Столична община е осигурила допълнително помещения за провеждането на изборите по формулата "три в едно".

Така ЦИК се надяваха да предотвратят изборния хаос в столичния район "Младост", като дадат възможност на избирателя, който гласува веднъж за президент и референдум, да влезе в съседно помещение, за да гласува за кмет.

Въпреки оживената дискусия по време на заседанието на правната комисия днес, на която присъства и представител на ЦИК, депутатите се обединиха около идеята да се гласува само в едно помощение.

От ЦИК бяха категорични, че няма как в "Младост" да има обща секционна избирателна комисия. "ЦИК е минал през толкова неща, че ще се справи с всичко, което вие решите. Охраната на гласа на всеки избирател е много по-висша ценност от това, че г-н Кадиев не иска да ходи в две предизборни помещения, заедно с пет негови избиратели", посочи членът на ЦИК Мария Мусурлиева.

Това разгневи независимия депутат от район Младост, който посъветва Мусурлиева да се въздържа. "Дръжте си хормоните!", заяви Кадиев. Мусурлиева бе категорична, че това, което прави народният представител, е безпардонно и не отразява мнението на всички 22 члена на ЦИК.
"Всеки народен представител е автономен", коментира още Кадиев.

Мусурлиева заяви, че в ЦИК след много разговори със Столична община се е стигнало до абсолютно съгласие за организация на 250 избирателни секции. "Всички секции са една до друга и за президентски, и за местни избори", заяви Мусурлиева. Тя обясни, че вече са назначени съставите на секционните избирателни комисии и по линия РИК, и по линия на ОИК. "Тоест, на никой не са необходими повече членове", посочи Мусурлиева в контратеза на отправеното от Паргов предложение да бъдат предоставени хора от централата на левицата.

Освен това тя коментира приетите текстове в Изборния кодекс и по специално чл. 95, където е заложено изискването към членовете на секционните избирателни комисии - да владеят български език и да имат избирателно право. "Тоест, те нито са с образование, нито са грамотни", коментира Мусурлиева ниските критерии в закона. Тя обяви, че вече е приключил срокът, в който всички избиратели да се запознаят и къде ще гласуват.

"Има три списъка, три проверки на лични карти и различни групи избиратели, защото уседналост има само в местните избори", заяви Мусурлиева. По думите й тук би станало точно натрупване на различни урни, при положение, че има различни списъци.

Тя обясни, че печатите са два и ако се сбърка единият от печатите случайно - оттук стават недействителни всички гласове. "Ако един сбърка печата и го сложи на другия списък, гласовете са недействителни и отива на кино цялото гласуване в Община Младост, а оттам е много спорно кой къде ще му тръгне мисълта и за атакуване и на президентските избори", предупреди Мусурлиева.

Данаил Кирилов веднага я прекъсна като изтъкна, че Мусурлиева реферирала нарушаване на закона.

В крайна сметка обаче депутатите от правната комисия се обединиха около идеята да се гласува само в едно помощение.