"Не става въпрос за война между институциите, а за спазване на закона. Законът не се коментира, а се спазва." Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Букурещ в отговор на въпрос относно процедурата по подписване на указа за освобождаването на Младен Маринов. Спорът продължи и днес с коментара на военния министър Красимир Каракачанов и на премиера Бойко Борисов.

По думите на държавния глава явно за правителството е непосилна задача да спазват закона и обясни, че това не е първият случай.

По повод срока за подписването на указа за освобождаването на Младен Маринов от длъжност, държавният глава заяви, че той винаги е готов конструктивни решения.

Президентът сезира Конституционния съд за АПК

Президентът сезира Конституционния съд за АПК

Законността е необходимо условие за съществуване на правовата държава

"Трябва да се изпълни съгласувателна писмена процедура, която се дължи по закон", поясни Румен Радев.

По отношение на сезирането на Конституционния съд за изменение и допълнение на АПК, президентът подчерта, че редица разпоредби в предложението за изменения в кодекса не съответстват на Конституцията.

Цветанов: Целта на Радев е конфронтация

Цветанов: Целта на Радев е конфронтация

Според него той е изпаднал във външна изолация

По повод думите на Цветанов, че той се намира в международна изолация Радев е категоричен, че когато хора разбират от всичко и коментират теми от недвижима собственост до външна политика, резултатът е ясен.

Неиздаденият от държавния глава указ за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР попречи на гласуването на предложените нови министри в кабинета Борисов 3 на мястото на подалите оставка заради катастрофата край Своге Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев.

Същия ден обаче рокадите в правителството бяха спънати и с оттеглянето на Александър Манолев.

Първите коментари бяха, че държавният глава не е подписал указа заради липсата на време и се очакваше да направи това този понеделник. Вчера обаче стана ясно, че президентската администрация счита съгласувателната процедурата по освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар за неспазена.

Румен Радев обаче отхвърли поканата за среща с Коалиционния съвет, като заяви, че лидерите се разминават с институционалния тон и коалиционният съвет не е законов орган. Това бе разтълкувано от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов като желание за конфронтация.

Спорът продължи и днес с коментара на военния министър Красимир Каракачанов и на премиера Бойко Борисов.

Държавният глава Румен Радев днес отново се включи, заявявайки, че явно за правителството е непосилна задача да спазват закона.