Преместваемият обект, който се строи на плаж "Смокини"-Север в Созопол няма разрешение за поставяне. Единственият начин да реагира ДНСК, бе чрез сигнал до прокуратурата. Тя (прокуратурата - б.р.) ще реагира, ако прецени за разумно. Това обяви директорът на ДНСК арх. Влади Калинов пред БиТиВи.

Собствениците са действали последователно - всичко е проверено от ДНСК, има одобрен проект, издадено е разрешение за поставяне. В сигнала засягаме габаритите на цялата постройка. Това съоръжение не може да бъде вдигнато, преместено в пространството без да наруши своята цялост, каза арх. Калинов.

Нова проверка за плажа "Смокините-север"

Нова проверка за плажа "Смокините-север"

Ще се проверява дейноста на концесионера

"Формално на плаж "Смокините"-Север се говори за преместваеми обекти, но аз смятам, че става дума за монтажно строителство. Единственият начин да действа ДНСК, е чрез сигнал на прокуратурата. Няма друг начин за контрол на общинските власти", обясни шефът на ДНСК.

Запитан защо регионалната ДНСК не е направила тази стъпка, той отговори, че това не е стандартен начин на реакция.

"Законът казва - ако е одобрена схемата от министъра на туризма, може. Общината се базира на тази схема. Всичко е от предишния министър на туризма, който е одобрил тези схеми и ги е дал на общинската администрация. Около 150 кв. м е само вътрешното помещение, отделно има тераса. Зависи какво ще направи прокуратурата", каза Калинов за очакваната развръзка на случая.

"На плажа се изпълнява монтажно строителство. Аз не мога да спра тези заведения да работят", обяви шефът на ДНСК.

Комитова още не е прочела решението на съда за „Златен век“

Комитова още не е прочела решението на съда за „Златен век“

Тя увери, че ще избегне лобистки закон

Запитан защо спря строежът на небостъргача "Златен век", той отговори, че така е записано в Закона за устройство на територията (ЗУТ). "Златен век" има разрешение за строителство до 2020 г. Разрешение за втора категория като този строеж на "Артекс" се удължават за срок до 10 г. На "Артекс" до 11 януари 2020 г. им е срока. Сега пресмятат друг срок.

В коментар, че Административният съд е спрял неговата заповед, Калинов отговори, че това е прецедент като съдебна практика.

На 14 май 2021 г. е едното решение, на 30 юни 2020 г. е другото на Върховния административен съд (ВАС). Гледам окончателните решения, обясни арх. Калинов.

Камарата на строителите си харесва небостъргача "Златен век"

Камарата на строителите си харесва небостъргача "Златен век"

Те изразиха своята позиция с писмо до премиера

Арх. Пламен Мирянов, собственик на "Златен век" обясни, че подписът под документите с искане на удължаване на срока, не е негов, а на арх. Мирянов-старши. Ползват това становище и на базата на него са подписали този документ.

В отговор шефът на ДНСК каза, че има промяна в закона. "Към въпросната дата господата от "Артекс" са били наясно какво е записано в закона. Времето, за което строежът е бил спрян със заповед на ДНСК е трябвало да получат удължаване, но в сегашния закон такава възможност няма", обясни Калинов.

Не съм в ситуация, в която мога да си позволя да тълкувам закона, мога да го прилагам такъв, какъвто е направен. Записването на определен факт, от който започва да се брои издаването на разрешение игнонирира останалите заверки, каза шефът на строителния надзор.

Според арх. Мирянов тази заверка игнорира разрешителните и срокът тече от 2012 г. Всяка една презаверка означава, че разрешението започва да тече отново. Двата месеца би трябвало да се приспаднат.

Калинов не е сигурен получавала ли е "Артекс" презаверка. "Виждам тази сграда започва от 1996 г. и общината и собствениците са положили фундамента на този план. Моите функции в общината не са касаели устройственото планиране. Тези документи са от устройственото планиране", каза Калинов. Той е имал няколко разговора с представители на "Артекс" - защо не постъпват като останалите да искат разрешението за строеж да им се продължи, но не е станало ясно.

Припомняме, от "Артекс" организираха протести - първо пред МРРБ, а после и пред ДНСК заради блокираното от 2019 г. строителство. След многогодишни протести на ИК "Лозенец" бившият премиер Бойко Борисов спря строителните дейности, но от Инициативния комитет още тогава предупредиха, че заповедта на ДНСК не е юридически издържана и ще падне в съда.

Новият шеф на ДНСК Влади Калинов обяви, че ще издаде нова заповед за спиране на строежа. Според Калинов документацията е ясна, а решението на съда не обсъжда срока за строеж, а заповедта на неговия предшественик, която е за неспазване на строителния план.

Преди това обаче служебният регионален министър разпореди нова проверка

Арх. Виолета Комитова призна, че случаят "Златен век" е с дълга история, започнала от 1995 г. с градоустройственото решение, с множество други промени, инвеститори, разрешителни за строеж, с удължавания, спирания, с два закона, които са прилагани, но и намеса на политици и силно присъствие на Столична община. Отделно и много сериозни финансови интереси.

Районният кмет на "Лозенец" Константин Павлов също атакува институциите с искане за събаряне на небостъргача.

След това съдът реши строежът на "Златен век" да продължи.

Относно павилионите пред болница "Св. Иван Рилски", чието незаконно електрозахранване причини смъртта на младеж, арх. Калинов обясни, че ролята на ДНСК е минимална. Намесата е от сигнал, подаден от Иницаитивен комитет, които искат изясняване защо светофарът е преместен.

Главният архитект на София е обяснил, че при него няма строителни книжа за този обект. Преместването на светофарите е станало при ремонта на бул. "Ив. Гешов" и "Г. Софийски". 2013 г. е разрешението за ползване на ремонтирания участък и при акт 16 не е застъпено преместване на светофара.

Две години след въвеждане, светофарът е бил на старото си място, но е преместен между 2015 и 2019 г, уточни арх. Влади Калинов.

И болница „Св. Иван Рилски“ не знае нищо за смъртоносния кабел на булеварда

И болница „Св. Иван Рилски“ не знае нищо за смъртоносния кабел на булеварда

Болницата се захранва с електроенергия от два трафопоста

16-годишният тийнейджър е починал докато е чакал да пресече на светофара на булевард "Иван Гешов". Той е стъпил върху шахта и е бил поразен от високото напрежение. Основната версия за трагедията е неправилно електрозахранване към частен обект и оголен кабел.

Преди дни беше съобщено, че при проверка на РДНСК - София не е установено да има одобрени проекти и разрешения за строеж за обекти в района на болница "Св. Иван Рилски".

Трагичният инцидент предизвика широк обществен отзвук, а прокуратурата започна разследване.

След проверка на община "Триадица" беше установено, че от шахта са изведени два кабела над земята.