Служители на компания "Артекс" протестираха пред Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Причината за протеста е, че преди повече от месец ВАС окончателно отмени акта на ДНСК, с който строителството на сградата бе спряно. Все още няма решение обаче валидно ли е разрешителното за строеж.

С плакати "Не се отмятайте, вашите подписи стоят", "Искаме да си свършим работата в този век", "Искаме предвидима бизнес среда" и "Всички институции потвърждават законността на Златен век", служителите рано тази сутрин обградиха ведомството. Те твърдят, че са 500 срещу 20 души администрация, които спират проекта за строеж на небостъргача.

"Артекс" с апел към ЕК и всички институции, готови са на протести за своя "Златен век"

"Артекс" с апел към ЕК и всички институции, готови са на протести за своя "Златен век"

Сградата била символ на борбата за честна, независима и предвидима бизнес среда

На място бе и арх. Пламен Мирянов и Весела Мирянова, управители на фирмата. Тя бе категорична, че всички институции спират работата им. От своя страна арх. Мирянов коментира, че не може да разбере каква е причината да се спира строежът на една модерна висока сграда, строена и предвидена по най-добрите стандарти.

Арх. Пламен Мирянов е категоричен, че закононарушения няма и всичко е абсолютно законно. От думите на Весела Мирянова се разбра, че до дострояването на сградата остават 10 етажа.

По думите на Мирянов фирмата търпи огромни загуби, стотици милиони на месец само за тротоарно право. Загубите вече били в милиони левове.

Кметът на „Лозенец“ сезира главния прокурор за „Златен век“

Кметът на „Лозенец“ сезира главния прокурор за „Златен век“

Сградата е незаконна, според него

След час протест и скандирания - "Оставете ни да работим", под звуците на бунтовнически песни, пред Министерство на регионалното развитие и благоустройството Мирянов призова служителите на своята компания да тръгнат на шествие по ул. "Кирил и Методий", а утре да се съберат пред ДНСК.

"Нaшият прoтecт нe e пoлитичecки, ниe нe иcкaмe ocтaвки и нe ce вълнувaмe oт eднo или другo пeрcoнaлнo нaзнaчeниe. Прoтecтирaмe, зaщoтo нacтoявaмe дa ce cпaзи зaкoнът и дa ce увaжи рeшeниeтo нa cъдa! Зaщoтo иcкaмe дa пocтрoим cгрaдaтa "Злaтeн вeк", зa кoятo имaмe вaлиднo рaзрeшeниe зa cтрoeж! Зaщoтo ce нaдявaмe, чe вce oщe нe e къcнo кoмпeтeнтнитe oргaни дa прeocмиcлят пoзициятa cи и дa взeмaт мъдрo, прaвилнo и oтгoвoрнo рeшeниe пo cлучaя", обявиха в общо писмо и от компанията.

ИК "Лозенец" продължава борбата срещу "Златен век" въпреки ВАС

ИК "Лозенец" продължава борбата срещу "Златен век" въпреки ВАС

Проектът е паметник на корупцията, според инициативния комитет

На 6 април 2019 г. от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че преустановяват строежа на "Златен век", съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя.

ДНСК направи 2 проверки и първоначалните констатации бяха, че всичко около строителството на "Златен век" е редовно.

Това стана повод за протести на столичани. Недоволството беше насочено към шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, като протестиращите не веднъж поискаха неговата оставка.

Строителната фирма стана обект на проверка и от Националната агенция по приходите (НАП).

Припомняме и че след срещата през месец май 2021 г. в МРРБ бе решено Държавната инспекция да започне още една проверка. Решението бе последвано от изявление от страна на строителя "Артекс".

Върховният административен съд (ВАС) през месец май 2021 г. излезе с решение за отмяна заповедта на шефа на ДНСК за временно спиране на "Артекс". Това решение, според ИК Лозенец е очаквано, защото заповедта на ДНСК е порочна и не е била адекватно защитавана в съдебна зала.

С решението на първоинстанционния съд беше отменено спирането от ДНСК на строежа на небостъргача в столичния квартал "Лозенец". Престъплението "Златен век" продължава - Това написа през ноември 2020 г. в социалната мрежа Фейсбук кметът на район "Лозенец", Константин Павлов.