"Галъп интернешънъл" регистрира осезаем растеж на гласовете за Пламен Орешарски на фона на предишното изследване, което беше направено преди обявената подкрепа на ДПС за кандидатурата му.

Подкрепа от 3.8% констатират социолозите след експресно телефонно проучване, направено сред 1003 дзуши между 23 и 25 октомври. В предишното проучване подкрепата за кандидатурата на бившия премиер беше 1.3%.

Иначе интригата в изборите продължава да се заплита, а изходът от потенциален балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев става все по-неясен, коментират социолозите.

Ако изборите за президент се проведат сега и на тях се явят следните кандидати, за кого от тях бихте гласували?

 

Цецка Цачева

20,2%

Румен Радев

16,3%

Красимир Каракачанов

8,1%

Ивайло Калфин

5,3%

Трайчо Трайков

5,2%

Веселин Марешки

5%

Пламен Орешарски

3,8%

Татяна Дончева

2,9%

Други

4,1%

"Не подкрепям никого"

5,6%

Не знам/колебание/без отговор

12,4%

Няма да гласувам

11,1%

За първия тур Цачева (20,2%) продължава да води с няколко пункта пред Радев (16,3%).

Соченият за трети - Красимир Каракачанов продължава да укрепва позициите си до 8,1%, а Ивайло Калфин (5.3%), Трайчо Трайков (5.2%) и Веселин Марешки (5%) продължават да се движат в "пакет" около 5% от всички имащи право на глас.

Близо след тях са Орешарски (3,8%) и Татяна Дончева (2,9%).

В проучването 5.6% от гласовоподавателите смятат да се възползват от опцията "не подкрепям никого". Колко хора ще я ползват реално - на този етап може да бъде само хипотеза.

Ако на изборите за президент се стигне до втори тур (балотаж) и на него се явят следните кандидати, за кого от двамата бихте гласували?

 

Румен Радев

32,1%

Цецка Цачева

31,3%

Не знам/колебание/без отговор

16,8%

Няма да гласувам

19,8%

Като цяло се наблюдава стандартното преди избори общо покачване на нивата на заинтересованост към кандидатите и към изборите въобще, съчетано и с противоречивото внушение, че гласуването е задължително. 55% заявяват, че ще отидат да гласуват.

По отношение на разпределението на гласовете на един балотаж Румен Радев се ползва с декларативната подкрепа на 32,1%, а Цецка Цачева - 31,3%.

Разликата между тях обаче е твърде малка, а и апелите на различните партии за подкрепа на втория тур могат да променят ситуацията, предупреждават от "Галъп".