Разкрития. 

"Сега":

Атентаторът от Ансбах е трябвало да бъде депортиран в България

27-годишният сириец, който се взриви в Ансбах, е трябвало да бъде депортиран в България. Това заяви германски официален представител, цитиран от АП.
Това се налагало след като на сириеца е било отказано убежище в Германия.
Говорител на вътрешното министерство изтъкна, че сирийците не могат да бъдат депортирани директно в Сирия заради ситуацията в близкоизточната страна. Представителят Тобиас Плат добави, че не може да каже „на този етап защо депортирането” на 27-годишния не се е случило. Също остава неясно кога е трябвало да бъде депортиран в България.
Атентаторът бил познат на персонала от градските социални служби като "дружелюбен, мил, незабележим" човек. Това съобщи днес пред журналисти говорителят на местния център за социален патронаж Райнхолд Ешенбахер. "Младежът често идваше при нас като кандидат за бежански статут - по повод социалните помощи", обясни Ешенбахер.

 

Процес. 

"Дума":

Съдят руснака Герман Костин за убийството на дете

Руснакът Герман Костин ще бъде изправен пред съда по обвинение, че е убил 5-годишния Никита Плотников, след като го е удушил, а след това вкарал тялото на детето в куфар и го изхвърлил в язовир "Искър" край Кокаляне.

За жестокото убийство се разбра през февруари м.г., след като минувачи случайно се натъкнаха на куфара с тялото. През май разследването стигна до Костин, който беше задържан и обвинен в убийството на детето, а вчера прокуратурата е внесла обвинителния акт в съда. В хода на разследването стана ясно, че край Приморско е открито и тялото на майката на детето – Ана Леонтиева, но Костин не е обвинен за това убийство.
Според прокуратурата руснакът е имал мотив да се отърве от майката и детето, защото преди това е задържал за себе си стотици хиляди евро, които получил от семейството на жертвите за общ бизнес. В началото на февруари 2015 г. Костин предложил на Ана Леонтиева и детето й да се разходят до Приморско. 

 

Предложение. 

"Труд":

Мая Манолова предлага безплатна подмяна на електроуредите за най-бедните

Омбудсманът Мая Манолова предлага мерки за подпомагане на енергийно бедните българи, една от които е безплатна подмяна на електоуредите.

Идеята е тези, които имат нужда, да могат да заменят стари електроуреди с такива с по-висока енергийна ефективност и да получават безплатни измервателни уреди, информира БТВ.

Манолова припомни, че от 1 април има либерализация на пазара на електроенергия, а все още няма мерки за защита на хората с ниски доходи. Няма и дефиниция за „енергийно беден”.

Тя предлага още по време на отоплителния сезон електричеството на най-уязвимите потребителни да не се спира, ако не е заплатено в определения срок, а да се даде достатъчно дълъг период, за да погасят дълга си.

 

Пожар. 

"24 Часа":

Запалиха имението на Баневи в “Бояна”, щетите за 1 милион лева


Двама мъже с качулки нахлуха в имението на Николай и Евгения Баневи в столичния кв. “Бояна”, хвърлиха шише от веро със запалителна течност и опожариха хола им.

Атаката в дома на Баневи на ул. “Невена Коканова” 8, който е в съседство с киноцентъра “Бояна”, станала между 2,30-3,30 ч в нощта срещу понеделник, разказаха пред “24 часа” гардове на фамилията, които са изгледали действията на бандитите на записите от охранителните камери. Предполага се, че злосторниците са влезли през задната ограда на имението, която граничи с гора. Те със сигурност не са минали през триметровата ограда на резиденцията, която е разположена край централния вход, смятат охранителите.

 

Училище. 

"Монитор":

Деца колкото за 10 училища се изнесоха в чужбина

Други 3867 пък са отпаднали от клас заради слаб успех, отсъствия и по семейни причини
9784-ма ученици са заминали в чужбина през изтеклата 2015/2016 учебна година – 5591 през първия срок и 4293-ма през втория. Това съобщиха за „Монитор“ от Министерството на образованието и науката. Заминалите деца могат да се сравнят с приблизителния общ брой на учениците в около 10 големи школа с около 1000 учащи. Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов обяснява високия брой напуснали системата с общата миграционна вълна. 253 са българските неделни училища по света. За да не скъсат връзката с родното, там учениците изучават български език, география и история на България, обясни Стаматов.