Балотажът между кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева и левия кандидат Румен Радев е сигурен.

Това сочат данните от национално представително проучване на изследователски център "Тренд", проведено сред 1004 души между 19 и 26 октомври 2016 г. Проучването е осъществено със собствено финансиране на изследователския център.

С малка преднина, лидер в предпочитанията на българите, е кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева с 27,3% от заявилите, че ще гласуват. След нея с 24% се нарежда подкрепеният от БСП претендент Румен Радев.

Следват Красимир Каракачанов (12,1%), Ивайло Калфин (6,7%), Веселин Марешки (6,3%), Трайчо Трайков (5,4%), Пламен Орешарски (3,2%) и Татяна Дончева (2,2%). Опцията "не подкрепям никого" е с дял от 7,1%. социолозите уточняват, че процентът на подкрепа за Пламен Орешарски не е представителен, тъй като по време на допитването е обявена подкрепата на ДПС за неговата кандидатура.

Особена трудност представлява да се направи категорична прогноза за очакваната избирателна активност на предстоящите президентски избори, посочват от "Тренд".

Близо 60% от всички запитани декларират, че със сигурност ще упражнят правото си на глас, 84% от хората са чували, че е прието задължително гласуване, което може да повиши избирателната активност, в сравнение с предишни избори.

19% все още не са решили. 44% пък знаят още преди кампанията за кого ще гласуват, докато 19% са взели решение по време на самата кампания.

Според 76% има значение кого точно ще изберем за президент, а 16% са на обратното мнение.
Най-важните качества, които трябва да притежава един президент са: да може да обединява хората (39%), да е честен (38%), да е интелигентен (30%), да е патриот (26%) и да има политически опит (26%).

Поради обвързването на резултатите от президентските избори с евентуални предсрочни парламентарни избори, от център "Тренд" са тествали и нагласата на хората за нов парламентарен вот.
Според 45% "не са необходими предсрочни парламентарни избори след президентските", а 32% са на обратното мнение.

Три четвърти от запитаните (75%) биха гласували с "да" на въпроса дали подкрепят народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство с два тура. Малко под половината пък биха подкрепили въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите, докато 40% биха гласували с "не" на този въпрос. Най-висок процент (80%) събира подкрепата за намаляването на годишната държавна субсидия на политическите партии и коалиции.