12 септември е крайният срок, в който главна дирекция ГРАО трябва да предостави избирателните списъци в общините. Така всеки един гласоподавател ще може да провери в коя избирателна секция и къде точно ще може да упражни правото си на глас.

Списъците са два, съответно за общински съветници и кметове и за президент и вицепрезидент, обясниха говорителите на ЦИК Бисер Троянов и Ралица Негенцова по време на редовната пресконференция на комисията.

Гласоподавателите могат да изпратят sms на двата номера - 14726 или 080014726 със съдържание 10 цифри на ЕГН-то, като автоматично ще им бъде върнат отговор с информацията - в коя секция могат да гласуват.

На интернет страницата на ГРАО www.grao.bg всеки един от гласоподавателите може да направи същата справка за това, в коя секция и място е разпределен за гласуване.

Изпуснатите лица от избирателните списъци могат да подадат заявление техните имена да бъдат допълнени към списъка или да направят поправки, ако има някакви грешки. Гласоподавателите, които решат да отидат до избирателните секции, трябва да имат адресна регистрация до 22 юни включително.

До 8 октомври се подават заявленията от хората, които решат, че предпочитат да гласуват по настоящ адрес, а не по постоянен. До същата дата може да се подаде заявление за гласуване на друго място, като на това заявление имат право кандидатите за президент и вицепрезидент, наблюдателите, членовете на ОИК и членовете на ЦИК. Те трябва да имат специално удостоверение с което им се разрешава да гласуват на друго място.

22 септември е крайният срок за подаване на заявления от хора с трайни увреждания. Така те ще могат да гласуват чрез подвижна урна. Необходимо е и представянето на документ от ТЕЛК или НЕЛК.

До момента са се регистрирали 9 кандидат-президентски двойки, като срокът за това изтича на 17 септември, обяви Бисер Троянов.

На 21 септември ЦИК ще тегли жребий за номерата и подредбата на партиите и коалициите, които ще влязат в бюлетината.

„Информационно обслужване" АД е единствената фирма, която е представила оферта в срок за участие в преброяването на гласовете за местни и президентски избори.