Премиерът на РС Македония Зоран Заев очаква България да състави редовно правителство, за да продължат разговорите между двете страни за получаване на съгласие от София за начало на европреговорите на Скопие.

Това стана ясно от думите на Заев пред БНТ по време на форума в Блед. Това е добре най-вече за България и българския народ, каза Заев.

Андрей Ковачев: България много пъти е подкрепяла Скопие, но ни наричат „татари“ и „фашисти“

Андрей Ковачев: България много пъти е подкрепяла Скопие, но ни наричат „татари“ и „фашисти“

В отговор към Карл Билд, който ни обвини, че изнудваме РСМ...

Запитан дали очаква до края на годината страната му да получи покана за преговори, Заев изрази надежда това да се случи. Процесът по свикване на първа междуправителствена конференция отнема между 6-9 месеца.

Запитан дали ще разговаря ли с президента на България Румен Радев на срещата на Бледския стратегически форум при положение, че нямат двустранна среща, македонският премиер заяви, че на такива срещи се използват всички възможности.

Румен Радев: РС Македония да изостави идеологемите от тоталитарното минало в учебниците

Румен Радев: РС Македония да изостави идеологемите от тоталитарното минало в учебниците

Творчеството на българските възрожденци в РС Македония да не се подменя

Хърватският премиер Андрей Пленкович заяви, че вече е водил разговор на тази тема с президента Радев, че е поддръжник на приемането на Скопие. Пленкович съжалява, че това не е станало и изрази разбиране за вътрешнополитическата ситуация в страната.

МВнР: Македония да изпълни своите 5 ангажименти, поети при срещите й с наши политици

МВнР: Македония да изпълни своите 5 ангажименти, поети при срещите й с наши политици

Синхронизиране на учебните програми, отказ от малцинствени претенции, ...

Припомняме, вчера от българското външно министерство привикаха посланика на РС Македония заради сваленото българско знаме в Битоля.

Подобни вандалски актове срещу български светини са чести на територията на РС Македония.

Припомняме, България потвърди позицията си относно европейската перспектива на Северна Македония по време на редовното заседание на Съвета "Общи въпроси"в Люксембург.

На 11 юни 2021 г. след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят й от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал. "Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев", заяви Ангел Димитров.

Като цяло негативните констатации за провал се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.