"Държавата трябва да съществува заради хората, а не хората заради държавата". Това каза днес кандидатът за президент Татяна Дончева по време на дискусия "Президентът - гарант за успешна социална политика".

На срещата кандидат-президентската двойка Татяна Дончева и Минчо Спасов представиха идеята си за въвеждане на социален минимум. Участие в събитието взеха бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова, д-р Иван Янев, председател на Спортен клуб за интеграция "Витоша", Деница Димитрова - народен представител в 40-ото Народно събрание, както и експерти и представители на Центъра за независим живот, Регионалната съюзна организация-София на Съюза на слепите в България, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите и др.

"Президентът трябва да инициира мерки както за осигуряване на благоприятна среда за самостоятелно и независимо развитие на бизнеса, така и за налагане на социален минимум. Социалният минимум трябва да осигури на хората, живеещи на прага на бедността, минимален пакет от здравни услуги, социално подпомагане и други публични ресурси, които да позволяват воденето на достоен и нормален живот", заяви още Дончева.

Според кандидата за вицепрезидент Минчо Спасов България се управлява в състояние на умишлен недоимък. Това е най-големият проблем на държавата и методът, по който управляващите търгуват изборите в последните години. Той даде пример с миньорите от рудник "Бабино" край Бобов дол, които сами заявиха, че са много търсени по време на избори, но проблемите им не се решават.

Бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова е на мнение, че бедността у нас е на недопустимо високо ниво. Гарантираният минимален доход в страната е 65 лв., а през 2016 г. линията на бедността у нас е 300 лв, каза Христова. Време е тази неприятна за много политици тема да бъде поставена на дневен ред отново, допълни бившият министър.

По време на дискусията бяха обсъдени още теми като достъпността на градската среда, различните политики за интеграцията на хората с увреждания, механизмите на президента за иницииране и налагане на социална политика.

*Платена публикация