По отношение на машинното гласуване мерките ще са идентични с тези на изборите на 11 юли, които са записани в обновения Изборен кодекс. Няма риск за сигурността на вота на гражданите на предстоящите парламентарни и президентски избори на 14 ноември.

Това стана ясно от изказването на председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова в рамките на изслушване в парламентарната комисия по дигитализация.

"Готови сме да проведем избори 2 в 1. До края на тази седмица ще обявим 2 процедури за доставка на още машини, тъй като при такива избори ще е необходимо допълнително време на всеки избирател. Втората процедура е за осигуряване на техническо осигуряване и обслужване", заяви Нейкова.

ЦИК най-затруднена от избори в последователни седмици

ЦИК най-затруднена от избори в последователни седмици

И техническото обслужване на машините в секциите в чужбина

Машините се съхраняват в централен склад, посочен от Министерски съвет и охраняван от МВР. Лицата, които влизат вътре за поддръжка, подлежат на предварителна проверка. Освен това три държавни институции ще гарантират за сигурността на вота - "Електронно управление", Институтът по метрология и този по стандартизация. Освен това заради казуса с изборите 2 в 1 ще бъде изцяло обновен софтуера на машините.

До дни ще приключат работата си частните изпълнители от "Сиела норма", които ще предоставят изходния код на въпросния софтуер.

"Сиела Норма" иска яснота от ЦИК за изборите

"Сиела Норма" иска яснота от ЦИК за изборите

При гласуване с две смарт карти ще са нужни около 40 хиляди карти

За въвеждане на дистанционно и електронно гласуване тече проект, финансиран от държавната агенция "Електронно управление", стана още ясно от думите на шефа на избирателната комисия. Проведени до момента са 3 симулации на електронно гласуване, като се очаква съгласуване на техническите детайли, за да бъде обявена обществена поръчка за изграждане на система за електронно гласуване. На два пъти е удължаван срокът за изпълнение на поръчката, като ЦИК ще поиска и ново отлагане заради натоварения си график покрай редицата избори в последните месеци. В крайна сметка максималният срок по проекта е до 2023 година.

ГЕРБ с три въпроса към Радев преди датата на изборите

ГЕРБ с три въпроса към Радев преди датата на изборите

Нужни са спешни решения, а парламентът не знае до кога ще работи

Припомняме, до разпускането на 46-ото НС се стигна, след като беше провален и последният шанс за съставяне на редовен кабинет - БСП, които получиха третия мандат, както и в предишното 45-то Народно събрание, не успяха да излъчат правителство.

БСП върнаха мандата на 7 септември, а президентът Румен Радев обяви, че изборите ще се проведат заедно - на 14 ноември, когато парламентът насрочи президентските избори. Указът за разпускането на 46-то Народно събрание ще бъде издаден на 16 септември.

Радев склони на избори 2 в 1, на 14 ноември
Обновена

Радев склони на избори 2 в 1, на 14 ноември

Президентът ще разпусне Народното събрание максимално бързо