За различни нарушения след започването на избирателния ден, съобщават политическите партии.

В секционните избирателни комисии в селата Слънчево, Припек и Доброглед в община Аксаково липсват изборни бюлетини на партия ГЕРБ.

От партията изпратиха и жалба, че в СИК-ове с номера 4 и 6 в Долни чифлик секциите са оформени с прозрачен материал, наподобяващ тензух и са разположени до прозореца срещу слънцето като по този начин  е налице пълна видимост на вота. От ГЕРБ съобщават и за изборни нарушения до Районната избирателна комисия - Хасково.

Според местната партийна организация в Областната администрация Хасково са получени под брой бюлетини за всички участващи на изборите политически партии - съответно по 125 хиляди броя. Единствено за Коалиция за България бройката е с 10 хиляди повече или 135 хиляди броя.

ГЕРБ допълват и за изборни нарушения в Благоевград и околността. В 9-та и 10-та (СИК) в града се нарушава тайната на гласуването, като на редица възрастни хора и на неграмотни избиратели се указва от членовете на комисията  къде да поставят знак върху бюлетините преди те да бъдат пуснати в урните.

В 10-та секция тайната на вота се нарушава и поради факта, че завесата на изборната стаичка е вдигнатаи членовете на СИК могат пряко да наблюдават гласуването на избирателите.

Кметът на с. Дреновец, Видинско неправомерно е изгонил всички застъпници на ГЕРБ, които са присъствали в изборното помещение, се посочва в друга жалба на партията.

В секция 009, с.Крилатица, общ. Кирково е кметът на селото прави предизборна агитация в полза на ДПС, кабинката е  от прозрачен плат и преобладават бюлетините на  ДПС, а на другите партии  са закрити, допълват от ГЕРБ.

От ГЕРБ алармират и за липса на  бюлетини на ГЕРБ във Варненско.

От партията подадоха още два сигнала до районната комисия, с които алармират, че в СИК с № 21, община Вълчи дол, са оформени две места в едно помещение за гласуване, както и че членове от Коалиция „За България" на СИК -ове с номера 131 и 132, община Варна влизат и  броят бюлетините след всеки гласоподавател.

За нарушения на вота съобщават и от НДСВ.

В района на Община Студентска, попадаща в компетентността на РИК №23, в района на секциите обикалят активно автомобили с надписи "АТАКА", което действие представлява открита агитация в деня на изборите и грубо нарушение на Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България, се посочва в жалбата.

Същевременно сигнал за нарушение подадоха и от Атака. От там твърдят, че в село Бреница, област Плевен, пред секция 14 представители на Лидер раздават по 20 лв. на циганите, за да гласуват за партията.

От Атака сигнализират, че в София, в район Сердика, 50 СИК е отворена и към 06:30 часа е започнала работа  в петчленен състав, изцяло от представители на ДПС.

От партията съобщават и че в събота, в село Фурен, област Враца е стреляно около къщата на члена на СИК от Атака Йоско Гидишки. Преди това кметът на Фурен г-н Начо Найденов от БСП е отправил заплахи към активиста на партията, че ако залепи дори и един плакат на Атака, ще го застреля.

Кметът на община Кюстендил Петър Паунов отстрани от поста кметския наместник на ромския квартал "Изток" в Кюстендил Витан Чочов, съобщава БТА.
В съобщение от общината пише, че Чочов е уволнен поради своеволието, което е извършил, местейки изборна секция. Според заповед на кмета на общината секция номер 58 се намира в кметството на ромския квартал, но кметският наместник я е преместил в училището, където се помещават другите секции в квартала.

Циганските квартали са критичните точки за нарушения в изборния ден.
Полицията в Пазарджик е задържала мъж, който изнесъл голямо количество бюлетини от секция номер 60 в циганския квартал "Изток". Бюлетините са на една политическа партия.
Сигналът е подаден и в прокуратурата. Задържаният ще бъде разпитан, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов. Тъй като квартал "Изток" са осигурени мобилни полицейски групи, които да реагират на всеки сигнал за нарушение и купуване на гласове.

В с. Пожарево, Тутраканско, са пристигнали два автобуса с хора от различни общини, с документи с една и съща дата и издадени от едно и също управление. Докато се установи редовността на документите, са успели да гласуват 47 човека.

Пътниците са обяснили, че се връщат от екскурзия в Румъния и са решили да гласуват в селото. Това обаче представлява доста голямо отклонение от основния им път. За нарушението е подадена жалба и сигнализирано в прокуратурата.

Член на избирателна комисия в с. Върли дол, община Неделино, Калин Качаров се е явил с пет час закъснение и видимо пиян. Той е предизвикал скандал в изборната секция, съобщи председателят на СИК.
Той се е нахвърлил с ругатни върху останалите участници в СИК, които не включвали политически обиди, а само лични нападки към хората край урната.

Според разкази на жители от селото се отдал на почерпка още от вечерта преди вота. Иначе изборният ден в селото протича нормално.
Пияният участник в изборите е изведен от секцията с помощта на полиция.