Над 10 години политически опит е и много, и малко. Това заяви вицепремиерът в свое становище във Фейсбук по повод ескалиралото напрежение в Габрово през последните дни. По негови думи у нас "срокът на годност" на политика е кратък и по тази причина рядко имаме политици с опит.

Дончев изтъква, че той самият е видял много за едно десетилетие.

"Видял съм всичко. Или почти всичко. Не беше се случвало да ми викат "оставка" в лицето", посочва той в позицията си.

Според вицепремиера той живеел и работел по такъв начин, че не заслужавал подобно отношение, но така било в политиката. "Политиката не е само алгоритъм и логика. Тя е емоция, страст, мечта, понякога гняв, често (за съжаление) омраза", обяснява той, уверявайки, че въпреки това не съжалява че е част от нея.

"Една от функциите на политиците е да бъдат отдушник на народния гняв. Това, че нямам вина, поне за причината за гнева, не променя нещата", категоричен е той.

Борислав Муеров е новият шеф на ОДМВР-Габрово

Борислав Муеров е новият шеф на ОДМВР-Габрово

Силите на реда остават в Габрово докато има напрежение…

В края на позицията си Дончев изразява надежда, че ще съумее да научи всичко, което трябва да се научи от случилото се в Габрово.

Уважавам всички, които ми викаха "оставка" не по-малко от тези, които ме прегръщат - на сбирки, митинги или на улицата, уверява той.

Припомняме, напрежението в Габрово ескалира, след като на 7 април трима роми пребиха продавач в денонощен магазин за забележка.

Полицията задържа отговорните, но малко след това те бяха освободени. Това предизвика сериозно напрежение в областния град - стотици жители излязоха на протест на 10 април и дори се опитаха да нахлуят в сградата на местното следствие.

По този повод на 11 април, военният министър Красимир Каракачанов свика извънредна среща в МС, на която увери, че ситуацията е овладяна.

Стотици протестират в Габрово и днес

Стотици протестират в Габрово и днес

Полицейското присъствие остава засилено

Случаят стана повод и за коментар от страна на лидера на "Воля" Веселин Марешки, според който скандалът в Габрово е инсценировка, за да се вдигне "позасъхналият" рейтинг на Каракачанов. Той настоя военният министър да се извини на целия български народ.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев изрази мнение, че напрежението в Габрово е факт и не бива поради политическо лицемерие да се отрича.

Малко след това стана ясно и че тримата роми остават в ареста за постоянно. Спрямо тях са повдигнати обвинения за побой и нанасяне на лека телесна повреда.

Независимо от това в петък отново се състоя протест, като този път се събраха хиляди недоволстващи. Стигна се до сблъсъци и ранени граждани. В размириците пострадаха оператор, репортер и полицай.

Така се стигна и до подаването на оставка от страна на шефа на полицията в Габрово в града по искане на премиера Бойко Борисов.

Днес стана ясно, че за нов директор на полицията в Габрово е назначен Борислав Муеров.

Засиленото полицейско присъствие в Габрово остава

Засиленото полицейско присъствие в Габрово остава

Без ексцесии, но с 10 задържани завърши най-масовият протест