Наличието на договор за Ф-16 означава, че България може да заплати сега, но министерство на отбраната може да каже каква точно е цената. Подходът на САЩ да бъде платена цялата сума е в полза на реализация на целия проект наведнъж и да няма забавяния, коментира пред БТВ бившият служебен военен министър Велизар Шаламанов.

Вероятно балансът вече е намерен и ще видим дали ще е малко над 2 млрд. лева когато предложението официално бъде внесено.

Януари е решено да се излезе от ограниченията, защото придобиването на стратегически изтребител е въпрос на обновяване на цялата българска армия. Последните 20 години ВВС получава вертолети "Кугър" и самолети "Спартан", обясни Шаламанов.

Относно таванът на САЩ от 3 млрд. лева, това е максималния пакет, който може да бъде намален и то без а да се намаляват бойните способности на самолетите.

Важното е да придобием целият пакет, включително подготовка на пилоти и инженери и самолетът да влезе на въоръжение, коментира бившият военен министър.

С решение на НС с което ще се ратифицира този договор, трябва се даде цялостна оценка колко ще ни струва трансформацията на ВВС, това е само началото с тези 2 млрд. лева. В следващите 5-7 години трябва да се закупят още поне 8 самолета, както и радари. Трябва да се освободим от старата техника, добави той.

Влизайки в тази програма, следващите 8 самолета ще бъдат придобити на още по-ниска цена и ще позволи оптимално обновяване на армията. Сделката е изгодна за България, защото това е геостратегически избор и ще донесе ползи далеч извън армията, коментира Велизар Шаламанов.

От посолството на САЩ внесли предложението за осем Ф-16

От посолството на САЩ внесли предложението за осем Ф-16

Било съобразено с изискванията на българските ВВС

Припомняме, до 1 октомври 2018 г. в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни към които бяха изпратени покани да участват в конкурса за избор на нов тип изтребител за Българската армия.

В последната работна седмица от декември 2018 година и Gripen, и Локхийд Мартин (които бяха основните претенденти - б.р.) подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. И до този момент двете компании, продължават да заявяват готовност за преговори и подобряване на офертите.

В последния работен ден преди Коледните празници - 21 декември 2018 г. комисията към МО по избор на нов изтребител за българската армия завърши работа с доклад, в който се препоръчва избора на F-16. В доклада нямаше категорично становище и бе препоръчано разговорите по офертите да продължат. Въпреки това той бе внесен в Министерския съвет и приет от Народното събрание. Комисията препоръча и промяна на методиката за избор на изтребители.

На следващия ден държавният глава Румен Радев остро разкритикува доклада на комисията към военното министерство като "триумф на лобизма" и финалът на автокрацията за 2018-та година. Това изказване отключи поредна размяна на реплики между "Дондуков" 1 и 2. Преди това нееднократно Румен Радев критикува процедурата и дори призова политическите партии и институциите за "радиомълчание" по темата.

В отговор на последните критики на Радев вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов поиска президентът Румен Радев да каже кого има предвид, когато говори за лобизъм. Действията на правителството бяха защитени и от тогавашния зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

На 16 януари 2019 г. депутатите гласуваха мандат на правителството да преговаря със САЩ за договаряне за изтребители Ф-16.

На 24 април 2019 г. бе открит завода, където биха били построени военните самолети за България.

След като българска делегация замина за САЩ министър Каракачанов обясни, че България може да каже "не" на сделката. По-късно той заяви, че 1.8 млрд. лв. е само рамката на споразумението.

След това от военното министерство съобщиха, че Американският конгрес е одобрил сделката.

Франция, Германия и Испания разработват нов европейски изтребител

Франция, Германия и Испания разработват нов европейски изтребител

Стремят се към намаляване на зависимостта от САЩ