В момента се извършва оценка на щетите от наводненията в общините Чупрене и Ружинци, за да бъдат финансово подпомогнати тези около 350 домакинства, които са пострадали. Смятам, че държавните служители имат съзнанието да работят в събота и в неделя, за да може хората да усетят, че държавата присъства, когато има трудни и тежки ситуации за тях. Това каза председателят на Народното събрание Михаил Миков пред журналисти във Видин преди среща с учители и ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици в града, съобщават от парламента.

Припомняме, еднократно финансово подпомагане в размер до 325 лв. ще бъде отпуснато на хората и домакинствата, които пострадаха от наводненията през последните дни у нас.

Михаил Миков информира, че днес сутринта на място - в бедстващите села, са пристигнали заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова, заместник-изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Янита Манолова и заместник-изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Николай Николов. Вече е започнало назначаването на хора по програми за временна заетост, които ще се включат в отстраняването на щетите, разчистването на речните корита и оказването на помощ на засегнатите от бедствието, допълни парламентарният шеф.

В продължение на три дни Михаил Миков посети пострадалите от пороя села. В четвъртък вечерта той участва и в заседанието на Областния кризисен щаб на Видин за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи. Той е призовал всички служби, които имат някаква ангажираност, да отидат на терена, защото има проблеми с пътищата, електричеството, качеството на водата.

Това е изпитание за държавата и всички трябва да се включим. Кметовете ще осигурят в общините помещения за представителите на службите и ако трябва, ще се премине в режим на дежурства", е заявил още Михаил Миков пред членовете на щаба.