"Воля" няма да подкрепи сделката за Ф-16. Това заявяват от партията в своя официална позиция по повод днешното решение на правителството да отпусне на военното министерство 2,1 млрд. лева за закупуване на осем изтребителя от САЩ. От ръководството на "Воля" са категорични, че няма да подкрепят в пленарна зала сделката, която трябва да бъде внесена за ратификация до края на седмицата.

Депутатите от партия "Воля" ще гласуват против закупуването на изтребителите и в комисията по отбрана, насрочена за утре, и в комисията по бюджет и финанси, насрочена за сряда, посочва се в позицията.

От партията напомнят, че именно зам.-председателят на Народното събрание и лидер на "Воля" Веселин Марешки първи се е обявил против сделката, тъй като тя не била в интерес на българския народ.

За нас това е най-големият грабеж в най-новата история на България след фалита на КТБ, категорични са от партията. Според тях модернизация на армията може да има, ако най-напред се модернизират здравеопазването и образованието, а пенсиите и доходите станат европейски. Марешки посочва, че това трябва да са основните приоритети.

Марешки иска референдум за покупката на F-16

Марешки иска референдум за покупката на F-16

По думите му никой не го е грижа за интересите на народа

Припомняме, депутатите гласуваха мандат за правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на нови самолети F-16 блок 70 за Военновъздушните сили.

Решението бе подкрепено от ГЕРБ, ДПС, ВМРО.

Против бяха депутатите от БСП, НФСБ, "Атака" и "Воля". Волен Сидеров излезе от пленарната зала и не участва в гласуването. За гласуваха 130 депутати, против - 84.

Спорен бе и изборът за тип изтребител. На 2 януари 2019 г. от "Локхийд Мартин" в изявление, разпратено и до медиите, увериха, че изтребителите F-16 са най-добрият избор за страната ни.

Правителството актуализира бюджета заради сделката за Ф-16

Правителството актуализира бюджета заради сделката за Ф-16

Предвижда се отпускането на 2,1 млрд. лева за закупуването на изтребителите

В последния работен ден преди Коледните празници комисията към МО по избор на нов изтребител за българската армия завърши работа с доклад с препоръка за F-16.

Самият доклад не бе категоричен и препоръчваше разговорите по офертите да продължат. Въпреки това той бе внесен в Министерски съвет, предстои да отиде и в Народното събрание. Комисията препоръчва и промяна на методиката за избор на изтребители.

До 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

В последната работна седмица от миналата година и Gripen, и Локхийд Мартин подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. Това беше и една от основните теми, на които бе посветена визитата на заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан у нас. Преди това обаче стана ясно, че Lockheed Martin няма да може да ни достави изтребителите в срок.

Държавният глава Румен Радев остро разкритикува доклада на комисията към МО като "триумф на лобизма".

През месец май 2019 г. след като българска делегация замина за САЩминистър Каракачанов обясни, че България може да каже "не" на сделката. По-късно той заяви, че 1.8 млрд. лв. е само рамката на споразумението.

След това от военното министерство съобщиха, че Американският конгрес е одобрил сделката.

Още по време на обсъждането на покупката на американските изтребители бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев заяви, че ще ни трябват години докато овладеем тези машини.

Тодор Тагарев: Ще ни трябват години, докато овладеем Ф-16

Тодор Тагарев: Ще ни трябват години, докато овладеем Ф-16

Не трябвало да се приемат еднозначно интерпретациите на президента на обсъжданата цена