иван ивановСлед коалицията на Станишев, Доган и Сакскобургготски, от вчера българският парламент има нова Тройна коалиция - тази на Борисов, Доган и Сидеров. Това се казва в декларация на „Синята коалиция", прочетена от народния представител Иван Иванов. Изказването му премина в отсъствието на министър-председателя, който малко преди това напусна пленарната зала.

Гневът на „сините" беше причинен от вчерашното избиране на Сабрие Сапунджива от ДПС за член на Комисията за разкриване на конфликт на интереси с гласовете на ГЕРБ. Тогава БСП и „Синята коалиция" останаха без представители.

Иван Иванов заяви, че по този начин в 41-вото народно събрание се е утвърдило новото парламентарно мнозинство на ГЕРБ, „Атака" и ДПС. Той припомни, че представителят на ДПС в Комисията за борба с корупцията от месеци спира разследването на имотите на вътрешния министър Цветан Цветанов, а управляващите, от своя страна, са изоставили обещанията си да разкрият далаверите на предишното управление.

И РЗС заподозря комбина между ГЕРБ и ДПС
Още...

Депутатът от „Синята коалиция" посочи, че създалата се ситуация изисква да се отговори на три въпроса. Първият е към ГЕРБ и е каква е цената на сделката им с върхушката на ДПС. Иван Иванов попита и „Атака" какво ги е събрало с някогашните им врагове.

Последният въпрос на „Сините" беше към цялото ново парламентарно общество и беше дали Борисов, Сидеров и Доган „ще си назначат" следващия български президент.

Искра Фидосова от ГЕРБ коментира пред БГНЕС, че твърденията на Иванов са "пореден абсурд". Тя призна, че се е изненадала от избора на Сабрие Сапунджиева при вчерашното тайно гласуване и добави, че е имало доста недействителни бюлетини. Фидосова беше категорична, че управляващите не искат подкрепата на ДПС и няма "да връщат жеста".

 

По повод декларацията на Иван Иванов Лютфи Местан и Христо Бисеров заявиха в кулоарите на парламента, че не е имало никакви консултации или договорки между ДПС и ГЕРБ за състава на Комисията за разкриване на конфликт на интереси.

Лютфи Местан каза, че избирането на предложената от ДПС Сабрие Сапунджиева не е резултат на договорки и подчерта, че тя е била избрана „по необходимост и по неизбежност".

Ако комисията беше съставена изцяло от ГЕРБ, тя нямаше да е легитимна и не би била по-легитимна, ако в нея бяха кандидатури само на ГЕРБ и на „Атака", тоест само на управляващото мнозинство. Няма как да е легитимна и ако в нея участва представител на „Синята коалиция", доколкото тя и ГЕРБ са в едно политическо семейство - ЕНП, добави Местан.

Поради това третият член на комисията по необходимост може да бъде или от ДПС, или от БСП, категоричен е той. Според Местан предпочетен е кандидатът на ДПС пред този на БСП, защото вече президентът е направил назначение на свой представител в комисията. Може би втори представител на лявото пространство щеше да дойде в повечко и да дебалансира комисията, коментира Местан.

И той, и Христо Бисеров са категорични, че не са уместни твърденията за нова Тройна коалиция. Бисеров повдигна въпроса колко зам.-министри има от ДСБ в кабинета. Той настоя „Синята коалиция" да обяви най-после опозиция ли са и също така да кажат ако са опозиция - кога ще си оттеглят зам.-министрите.