Има опасност вотът на незрящите хора да бъде подменен при гласуване, тъй като те отиват до тъмните стаички с придружител, който им чете бюлетините и ги попълва вместо тях. За това предупреди Веселина Стоилова, омбудсман на хората с увреждания във Варна, цитирана от Дарик.

Макар че тези хора избират за придружители свои близки и такива със сходни политически убеждения, има опасност от злоупотреби.

"Понеже гласуването е поверително, има проблем с придружителите. Защото по закон един придружител може да отговаря за две лица с увреждания. Но има места с по-компактна маса хора с увреждания, като социалните домове например. Тогава се получава недостиг на придружители, на които хората имат доверие. Затова те често предпочитат да не гласуват, вместо някой да подмени вота им", коментира тя.

Пред хората с увреждания стоят бариери, които не им позволяват да упражнят правото си на вот. Именно заради това много от тях се отказват от него, показват наблюденията на омбудсмана. 

Решение на проблема е такива хора и придружителите им да упражнят правото си на вот в една и съща секция, за да не се налага да се ходи до две места. Друг вариант са подвижните урни.