Районната избирателна комисия в Сливен състави акт за административно нарушение на председателя на ДПС Лютви Местан за предизборна агитация на турски език, съобщи на сайта си РИК.

Нарушението е извършено в котленското село Ябланово по време на събора "Герлово пее и разказва" на 5 май. С това е нарушена норма по член 133, алинея 2 от Избирателния кодекс, която гласи, че предизборната кампания се води на български език.

Акт е бил съставен и на кмета на селото Джемал Чобан, който е използвал безплатно за целите на предизборната кампания на партията ДПС публичен ресурс в нарушение на забраната по член 152 от алинея 3 от Изборния кодекс, според която се забранява безплатното използване на публичен административен ресурс.

Съборът е бил финансиран от община Котел като част от културния календар на общината. Чобан също е водил предизборна агитация на турски език. Решението на комисията е след проверка на жалба от водача на листата на ГЕРБ-Сливен Десислава Танева. Решението на Районната избирателна комисия е окончателно и не подлежи на обжалване.