Обновяването на въоръженията на Българската Армия няма алтернатива. Това заяви премиерът Марин Райков по повод вчерашното изказване на президента Росен Плевнелиев за преговори за закупуване на изтребители за БА.

Предстои в рамките на следващите 3 месеца да поискаме оферти от производители, обясни още той. Служебният министър-председател твърдо застана зад модернизацията на армията ни и обясни, че е разговарял с държавния глава по темата.

До края на месеца ще са готови изискванията към изтребителите, които ще купим, стана ясно от думите и на финансовия министър Калин Христов. След това ще се приемат поръчки от фирмите, които могат да предложат изтребители, отговарящи на изискванията ни.

Припомняме, вчера Росен Плевнелиев обяви, че ще закупим поне 9-10 изтребители за арията ни. Според държавния глава, армията ни трябва да бъде модерна и да бъде технологично преоборудвана.

Аз съм много за това да купим няколко изтребителя за армията, не бива да разчитаме само на старите, които притежаваме от доста време, заяви още президентът.

По думите му редица експерти са обиколили много държави за възможностите да закупим модерни изтребители, но новият парламент ще трябва да финализира сделката.

Имаме нужда от нови самолети, имаме нужда и от нова техника, категоричен бе държавният глава. Няколко модела изтребителя, по думите му, са в полезрението на експертите, но крайното решение ще дойде най-рано след 3 месеца.