит за поста генерален секретар на ООН.

Следващият шеф на ООН няма да е жена от Източна Европа
Обновена

Следващият шеф на ООН няма да е жена от Източна Европа

Антониу Гутериш е ясният фаворит

След шестото тайно гласуване в Съвета за сигурност на организацията той е получил 13 окуражаващи гласове и нито един червен. Вчера петте постоянни членове на Съвета за сигурност, имащи право на вето – Русия, Китай, САЩ, Великобритания и Франция, гласуваха с червени бюлетини. В предишните пет гласувания Гутериш отново бе на първо място.

От двете наши кандидатки Ирина Бокова се представи по-добре от Кристалина Георгиева. В нейна подкрепа гласуваха 7 души. 7 бяха гласовете „против”, като две от тях бяха с червена бюлетина. Една държава е без мнение. Според дипломатически източници вето са наложили САЩ и Великобритания.

Кристалина Георгиева е получила 5 окуражителни гласа. 8 от членовете на Съвета за сигурност са били против кандидатурата й. Две страни са й наложили вето с червена бюлетина и две без мнение. По непотвърдена информация вето са наложили Китай и Франция.

Райчев, който отправи остри критики по адрес на Георгиева в ефир, изтъкна, че щял да си „скъса дипломата”, ако еврокомисарят е бил избран за шеф, пояснявайки, че България е била притисната от Германия и Ангела Меркел да издигни втори български кандидат.

Заради Германия е направена ООН. ООН е създадена благодарение на фашистка Германия. Германия ще каже кой ще е шеф на ООН, това е смехотворно, изтъкна той и добави, че Русия си е оттеглила подкрепата за кандидат от Източна Европа след включването на Георгиева и Гутериш се е поздравил с победата.

По думите му историята с номинирането на Георгиева е грешка и „тя съдържа два компонента: коварство и подлост и глупост”, наричайки еврокомисаря „посредствена женица”.

Според него представянето на еврокомисаря по бюджета е тежък провал и заради това външния ни министър трябва да си подаде оставката.

По отношение на Бокова той е убеден, че е имала шанс, давайки за пример наложеното 7 пъти вето преди избирането на Бан Ки-мун за шеф на ООН.

Посланикът Тафров (Стефан – б.р.) говореше, че тя е дъщеря на убиец, че е Путинист. Нашета държава, част от нея, беше против Бокова, смята той, повтаряйки, че Кристалина Георгиева не е имала никакви шансове и че се е представила като Румяна Желева, само че на по-висока трибуна.

Тя ни изложи, тя е човек, който не знаеше какво прави, поредният случай, при който България се изложи. Бокова имаше големи шансове, Георгиева ги разруши, изложихме се като кифладжии, светът ни се изсмя. Изводът е, че няма да ни канят повече. Излагация, позор за България, продължи да атакува Райчев.

От своя страна Нено Димов от Института за дясна политика изтъкна, че след шестото гласуване не е жена от Източна Европа, а мъж от Западна Европа. Според него в България е имало по-големи очаквания от действителността, допълвайки, че никой не е казвал, че ще е жена от Източна Европа, определяйки го като вътрешни свръхмотивации в страната ни.

В крайна сметка по-сложна и комплексна е оценката, САЩ и Русия се договориха, другите договорки няма да ги разберем, каза Димов.

Според него двамата ни кандидати не са имали реален шанс за победа.

Той смята, че голяма пречка за страната ни и за това, че няма фаворит от Източна Европа е липсата на съгласие на Балканите, както и липсата на съгласие за кандидатурата на Бокова.

По думите му Бокова е направила някои неща в миналото, които неминуемо сега са довели до английско вето и вето от страна на САЩ заради арабско-палестинския конфликт. Припомняме, по време на мандата на Бокова като шеф на ЮНЕСКО Палестина получи статут в агенцията, което принуди САЩ да спрат финансовата подкрепа.

С номинирането на Георгиева, отбеляза Димов, е бил предприет някакъв опит за спасение, което е било подплатено и със свръхвисоки очаквания.

Той е убеден, че българската кандидатура не може да бъде само на правителството, а тя трябва да бъде одобрена и от страната.