Премиерът Сергей Станишев трябва да освободи незабавно министър Николай Василев като отговарящ за изборната администрация, заяви днес във Варна лидерът на партия "Ред, законност, справедливост" Яне Янев.

По думите му РЗС ще сезира Върховната касационна прокуратура за някой действия от страна министъра.

Ние смятаме, че Василев отново ще създаде проблеми с изборните бюлетини и те ще са прозрачни, обяви Янев.

По думите му партията ще настоява да види договорите с печатниците, които ще изработват бюлетините, както и размера на комисионните, които е получил министърът на държавната администрация.

Имаме информация, че Василев е ощетил държавата при обществената поръчка за изработването на урните, каза Янев. По думите му грешка на министъра е, че не е осигурена възможност пуснатите в деня на вота бюлетини да се слагат в пликове с пломби с кодифицирани номера, а не в чували.

Купуването на гласове е основен приоритет на партиите от тройната коалиция, каза Янев. По думите му управляващите реализират в страната цели мрежи, в които са ангажирани и държавни служители.

В момента се купуват цели секционни комисии, посочи Янев. Той допълни, че РЗС разполага с информация, че в деня на изборите много от членовете на СИК ще бъдат подменени. С

Според Янев по такива схеми работи изключително активно ДПС. Той допълни, че управляващите могат да манипулират вота и при електронната обработка на протоколите от гласуването, тъй като данните се вкарват в компютрите без двойна проверка.

ГЕРБ и РЗС ще направят паралелно преброяване в деня на изборите в национален мащаб, съобщи Янев. По думите му двете партии са се договорили и ще дадат по 10 хиляди лева, за да реализират преброяването.

Янев съобщи още, че РЗС ще внесе документите си за регистрация в ЦИК за участие в националните избори на 7 юни. На 9 юни партията ще оповести листите си с кандидати за народни представители.