България ще изпрати 160 военни с фрегатата „Дръзки", които да се включат в съюзническата операция срещу Либийската Джамахирия. Два медицински екипа също ще подпомогнат международната коалиция, която се бори с режима „Кадафи".

Това заяви военният министър Аню Ангелов, който поясни, че се очаква утре МС да приеме решение за включването ни в операцията по налагане на оръжейно ембарго срещу Либия.

Ангелов поясни, че вече е издал заповед за подготовка на фрегатата. По думите му „Дръзки" ще бъде изпратена само при условие, че тя е напълно готова за участие в такава мисия, а това ще стане ясно от направената военна експертиза.

Според него „Дръзки" се очаква да бъде готова най-рано на 15 април, като военноморските ни сили са поставени при много напрегнати условия да завършат подготовката само за 15-20 дни.

Разходите за участието на фрегатата ни ориентировъчно са 1.5 милиона лева месечно, съобщи той и подчерта, че няма да бъдат искани допълнителни бюджетни средства, тъй като министерството има резерви и за подобни непредвидени операции.
По думите на министъра ръководеното от него ведомство ще осигури всичко необходимо за фрегата, включително аварийни ремонти преди, по време на операцията и след нея.

Той каза още, че срокът за участието й в мисията ще бъде до 3 месеца, но това не означава, че „Дръзки" ще бъде на мисия толкова дълго. „Обикновено срокът за участие на кораб в подобна мисия е един месец, като се извършва ротация на корабите. В момента Турция участва със седем кораба и явно нашата фрегата ще замени някой от тях, а впоследствие други кораби ще сменят „Дръзки", поясни Ангелов.

По думите му рискът при участието в операцията срещу Джамахирията се оценява като нисък. „Това е икономическа блокада. Те няма да влизат в преки бойни действия, освен ако се наложи самоотбрана. Затова на борда ще има и тюлени (специални военноморски части), ще има военни полицаи, както и апаратура за проверка на кораби - какво пренасят, документи и т.н.", поясни още Аню Ангелов и добави, че в екипажа ще има двама преводачи - един от арабски на български и един от английски на български.

По въпроса дали можем да очакваме покриване на разходите за операцията министърът на отбраната подчерта, че за разлика от ООН и ЕС, участието на държавите-членки в операции на НАТО, ако не касаят общологистично осигуряване, са национална отговорност.

Той каза също, че друго българско участие в рамките на трите операции на НАТО засега не се планира. Хуманитарната операция, която се предвижда, вероятно ще бъде ръководена от ЕС и за целта вече са гласувани 40 милиона евро.

Аню Ангелов заяви и че сме дали много малко количество летателни часове на организацията 10+2 страни за стратегическо прехвърляне да бъдат в полза на въздушния мост, който ще бъде осигурен вероятно от силите на НАТО.

В отговор на журналистически въпрос дали не се опасява, че на кораба може пак да избухне бунт Ангелов каза, че това се е случило, защото някой е забравил да изпълни към екипажа едно законово изискване - да им се увеличат заплатите с 50%.
Той категорично заяви, че сега това изрично ще бъде записано в решението за изпращане на фрегата. Също се изписват и съответни командировъчни пари, добави Ангелов и уточни, че те ще бъдат равни на тези, които се плащат в Босна и Херцеговина, а не в Афганистан.

Запитан защо, след като има резерви министерството не си плаща дълговете за задълженията към бизнеса, Ангелов каза, че задълженията са в процес на изплащане и подчерта, че дълговете са не само към български фирми.

От тези 132 милиона лева, около 50 милиона са дългове към чуждестранни фирми, уточни министърът.

Помолен да коментира заявеното от върховния главнокомандващ Първанов, че е резервиран към участието на Алианса и включването на България Ангелов каза: „Единствената ми надежда е да не четат Фейсбук." Според него подобна резервираност показва непознаване на процедурите на вземане на решение в главната квартира на НАТО и Северноатлантическия съвет.