Посланикът ни в Руската федерация Атанас Кръстин беше поканен днес в руското Министерство на външните работи, съобщават от МВнР.

Там на протоколна среща му беше връчена нота, с която български дипломат от посолството се обявява за персона нон грата и трябва да напусне страната до 72 часа. Мярката е мотивирана като реципрочна спрямо действията на българската страна.

Българският дипломат в Москва ще спази дадения му срок за напускане на страната, който тече от днес в 14.00 часа московско време.

Припомняме, на 18 декември България обяви руски дипломат, акредитиран в София, за персона нон грата за действия, несъвместими с неговия статут, представляващи престъпление по НК.

САЩ за експулсирането на Сазанович: България има право да защити суверенитета си

САЩ за експулсирането на Сазанович: България има право да защити суверенитета си

Русия действа агресивно...

Изгоненият Василий Сазанович - военен аташе към руското посолство и полковник от военното разузнаване на Русия, е ръководел операциите на ГРУ на наша територия.

Информирани източници от специалните служби твърдят, че Василий Сазанович е човекът, който е ръководил в оперативен план дейността на изгонените през септември т.г. руски дипломати Сергей Николашин и Вадим Биков. Двамата бяха "осветени" като офицери на ГРУ, работили у нас като заместник-търговски представители на Руската федерация. Прокуратурата разкри тогава пред медиите, че Николашин и Биков са събирали сведения за процедурата по закупуването на новите изтребители Ф-16, за текущи и бъдещи проекти за модернизация на българската армия и за работата на българския военно-промишлен комплекс.

Изгоненият полк. Василий Сазанович ръководел операциите на ГРУ на наша територия

Изгоненият полк. Василий Сазанович ръководел операциите на ГРУ на наша територия

Интересувал се от плановете на НАТО...

На 23 септември България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж. Тогава Русия заяви, че си запазва правото на отговор.

На 29 октомври миналата година МВнР обяви за персона нон грата и друг руски дипломат. Той беше уличен в шпионаж. За това стана ясно след като от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

Припомняме, че председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец миналата година.