Оставам оптимист и съм убеден, че с България ще намерим решение до юни тази година. Това заяви премиерът на РС. Македония в интервю за люксембургския портал и печатно издание на "Люксембург Ворт", озаглавено "На диалог и бурен път до ЕС", цитиран от македонското издание "Нова Македония".

"Когато става дума за изпълняване на критериите за начало на преговорите, ние сме пример за тяхното изпълнение. Фактът, че това не се случи предизвика във всички ни в Северна Македония неприятно чувство. Все пак оставам оптимист и съм убеден, че с България ще намерим решение до юни т.г.", каза Заев.

ВМРО-ДПМНЕ: Заев да каже колко пъти поиска от своя „брат“ Борисов да не блокира Македония

ВМРО-ДПМНЕ: Заев да каже колко пъти поиска от своя „брат“ Борисов да не блокира Македония

Заев по-рано днес изрази разочарование от България за ветото

Премиерът на РСМ каза, че очаква че Брюксел ще подпомогне решението за тяхното искане и ще заяви, че "няма да позволи въпросите за (общата ни история - б.р.) да бъдат пречка за интереса на ЕС за разширение и за бъдещето на нашата земя".

Припомняме, на среща между българския премиер Бойко Борисов и македонския му колега Зоран Заев на 16 март 2021 г. стана ясно, че Борисов иска от РСМ преговори на разума, не на емоциите.

Припомняме, на заседанието на Европейския съвет от 18 октомври 2019 г. не се постигна съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз.

Още преди това преговорите между българските и македонските историци в общата комисия започнаха да буксуват, като препъникамък се превърна фигурата на Гоце Делчев. Срещата на 13 септември 2019 г., беше определена като "най-безплодната".

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември 2019 г., която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.

На 2 май 2020 година стана ясно, че Македония едностранно е прекратила разговорите за общата ни история.

След известно прекъсване на 16 октомври 2020 г. Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси е постигнала напредък в изработването на обща позиция по темата за 24 май, писмеността и делото на светите братя Кирил и Методий. Това е единствената от общо 14 бележки, свързани с учебниците по история, по която имаше прогрес.

Като пример за отражение на политиката върху бита на хората може да стане и побоят над наш сънародник в РС Македония. На 25 февруари 2021 година, когато българо-македонската комисия заседаваше онлайн, в Северна Македония беше пребит българин. Три дни преди това президентът Румен Радев призова институциите в България и в С. Македония да реагират на сигналите за дискриминация на наши сънародници в югозападната ни съседка.

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че не знае че за случаи на нарушени права на граждани, определящи се като българи.

На среща между българския премиер Бойко Борисов и македонския му колега Зоран Заев на 16 март 2021 г. стана ясно, че Борисов иска от РСМ преговори на разума, не на емоциите.