Всичките 283 избирателни секции в област Монтана са отворени навреме, днес те очакват 142 хиляди 460 избиратели. От областната дирекция на МВР съобщиха, че засега няма нарушения на обществения ред и инциденти, свързани с изборите.

Необичайно висок е броят на издадените за тези избори удостоверения за гласуване, съобщи БНР. По настоящ адрес те са 2 хиляди 451, а за гласуване на друго място - 976. Вероятно обяснение е въвеждането на мажоритарни кандидатури. Очаква се заради тях от други области да пристигнат между 1500 и две хиляди избиратели.

Кметът на Монтана Златко Живков заяви, че общината ще наложи глоби заради безразборното лепене на плакати. Само осем партии са платили депозит от 400 лева, за да гарантират, че ще спазват правилата. Той няма да им бъде върнат, категоричен е градоначалникът.

450 униформени и цивилни полицаи ще охраняват изборите. Има засилено присъствие в районите, за които има данни за опити да се купуват гласове.

За хора с увреждания са предвидени 4 подвижни урни. С две от тях членове на секционни комисии ще посещават домове в Монтана, останалите са в селата Благово и Черкаски. Първите данни за избирателната активност се очакват около 10 часа.