Ръководството на столичния район "Младост" определи архитект Румен Русев да замества арестуваната кметица Десислава Иванчева. Това се казва в нарочна декларация от зам.-кметовете на района до председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, кмета на София Йорданка Фандъкова и до медиите.

Припомняме, на 17 април кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева бе показно арестувана в центъра на София. Тя престоя часове наред на улицата, заобиколена от полицаи, служители на прокуратурата и на антикорупционната агенция. Арестът стана ден преди обявената пресконференция за опасността от застрояване на зелените площи в района и седмици след като Иванчева бе сезирала прокуратурата за съмнения за фалшификация на документи от страна на инвеститор. На 20 април Спецсъдът остави за постоянно в ареста Десислава Иванчева.

Арестуваха кмета на столичния район "Младост"
Обновена

Арестуваха кмета на столичния район "Младост"

Над четири часа Десислава Иванчева стоя с белезници на ръцете в центъра на София

На 24 април в кметството на "Младост" е получено писмо, с което Иванчева заявява, че иска да ползва полагаем отпуск и да бъде заместена от зам.-кмета Владимир Клисуров. Зам.-кметовете Румен Русев и Владимир Клисуров се събират в екип и решават да продължат работата.

"Въпреки очакваните удари, предлагаме да продължим да работим в екип. С това поемаме отговорността пред избирателите, посочили г-жа Иванчева за кмет, а тя от своя страна нас - за нейни заместници", пише в декларацията и ред по-надолу става ясно, че определеният от Иванчева Владимир Клисуров се самоотвежда.

Така Русев остава като възможност да замества кмета на район "Младост". Предложението трябва да бъде одобрено от Столичния общински съвет.

Припомняме също така, че Иванчева бе заподозряла, че зад нейния арест стои искането на зам.-кмета Румен Русев да заеме мястото й. Това твърдение бе отречено от Русев.

Междувременно юристите не са единодушни дали исканият отпуск на Иванчева е законосъобразен. Има вероятност отпускът да е нелегитимен и в тази хипотеза г-жа Иванчева не може да посочва свой заместник за време, в което изпълнява служебните си задължения.

Иванчева и заместничката й остават в ареста

Иванчева и заместничката й остават в ареста

Съдът счита, че има опасност да извършат друго престъпление или да попречат на разследването

"Ако е легитимен, не може по време на отпуск да подпише заповед, съгласно чл. 39 ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, а именно: кметът на района, определя със заповед заместник-кмет, който го замества при отсъствието му от района. И в двата случая всички последващи административни актове биха били незаконосъобразни", пишат в писмото си зам.-кметовете Русев и Клисуров.

Марковски: Дюлгеров не казва дали Иванчева е взела парите

Марковски: Дюлгеров не казва дали Иванчева е взела парите

Понякога в мъглата се бият чудовища, обобщава адвокатът на Десислава Иванчева

"Надяваме се предложението ни ще бъде разгледано в най-кратки срокове, предвид спешността на проблемите, решаването, на които е в правомощията на общинската администрация. Даваме пример с финансирането на училища, детски градини, заплати на медицински сестри и др. В случай, че то бъде прието, ръководството на Район "Младост" декларира, че ще продължи да търси подкрепа на гражданите за продължаване на посоката за запазване на междублоковите пространства, с която г-жа Десислава Иванчева бе избрана за кмет", се казва в декларацията.