Привърженици на Ред, законност и справедливост и на ВМРО протестираха 3 часа пред Министерство на външните работи. 

Причината за протеста е броят на разкритите избирателни секции в Турция (123), което според ръководството на РЗС е незаконно. Протестът се ръководеше от Яне Янев, Красимир Каракачанов и Димитър Абаджиев.

Привържениците на РЗС носеха лозунги: "Не на гласовете от Турция на избори в България" и "Спри доганизацията".

Припомняме, вчера стана ясно, че броят на българите в чужбина, заявили желание да гласуват до изтичането на законовия срок 14 юни е 57 346.

Разкрити са бщо 259 секции в 141 населени места в 58 държави. От тях 123 са в Турция, където заявления са подали 44 174 гласоподаватели.

Днес искаме чрез този символичен протест да покажем, че българските граждани са непримирими към безобразията на външно министерство и цялото българско правителство по отношение на регистрирания брой избирателни секции в Турция. Това заяви за news.bg лидерът на РЗС Яне Янев.

По думите му МнВР по никакъв начин не действало в защита на българския интерес. Янев уточни, че по-рано днес ръководството на РЗС се е срещнало с представители на министерството.

Попитахме ги защо има толкова голям брой разкрити секции в Турция. Те не можаха да дадат смислен отговор, подчерта Янев.

Той допълни, че от РЗС са поискали справка за провежданите избори в останалите страни членки в съюза и разкритите секции за гласуване на техни избиратели в други държави. Оказа се, че се случващото се на изборите в България е прецедент. Те блокираха, допълни лидерът на РЗС в коментар за представителите на външно министерство.

Яне Янев разясни, че от РЗС са предоставили седем искания пред МнВР. Ако те не бъдат изпълнени до седем дни, партията планира да блокира границата с Турция в деня на вота с живи вериги с цел предотвратяване на изборния туризъм.

По думите на Янев, турските специални служби са провеждали целенасочена акциясред населението в Турция, с която са оказвали натиск то да гласува на предстоящите избори у нас. Той допълни, че зад тази акция стои и ДПС в лицето на Ахмед Доган.

Лидерът на РЗС уточни седемте искания на партия, поставени пред Външно министерство:

  • Намаляване на броя на разкритите секции в Турция на 70;
  • Изпращане на български членове на комисии в секциите в южната ни съседка, като те трябва да бъдат задължително от български партии; Поемане на разходите им за транспорт и работа там от българската държава;
  • Осигуряване от страна на българското правителство на сигурността и защитата на тези членове;
  • Министерски съвет да разпореди незабавна проверка на документите на всички турски граждани, които искат да гласуват на изборите за български парламент;
  • Проверка и на всички турски граждани, които ще гласуват у нас. В случай, че се докаже, че те не могат да пишат на български, да им се отнема правото да гласуват;
  • Незабавно свикване от президента на Консултативния съвет по национална сигурност, защото българската конституция бива суспендирана чрез пряката намеса на чужда държава в лицето на Турция във вътрешните работи на България;
  • Незабавно разкриване на поне двойни повече избирателни секции за българи в Западна Европа и САЩ.   

Яне Янев каза още, че е отправил призив към всички демократични политически партии в България да подкрепят плануваните протести на 5-ти юли.