Силна неинформираност и липса на добра организация характеризират днешния изборен ден. Около това мнение се обединиха социолозите Антоний Гълъбов и Антоний Тодоров в ефира на БНТ, минути след като стана ясно, че изборният ден ще бъде удължен с час и ще приключи в 20 ч.

Антоний Тодоров беше категоричен, че така реализиран изборният процес не е поставил избиралите в ситуация просто да отидат до секциите и да дадат гласа си. Той припомни, че до момента в страната ни са били осъществявани четири вота за президент и пет за кметове. Това е твърде много опит, тоест не става въпрос за общество, което няма опит, а има нещо друго, изтъкна социологът.

Тодоров допълни още, че в ОИК и ЦИК през целия ден са постъпвали сигнали за недостатъчно ефективно функциониране на секциите. Изгледа случи се така днес, че имаше много неподготвеност, отбеляза той. По думите на Тодоров голям проблем пред избирателите е бил фактът, че те са разбирали в последния момент, че изборните секции, в които трябва да дадат вота си, са сменени. Другата пречка са били опашките пред тях.

Създаването на ситуация, в която хората чакат на опашка и се отказват да гласуват, това ми се струва крайно нередно, подчерта още социологът.

Той допълни, че изборите са били наблюдавани от "Прозрачност без граници". По-рано днес Диана Ковачева от организацията, съобщи пред БНР, че най-голям брой са организационните нарушения. Те се дължат до голяма степен на слабата информационна кампания, която беше проведена преди изборите.

Става дума за случаи, в които избирателите не се намират в списъците. Има разместване на секции и те не знаят къде да гласуват. Имахме доста информация за закъсняване, за неявяване на председатели или членове на комисии. Имахме информация за струпване на голям застъпници, които затрудняват гласуването в секциите, обясни Ковачева.

Неговият колега - Антоний Гълъбов, заяви от своя страна, че информационната кампания на ЦИК за изборите не е била достатъчна. По думите му самият изборен процес е започнал със стрес за избиралите, които е трябвало да търсят къде са новите им секции за гласуване.

Той съобщи още, че на тези избори има голям брой застъпници, регистрирани през последните 24 часа. Това, според Гълъбов, е сигнал, че политическите партии искат да присъстват много по-силно в изборния процес.