От бизнес гледна точка следва българският военнопромишлен комплекс да изнася директно без посредници оръжие за Украйна, но военна помощ от арсенала на българската армия следва да бъде дадена, ако има гаранции, че тази техника може да бъде заменена с модерна западна такава.

Тази позиция изрази в кулоарите на Народното събрание председателят на "Български възход" Стефан Янев.

"Когато говорим за оръжие, трябва да разделим въпроса на две. Първо, оръжието като бизнес, възможностите на българската оръжейна индустрия да изнася. За мен не е проблем без посредници да изнасяме директно, това е бизнес. И всички държави така го правят без притеснения. По отношение на военна помощ, която да се дава от инвентара на българската армия, въпросът е по-особен. Винаги съм бил по-сдържан в това отношение, защото трябва първо да мислим за себе си. За това българската армия не просто да търси какво да даде, а имаме ли възможност то да бъде заменено с нещо ново и модерно. От тази гледна точка позицията ни ще бъде изключително балансирана", заяви партийният лидер.

Изпращането на оръжие за намиращата се във война държава е била една от темите на провелия се във вторник сутринта председателски съвет в парламента, каза Янев, като е бил постигнат консенсус да не се прибързва, а да се изчака да се сформират парламентарните комисии, които да обсъдят предложенията на ДБ и ГЕРБ за военна помощ.

Припомняме, Стефан Янев бе отстранен като военен министър в правителството на Кирил Петков след серия от противоречиви изказвания по отношение на войната в Украйна, при които използваше изцяло лексиката на Кремъл. Преди започването на реалните военни действия той дори обвини медиите, че разпалват конфликта и общественото мнение. Отстраняването си от поста Стефан Янев коментира като сценарий и риск за националната сигурност.

Припомняме и че предишният път, когато парламентът обсъжда темата с военната помощ за Украйна, бе в 47-ия парламент, когато бяха гласувани отново две предложения - на ГЕРБ и на ДБ, но депутатите приеха помощ да се предостави, но не и в оръжия.

ПГ на Стефан Янев иска антикризисен кабинет

ПГ на Стефан Янев иска антикризисен кабинет

Виолета Комитова обясни, че от тях като най-малка ПГ нищо не зависи

По въпроса с преговорите за съставяне на кабинет, Стефан Янев определи като "удачен" хода на президента Радев да не бърза с връчването на мандатите, за да увеличи шансовете за съставяне на кабинет.

"От първите дни виждаме как започна с висок тон разговорът между партиите, но вече се нормализира, имаме и наченки на напредък по някои въпроси. От изключителна важност е да направим усилия да съставим мнозинство, което да сформира правителство. Така ще бъдем честни към българските граждани."

На въпрос дали ПГ на "Български възход" ще се включи в "коалиция хартиена бюлетина" Стефан Янев заяви, че подкрепят машинното гласуване, което изправило кривици на хартиения вот, и като модерна партия очакват да видят иновативни решения от страна на българските партии, като например и дистанционното гласуване. В този смисъл връщането на хартиената бюлетина няма да бъде подкрепено от БВ.

Стефан Янев също вижда евроатлантическо мнозинство

Стефан Янев също вижда евроатлантическо мнозинство

Трябвало да се направи всичко възможно нещата да се случат с първия и втория мандат