Няма как да постигнем реформа в правосъдната система без парламент. Това заяви президентът Румен Радев по време на XV среща на бизнеса с правителството. "Видяхме как се написа нова Конституция за един ден и една нощ, тя беше внесена в деловодството на Народното събрание и катастрофира", посочи Радев.

Президентът видял една партия, която внесла в деловодството в НС с 26 подписа предложения за промяна в Конституцията, при положение, че необходимият брой подписи е няколко пъти по-голям. Вече усъвършенстването на подхода, същата партия казала в изминалия парламент, че няма да внася предложения, но нека всички да се съберем и да обсъдим идеите, посочи Радев.

Кандидатурата на Карадайъ цели максимална мобилизация, според Радев

Кандидатурата на Карадайъ цели максимална мобилизация, според Радев

Президентът очаква нормална кампания, стига да се избегне войната с компроматите

Това, което президентството направило за промени в съдебната реформа е системни консултации, да се чуе гласът на всички. Дори самият дебат е по-важен от написването на законови и конституционни промени. Без върховенство на правото не можем да имаме просперираща икономика и проспериращо общество, изтъкна държавният глава. Така и ние сме разработили един според мен изключително аргументиран вариант за поправка в Конституцията, изтъкна Радев.

Той ще продължи дебата с партии и обществеността, но най-добре е консолидирано да се подходи към промените в Конституцията. Когато правителството внесе плана, там ще има ясен ангажимент, че съдебна реформа ще има, уточни Радев.

Припомняме, че държавният глава организира пред изминалата година консултации под своя егида за промяна на Основния закон на държавата. Заявка да бъде направен такъв проект публичен бе дадена обаче при наличие на работещо Народно събрание.

Румен Радев: Избуяха затлачвани проблеми

Румен Радев: Избуяха затлачвани проблеми

Служебното правителство трябва да взима и стратегически решения