Софийската митрополия ще преговаря с фирмата на Гинка Върбакова "Инерком" за по-голям наем на имота на пл. "Света Неделя", отдаден на фирмата. Това заяви пред bTV Западно и средноевропейският митрополит Антоний.

Едва 4% от българите искат "ЧЕЗ" да е на Гинка Върбакова

Едва 4% от българите искат "ЧЕЗ" да е на Гинка Върбакова

Мнозинството искат държавно "ЧЕЗ"

Митрополит Антоний призна, че условията по договора за наем, който е предварителен, са неизгодни. "След така изнесената информация трябва да се срещнат двете страни на договора. При тези страни той няма как да прерасне в окончателен... не запазва интересите на Софийската света митрополия в този си вид", заяви духовникът и допълни, че няма представа какво е състоянието на въпросната сграда, както и че не желае да коментира защо условията по договора от края на 2016 година са заложени по този начин.

Стана ясно още, че упълномощен да сключи договора е съпругът на Гинка Върбакова. Не е ясно дали при разваляне на предварителния договор с фирмата страните ще трябва да плащат неустойки.

Според митрополита изнесената информация за договора между Софийската митрополия и "Инерком" е индиректна атака срещу митрополията. По думите му около атаката има чисто политически елемент.

Патриарх Неофит отказал да подпише договор за наем с "Инерком"

Патриарх Неофит отказал да подпише договор за наем с "Инерком"

От дружеството на Върбакова предложили скандално ниски цени

Припомняме, на 21 март, сряда, стана ясно, че патриарх Неофит е отказал да подпише договора за наем и споразумение с "Инерком" ЕООД, собственост на Гинка Върбакова. Дружеството "Инерком", което купува активите на ЧЕЗ у нас, е поискало да наеме помещение на Софийската Света Митрополия на ул. "Съборна" - в центъра на София. Предварителен договор за наем е бил подготвен в края на 2016 година. Подготвено е било и споразумение чрез пълномощници от двете страни.
Българският патриарх Неофит обаче категорично се е противопоставил на подписването на какъвто и да е договор с Гинка Върбакова, заявиха и от патриаршията. Договорът заложил скандално ниски цени за наем в идеалния център на София.

Софийската митрополия, а не БПЦ, е страна по договора с "Инерком"

Софийската митрополия, а не БПЦ, е страна по договора с "Инерком"

По-рано беше съобщено, че е отказан договор заради скандално ниски наеми

Вчера от Софийската митрополия заявиха в съобщение, че Българската православна църква - Българска патриаршия, ръководена от Светия Синод като юридическо лице, не е страна по Предварителен договор и споразумение от 22.12.2016 г. с "ИНЕРКОМ" ЕООД. Същият договор не е бил предмет на обсъждане и вземане на решение от страна на Светия Синод, защото страна по договора е Софийската митрополия.