Приемам го като моя кауза и като кауза на БСП да защитим Странджа планина. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в Стара Загора, цитиран БГНЕС. Изявлението на Станишев е по повод протестите на природозащитници, които се обявиха против градоустройствения план на Царево.

Трябва да се гарантират възможностите за развитие на черноморските общини, в това число и за туристическо развитие, но категорично трябва да бъде защитена българската природа и природен парк "Странджа". Това е природно богатство, което не е за едно поколение, заяви Станишев и обеща, че ще се потърсят категорични санкции срещу унищожаването на българската природа.

"Това е моя политическа позиция и ангажимент", заяви лидерът на БСП и припомни за мораториума за сделки с имоти по Черноморието.

Соцлидерът коментира на среща с бизнеса в Стара Загора, че промените, които са се направили - облекчаване на лицензионните режими, плащането на ДДС-то в срок и разплащането с бизнеса, когато държавата е направила поръчка, са принципи, които били позабравени в последните години. Имало произвол в това отношение и непредсказуемост.

По думите му въпросът, който е от изключителна важност за региона, е свързан с енергетиката. „Българският енергиен сектор беше тотално дебалансиран. Той и сега е в тежка криза, но е един от кръвоносните системи на реалната икономика. Направиха се няколко важни неща, в това число и за старозагорския регион, като сърцето на българската енергетика", каза още Станишев.

В тази връзка той посочи, че такса пренос е била рязко намалена. „Това даде възможност да се изнася ток отново. Ние се бяхме превърнали в транзитна държава. За Гърция и Турция се изнасяше ток от Унгария, през България и Румъния. Износът нарасна много през последното полугодие и това е изключително важно за старозагорския район, а освен това и за цялата икономика в България", каза още лидерът на социалистите.

Според него много по-добре били заработили и мините, и държавните ТЕЦ-ове. Това било конкретен резултат от промените в закона.

Соцлидерът добави, че се работело с вицепремиера Бобева в диалог с двете парламентарни групи по програмата за реиндустриализация на България, която да бъде по-дългосрочна. Той заяви, че енергетиката е приоритет и ще остане водещ такъв.

„Затова се работи и по преговорите за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и се търси решение за АЕЦ "Белене". Представете си тези два проекта в следващите няколко години да стартират реално. Какво по-добре за реиндустриализацията. Много са напред нещата и в преговорите за "Южен Поток", който 4 години беше на трупчета", каза още Станишев. Той бе категоричен, че тези проекти няма да пречат на енергетиката в региона на Стара Загора, защото предстои закриването на много мощности.