„Прехвалената борба с мафията ядоса Брюксел" е водещото заглавие на „Дневник"

Остра негативна реакция предизвика в Брюксел докладът на София за напредъка в областта "Правосъдие и вътрешен ред". Европейската комисия (ЕК) отказа да излезе с официална позиция по отчета, който българското правителство изпрати в края на миналата седмица, но неофициалните коментари на високопоставени служители бяха силно критични.

Напредъкът от октомври насам е незадоволителен, а в някои области като борбата с организираната престъпност и корупцията реформите са забавени, заяви източник от ЕК, пожелал да остане анонимен. Според него София се справя по-зле от Букурещ, въпреки че Румъния в момента е обхваната от остра политическа криза. Той допълни, че мълчанието на евроинституциите не бива да успокоява българските власти, тъй като не е изключено в най-скоро време членове на комисията да изнесат негативните факти за страната пред авторитетни международни медии.

Тогава последиците могат да бъдат тежки, тъй като подобно действие може да доведе до изтеглянето на много инвеститори от страната, предупреди източникът.

България трябваше да предостави до края на март доклад за напредъка си по шестте показателя, очертани като критични и нуждаещи се от допълнителна работа в последния мониторингов доклад на ЕК от септември миналата година. Брюксел ще излезе с доклад през юни, в който ще оцени свършеното за последните 6 месеца. Именно с този мотив и говорителите на ЕК отказаха в петък да коментират предадения от правителството доклад. "Денят на Страшния съд не е днес", каза в петък Марк Грей, говорител на ЕК.

Ако до юни България не покаже, че е постигнала достатъчно задоволителен напредък в посочените области, страната е застрашена от активирането на предпазна клауза в областта "Правосъдие и вътрешен ред".

ЕК вече заплаши България и Румъния с налагането на санкции заради бавното темпо на провежданите от тях реформи, писа в края на седмицата ДПА. Агенция Франс прес цитира високопоставен източник от представителството на Еврокомисията в София, според когото властите така и не са направили нищо, за да изпратят добре познатите престъпници зад решетките. "Жалко е както за българите, така и за европейците, които страдат от последиците на такава безнаказаност", допълва източникът на АФП.

Докладът на София трябваше да съдържа информация за борбата с организираната престъпност и с корупцията по високите етажи на властта, отчетността и прозрачната работа на съдебната система, както и по искането да бъдат направени промени в конституцията. Според изявлението на вътрешния министър Румен Петков, направено, след като Министерският съвет прие документа в четвъртък, отчетени са 297 влезли в сила присъди за корупция, 1706 приключени досъдебни производства за престъпления, свързани с корупция, и внесени в съда 599 прокурорски акта срещу 705 лица за последните шест месеца.

Пълният текст на доклада обаче така и не беше оповестен. Източник от ЕК коментира, че отказът на правителството да обяви публично изпратените данни, буди недоумение и предизвиква съмнение към тях. Докато в София служители в Министерския съвет неофициално обясняваха, че докладът е за пред Брюксел, а не за вътрешно ползване, румънското правителство обяви, че в понеделник ще качи своя отчет на интернет сайта си.

Според резюме на българския доклад, публикувано в неделя в "Портал Европа", реално изпълнен е само един показател - за промяна на конституцията. Останалите пет критерия, които са свързани с искането на Брюксел за реални резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и с организираната престъпност и действаща и независима съдебна система, са отчетени с фрази като "съдебната реформа продължава", предприети са "целенасочени, проактивни и систематични действия" и "положителни промени в корупционната среда". За борбата с организираната престъпност се казва, че има "подсилване на проактивния подход" и изземване на икономическите ресурси на лидерите на организираните престъпни групи, според резюмето в "Портал Европа". В графата успехи са записани още: разкриване на 23 664 криминални престъпления от общо 50 481, извършени за периода октомври 2006 - март 2007 г., като и разкриване на 91.5 на сто от извършените убийства.

Въпреки цитираните фрази и числа източник от ЕК коментира, че общата оценка на комисията е, че има все още твърде много несвършена работа и правителството не трябва да се отпуска от факта, че вече България е страна - член на ЕС. Той допълни, че Брюксел е направил "огромен политически компромис", като е приел София през 2007 г. и българските политици трябвало да са благодарни и да се заемат с реформите, а не да се "държат надменно и изнудвачески".

 

„Бутат светиня на художниците" е водещото заглавие на „Стандарт"

Стъклен палат ще засенчи катедралата "Св. Александър Невски" на пъпа на София. Заради новия билдинг ще бъде бутната вековната сграда на Художествената академия. В нея са учили и са преподавали най-големите ни зографи като Мърквичка и Майстора.

На нейно място ще се извиси 22-метров колос с площ от 22 000 кв. м. На ниските етажи и под земята ще са ателиетата и лекционните зали. По-горните ще се дават под наем за офиси на евродепутати, съобщи бившият зам.-ректор на художественото училище доц. Пламен Вълчев. 300 интелектуалци вече са се включили в подписка срещу проекта. Той е възложен след конкурс на арх. Стефан Добрев. Държавата ще плати за него по 110 лв. на квадрат, твърди доц. Вълчев.

„Само в "Пирогов"- 25 препили деца за месец", алармира „Труд"

Двадесет и пет деца, препили с алкохол, спасиха само за месец лекарите от "Пирогов". Това съобщиха д-р Иван Маринов и д-р Евгения Станкова от Клиниката по токсикология в института. "Страшно е, че 60% от пилите тийнейджъри бяха доведени в кома и масово бяха пили водка с кола", уточни д-р Маринов.

Малките пациенти са все българчета с родители учители, лекари, компютърни специалисти и др. Две от децата са на 12 години и в кръвта им са били открити по 1, 46 и 2,34 промила алкохол. Няма месец, в който токсиколозите да не приемат поне 15 деца, натряскали се като казаци. Затова и проучвания показват, че във всеки гимназиален клас у нас вече има по един заклет пияница, който се напива по 10 пъти в месеца.

"Сатанинска секта иска официална регистрация" е водещото заглавие на „Новинар"

Седмица преди Великден една от сатанинските секти у нас се разшава. Сатанизмът да бъде регистриран като официална религия в България ще поиска Орденът на сребърната звезда, заяви пред Дарик радио вчера пасторът на сатанинския орден Румен Атанасов. Според пастора сатанистите са навсякъде сред нас, имали представители и в политическите партии. Атанасов уточни, че има последователи в Съюза на демократичните сили (СДС) и в партията на Волен Сидеров "Атака". В много от страните в "разумния свят", към който България се стреми, сатанизмът вече е официална религия. Така било в САЩ, Германия и Англия. Хората, които са отворени към Европа, към новото и към прогреса, тепърва ще мислят като нас, прогнозира Атанасов.

Сатанизмът е вид религиозно движение, което използва името на Сатаната като символ на материалистични и индивидуалистични ценности. В т.нар. Основен закон на Ордена на сребърната звезда е записано, че той се бори за свобода на личността и съвестта, толерантност към чуждите идеи, стремеж към съвършенство, лоялност към гражданското общество и спазване на законите, еволюция на обществените процеси. Всеки нов член на ордена полага клетва, с която обещава да върви по трудния път на познанието и да отдаде душата и силите си на Сатаната. Клетвата завършва с думите "Приемам да отвърна завинаги очи от поробителския кръст, от овчето послушание и християнското лицемерие. Приемам, че аз съм Бог, богове са и моите братя".

Искането за обявяване на сатанизма за официална религия е странно, но първо ще се опитам да погледна през очите на средния българин, коментира пред в. "Новинар" шефът на Дирекцията по вероизповеданията проф. Иван Желев. Той прие предложението като предизвикателство. Проф. Желев подчерта, че една религия се обявява за официална с регистрация в Софийски градски съд. Няма изискване за наличие на определен брой последователи, дори и един човек може да си регистрира вероизповедание в България, обясни проф. Желев. В някои страни, членки на ЕС, обаче има такова изискване. В Словакия например изискването е за минимум 20 000 последователи. До момента в България има над 80 регистрирани вероизповедания. Според пастор Атанасов сатанистите у нас са 100 души.

„Сатанинска секта вербува политици", четем и в „Стандарт"

Скандалът гръмна, след като шефът й Румен Атанасов обяви вчера, че в неговия Орден на сребърната звезда членуват 100 души от цялата страна, включително и хора от партийните централи. Сатанистите са навсякъде сред нас, има техни представители и в политическите партии, обяви Атанасов. Той обаче отказа да назове имена или поне партийна окраска на политическите си симпатизанти.

Сатанизмът да бъде обявен за една от официалните религии в България ще иска от Дирекцията по вероизповеданията Орденът на сребърната звезда. Името Румен Атанасов не ни е познато, отговориха обаче от дирeкцията. Съгласно новия закон вероизповеданията се регистрират не от нея, а от съда.

Модерният сатанизъм е основан от Алистър Кроули (1875-1947). Той създава учение, в което се изповядва правилото "прави каквото искаш": безразборен секс, магия и съновидения за дявола под въздействието на дрога. "Големият звяр" (Звярът 666), както Кроули нарича себе си, прекарва целия си живот в търсене на окултното и е автор на много книги. Основава Магическия Орден на сребърната звезда. Днешният кумир на сатанистите е Антон Шандор ла Вей (1930-1997) Едва на 18 г., той създава Църквата на Сатаната, а през 1966 г. е ръкоположен от всички сатанински организации за "Черен папа" и Говорител на Дявола. Основното правило на учението му е "Дръж се така с другите, както се държат и те с теб". Не приема насилието, но е против отричането от греха, "защото няма човек на света, който да не е извършил поне един от смъртните грехове". Според експерти около 80% от българите, които наричат себе си "сатанисти", са просто "блек метъли", които слушат т. нар. сатанинска метъл музика, 18% се интересуват от сатанизма бегло като религия и само 2% са фанатици.

„Искат сатанизмът да е официална религия", информира „Дума"

Сатанизмът да бъде обявен за една от официалните религии в България ще поискат последователите на сатанинския орден "Орден на сребърната звезда". Това стана ясно от интервю на Румен Атанасов, пастор от ордена за Дарик радио вчера, цитиран от сайта "Всеки ден". Той съобщи, че в ордена членували около 100 човека от цялата страна, последователи имало и в политическите партии. По думите му сатанисти имало в СДС и в "Атака".

Вярата и познанието в сатаната е факт в много от страните в "разумния свят", а България се стреми към тях, посочи още Атанасов. Това били САЩ, Германия, Англия и други. Той допълни, че плановете им са първо да бъде обяснено на хората какво представлява вярата и познанието в сатаната. Според него хората, отворени към Европа, новото и прогреса тепърва ще мислят по този начин. Атанасов подчерта, че последователите на дявола не са опасни, по-страшни били сектите и педофилите.

Това предложение ми се вижда странно и се опитвам да погледна през очите на средния българин, искането ми изглежда като предизвикателство. Така коментира шефът на Дирекцията по изповеданията проф. Иван Желев. Той уточни, че официална религия се регистрира в Софийския градски съд, независимо къде е седалището на вероизповеданието. По думите му у нас дори един човек може да си регистрира вероизповедание, защото няма изискване за определен брой последователи. В някои страни-членки на ЕС има изискване за минимален брой привърженици, например в Словакия изискват поне 20 хил. последователи, обясни Желев.

„Отварят досиета на Разпети петък", информира „Труд"

Комисията, която ще отваря архивите на бившата Държавна сигурност (ДС), може да започне работа от Разпети петък. Това съобщи за "Труд" зам.-шефът на БСП и депутат Димитър Дъбов. В управляващата коалиция има воля комисията веднага да заработи и да почне проверка дали кандидатите за евродепутати са свързани с ДС, каза той.

Комисията, която ще отваря досиетата, може да бъде избрана от парламента до Разпети петък. Това заяви вчера пред БНР соцдепутатът Георги Юруков.

Фаворит за председателския пост в нея бил червеният избраник Ефтим Костадинов, научи "Труд". Във вторник парламентарната комисия по вътрешен ред щяла да се събере, за да уточни как от всички предложения да бъдат излъчени деветимата, които ще отварят архива на бившата Държавна сигурност (ДС). Опозицията щяла да получи най-много двама представители.

„Бургас, петролът и страховете за природата и туризма", коментира „Дневник"

Строежът на петролопровода Бургас - Александруполис се очаква да започне следващата година, след като с близо 15-годишно забавяне България, Русия и Гърция подписаха споразумение. Докато годишните приходи за страната от транзитни такси, разкриването на нови работни места и участието на български компании в изграждането на съоръжението се изтъкват като положителни ефекти, експерти предупреждават за вредите върху основния поминък в района - туризмът. Ползите и опасностите за Бургас и крайбрежието бяха обсъждани на две дискусии през последните дни.

Представителите на туристическия бранш все още не са в състояние да прогнозират отражението на проекта върху тяхната индустрия просто защото все още не знаят никакви подробности за него. Не е ясно точно откъде ще минава тръбата, нито каква ще е системата и организацията на разтоварване на танкерите, което ще бъде важно за всички бизнес дейности наоколо. Засега тревожните сигнали идват от чуждите специалисти, които са наблюдавали какво се случва в други страни около подобни съоръжения. Предупрежденията на чуждите експерти са, че

нефтът ще отблъсне инвестициите в туризъм и имоти

Нефтът досега не е убил никого, но той има невероятен ефект върху хората и туристическата индустрия, каза проф. Даниел Гауан, който е специалист и консултант по управление, проучване и комуникации в туризма. Гауан участва в провелата се преди два дни среща на еколози, представители на туристическия сектор, политици и административната управа в Бургас. Съдейки от наблюденията си, той смята, че изграждането на нефтопровода ще предизвика пренасочване на инвестиции, спад на цените на недвижимите имоти, отлив на туристи и загуби за бизнеса. Това ще засегне най-вече инвеститорите във висококатегорийни обекти - четири и пет звезди, в които се настаняват платежоспособните туристи. Предположението на Гауан е, че част от тях ще се пренасочат към съседните Гърция и Турция. Изобщо кой би искал да дойде в курорт, където минава тръба, попита риторично професорът.

"Трябва само да се вгледаме в опита на другите страни - Исландия, Африка, Латинска Америка, Гърция, Франция, Англия, за да видим и негативите. В Аляска има зона, където правителството на САЩ искаше да се копае за находища. Този въпрос беше повдигнат още през 1959 г., но няма политик, който да е подкрепил идеята и да е спечелил. Няма и държава, която да е позволявала петролопровод да преминава през природен парк, влажни и други защитени зони. Това, което се случва в България, много трудно може да бъде разбрано", изрази мнението си проф. Гауан.

Основните опасения на туристическия бранш са от екологични замърсявания, които може да се получат от евентуален разлив на петрол. Подобен инцидент би се отразил изключително негативно на имиджа и дестинацията, каза представителят на германския туроператор ИТС за България Калин Сутев. Засега обаче браншът не може да излезе с официално становище по въпроса, защото нямаме информация за детайлите по проекта, каза той. Никой не знае как точно ще се случват нещата, за да може да коментираме евентуалните негативи или позитиви, каза председателят на Бургаската туристическа камара Георги Анастасов. Трябва да е много ясно кой ще организира и контролира движението на танкерите, така че да не се стигне до инциденти, посочи той.

Други представители на туристическия сектор изказват съмнение за финансовите ползи от проекта. Според предварителните очаквания България ще получава между 35 и 40 млн. евро годишно от транзитните такси. В същото време туристическият сектор генерира близо десет пъти по-големи приходи за Бургаския регион. Официалните данни за приходите от международен туризъм за миналата година показват, че в страната са влезли 2 млрд. евро. Около 70 на сто от тях са от морския туризъм, което означава, че приходите на летните курорти са били 1.4 млрд. евро. Съотношението между бургаския и варненския регион е 60 на 40 и това означава над 800 млн. евро приходи само за южните курорти.

Предупреждения отправят еколозите

които засега са най-активни срещу нефтопровода. Експертите от екологичното движение "За Земята" разпространиха карта с трасето на тръбата. Повечето територии, през които то може да мине, са обитавани от ценни видове птици и затова тези области бяха включени в първоначалния разширен списък на "Натура 2000", обясни Фиданка Бачева от "За Земята". Сега обаче по-голямата част от тях са извадени от екологичната мрежа. Това са Сакар, Дервенските възвишения, Западна Странджа, Бакърлъка. Всички те трябва да бъдат внесени за повторно разглеждане в Националния съвет по биологично разнообразие до края на октомври.

Еколозите сигнализират още, че проектът "Бургас - Александруполис" няма екологична оценка, която да покаже евентуалните опасности. Преди дни по БНТ зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев обясни, че оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) трябва да се направи по инициатива на инвеститора. Това ще е Международната проектна компания, която ще се състои от руски, гръцки и български инвеститори и трябва да бъде създадена до края на годината. След това ще стават ясни и детайлите по проекта, посочи той.

Идеята танкерите да разтоварват нефта на плаващи платформи в Бургаския залив и петролът по подводен тръбопровод да достига до брега не е съобразена с навигационните и географските условия в България, смятат български природозащитници. Пристанището няма капацитет за обработване на заявените количества танкери и ще се наложи удълбаване на залива, обявиха еколозите от международната мрежа "Бенкуоч" в специално изявление. Според тях това ще има унищожителен ефект върху морската флора и фауна. Ако все пак бъде избран този метод, съществува опасност от замърсяване между Несебър и Маслен нос, което ще нанесе сериозен удар на туризма, коментираха специалисти. Замърсяване може да се получи както при разтоварването, така и при пропукване на тръбите, опасяват се еколозите.

При изграждането на съоръжението ще бъдат спазени изцяло съвременните екологични норми, отговори Калин Рогачев на притесненията на еколозите. Всеки съзнава значението на туризма за региона и страната, така че надали някой ще си позволи да пренебрегне това огромно перо, което влиза в държавата, посочи още той. "На сегашния етап от проекта и информацията, с която разполагаме, няма ясен ангажимент от страна на българското правителство и частните партньори за разпределението на отговорностите при евентуална авария и ясен финансов ангажимент за покриването на екологичните щети. Досега никой не е споменал за предварителното създаване и обсъждане на планове за действие при аварийна ситуация", се казва още в становището на еколозите.

„45% от дървесината се сече незаконно", информира „Дума"

България е сред държавите с най-много гори в Европа, в тях живеят 43 световно застрашени видa, показва доклад на екооржанизацията WWF

Добиването на 45 на сто от цялата дървесина в България през последните две години е било незаконно. Това сочи доклад на международната екоорганизация WWF по повод на започващата Седмица на гората - от 2 до 8 април. Според WWF в страната съществува високо ниво на незаконните дейности в горския сектор.

В същото време в горския сектор в България са направени и някои положителни стъпки, отчитат от WWF. През 2006 г. екоорганизацията и Национално управление по горите са подписали споразумение за взаимодействие и повишаване на качеството на управление и опазването на българските гори. С него горската администрация в страната е поела ангажимент да приложи независима и надеждна горска сертификация по схемата на FSC върху 30 на сто от държавните гори в страната. Това означава, че в следващите години ще бъдат сертифицирани около една четвърт от всички български гори.

Стандартът FSC гарантира устойчиво и отговорно управление на горите. Той следи за спазването на законността на дейностите в горите, защитата на интересите на работниците и местното население, опазването на биоразнообразието и ограничаване на замърсяването на околната среда.

България е сред държавите с най-много гори в Европа, като те покриват една трета от територията на страната. В горския фонд на България се съхраняват популациите на 43 световно застрашени видa животни и растения и около 80 на сто от потенциалните български места от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Но само 10 на сто от горския фонд попада в защитени природни територии, посочват природозащитниците.

По повод седмицата на земята днес преподаватели и студенти от Югозападния университет и еколозит от природния парк "Рилски манастир" ще участват в дискусия за зеленото богатство на България. Ще бъдат разисквани проблемите на биоразнообразието в региона, както и обучението на кадри за опазване на околната среда.

„Овчаров и Масларова сред големите лъжци", четем в „Труд"

"Социалният вентилатор" и "Дългият инкасатор" са сред номинираните за най-голям лъжец на България в тазгодишното второ издание на хумористичния конкурс. Допитването на тема: "Кой е най-голям лъжец на републиката?" беше организирано вчера по случай 1 април на три централни места в София, две в Пловдив и едно в Стара Загора.

Двата прякора, зад които стоят социалният министър Емилия Масларова и енергийният Румен Овчаров, бяха записани от софиянци в анкетата пред НДК, обявиха инициаторите на анкетата от сдружение "Младежки инициативи 2004 г."

„Масларова с най-дълъг нос", отбелязва и „Стандарт"

Социалният министър Емилия Масларова и лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски лъжат най-много. Това показа допитването за най-голям лъжец на сдружение "Младежки инициативи 2004". Анкетата се проведе в три града. Масларова е първа в Стара Загора, втора в София и трета в Пловдив. Столичани са си нарочили не един, а трима души за топизмамници. На въпроса "Кой е най-големият лъжец в републиката?" те отговарят "тройната коалиция". Лидерът на НДСВ обаче бие колегите си в национален план. Той е първи в пловдивската класация и трети в Стара Загора. В града на липите сребърният медал е колективен - за всички политици и парламента. Президентът Георги Първанов също заема достойно място в челото. Той е втори в Пловдив, трети в София и четвърти в Стара Загора.

Румен Овчаров, Ахмед Доган, Сергей Станишев, председателят на здравната парламентарна комисия доц. Борислав Китов също бяха сред посочените имена. Анкетираните не забравиха и Вальо Топлото. Общо 3804 души дадоха гласа си в своеобразния граждански вот.

Това е второто ни допитване, прощъпалникът ни бе на 1 април миналата година в София, каза за "Стандарт" Славчо Гаврилов, зам.-председател на сдружението. Мнението на столичани не се е променило. Тогава челната тройка бе Симеон Сакскобургготски, Ахмед Доган и Сергей Станишев, уточни Гаврилов. Той обясни, че са избрали Деня на хумора и лъжата, за да дадат възможност на хората да дадат своя граждански глас, белким политиците спрат да лъжат.

"БСП сваля данъци преди евровота", четем в „Стандарт"

Намаляване на данъка върху доходите и за бедни, и за богати готви БСП. По проекта работи специална работна група от експерти на левицата. Предложенията за по-ниски данъчни ставки от догодина ще бъдат обсъдени на заседание на Висшия съвет на БСП, научи "Стандарт". Пленумът за социална и икономическа политика е предвиден за 14 април, малко повече от месец преди евровота на 20 май. С решенията си червените със сигурност ще направят добро впечатление на избирателите. Идеята е да се намалят данъците за всички български граждани и да се опрости скалата за облагане на доходите. Сега тя има три етажа. Ще бъде предложено единият да отпадне, а другите две ставки да бъдат намалени. Сега най-ниските доходи над необлагаемия минимум (от 200 до 250 лв.) се облагат с 20%, за по-високите (от 250 лв. до 600 лв.) ставката е 22%, а за заплати над 600 лв. - 24%. Вероятно работната група на БСП ще предложи да отпадне първият или вторият етаж. Ще има и ново вдигане на необлагаемия минимум на 220 лв. Ако пленумът на БСП одобри идеята, от 1 януари 2008 г. доходите между 220 лв. и 600 лв. ще се облагат с 20-21%, а тези над 600 лв. - с 22-23%. На 14 април левицата ще дискутира и намаляване на осигуровките с 3% от средата на 2007 г. През първите два месеца на годината приходите в хазната спаднаха и намаляването на осигуровките беше под въпрос. Но изоставането вече се наваксва. Затова намаляването на осигуровките отново е на дневен ред. Примерът от началото на годината е показателен. С намаляване на данък печалба на 10% приходите в хазната от налога скочиха чувствително.

„Разлепиха некролози на изчезналия ДПС активист", извежда на първа страница „Новинар"

Некролози с лика на общинския съветник от ДПС Сунай Ремзи са били разлепени в събота през нощта в Силистра. В тях се съобщава, че Ремзи е починал на 27 март. На тази дата в стопанисвания от активиста на ДПС кафе-бар "БГ-клуб" в центъра на града бе открит трупът на 25-годишния Марин Маринов, убит с огнестрелно оръжие. Маринов бе бизнеспартньор на Ремзи. Според една от версиите убийството на Маринов е извършено заради неуредени сметки с човека на Доган. В петък обаче мъж, представил се за активиста на ДПС, се свърза с БНТ и заяви, че се намира в Турция и че не е извършил убийството. Мъжът каза, че е бил свидетел на убийството, което станало пред очите му. Той посочи като екзекутори на Маринов турчина Али Екбер, който го застрелял, и българин, който доубил жертвата, като я наръгал няколко пъти с нож. Причината за екзекуцията били неуредени сметки с турския бизнесмен Сунай Ак Куюн, който поръчал убийството. Двамата мъже говориха с Маринов за бизнес ангажименти, които той е имал към Сунай Ак Куюн, категоричен бе мъжът. Куюн имал добър бизнес в София. Обадих се в телевизията, а не в МВР, за да ме чуят повече хора, каза още мъжът.

Прокуратурата е поискала от Интерпол заповед за международно издирване на Сунай Ремзи. Според зам. окръжния прокурор на Силистра Теодор Желев няма как да бъде потвърдена самоличността на лицето, което се е обадило в БНТ. Близки на ДПС-активиста обаче твърдят, че гласът по БНТ е бил на Ремзи.

Областното ръководство на ДПС се разграничи от случая и го определи като криминално престъпление от личен характер. Засега не е известно кой е поръчал и отпечатал некролозите на Ремзи. Веднага след убийството на Маринов близките му се зарекоха да отмъстят на общинския съветник от ДПС.

„Дебнат ни хиляди сгради убийци", алармира „Труд"

Хиляди опасни сгради заплашват живота на нищо неподозиращите минувачи в цялата страна. За седмица екипи на "Труд" изброиха над 3000 опасни имота, и то само в десетина града. При това те надлежно са регистрирани от съответните кметства по места. Реално обаче сградите, от които всеки момент могат да се откъртят балкони, еркери, покриви или мазилки, са поне два пъти повече. И броят им ще се увеличава. Защото собствениците им нямат средства или не желаят да ги поддържат. А ако кметствата въпреки орязаните си бюджети намерят пари за да ги ремонтират или съборят, трябва да извървят дълга и трудна процедура. Така вероятността да се повтори черният инцидент от м. г., когато сграда на столичната ул. "Алабин" рухна и уби две млади жени, е голяма. Само в някои градове край опасните сгради се появиха предупредителни табели, а и в София общината обмисля да постави такива.

„Борисов чакал БСП да го кани за лидер", съобщава „Труд"

"Столичните общински съветници от БСП толкова харесват това, което правя, че скоро ще поискат и за лидер да ме издигнат на тяхната партия. Те вече прекалиха". Това обяви вчера кметът на София Бойко Борисов пред БНР.

Той влезе в задочен словесен сблъсък с Антон Кутев, лидер на червените общинари в столицата, който заяви по-рано в предаването: "Ние не просто сме в синхрон с Борисов, а му вършим работата". За което кметът трябвало да благодари. Сблъсъкът беше по повод концесията за чистота на София. Преди дни инвестиционният фонд "Екуест" официално купи за 45 млн. евро от Румен Гайтански трите фирми, почистващи столицата.

Борисов обяви, че одобрява сделката, но подчерта, че тя е станала без той да знае за нея. "Категоричен съм, че акциите на Румен Гайтански трябваше да ги купи някой друг", каза още градоначалникът.

„3000 деца в София чакат за детска градина" е водещото заглавие на „Дума"

Над 3000 са децата, които чакат в София, за да бъдат приети в детска градина. Това съобщи вчера общинският съветник от БСП Борис Цветков Според данните на общината, броят на тези деца е над 2000. Три-четири детски градини в район "Оборище" плащат наеми на собственици на реституирани сгради от 2-3000 лева на месец, а в същото време частни училища и забавачки имат много по-ниски наеми за общинските сгради, коментира Цветков. Той съобщи, че планира автопоход под наслов "По дирите на изчезналите детски градини". Предвижда се автопоходът да тръгне от квартал "Дружба" или от квартал "Люлин", като премине през няколко детски градини, в които личи безстопанственост и няколко, в които се полагат добри грижи.

Цветков предлага да бъдат назначени щатни психолози в детските градини, защото по този начин би могла да бъде туширана пораждащата се агресия у някои деца и по-лесно да бъдат решавани проблемите между родители и деца.

На предстояща сесия на СОС, Цветков ще потърси отговор за действията на общинската администрация за събиране на обезщетение от застраховките "Гражданска отговорност" на виновните за пътни инциденти лица. Според Борис Цветков администрацията не си е потърсила над 300 000 лв. от 2005 г. до днес. До сега няма нито един лев, поискан от застрахователите. Всички щети се възстановяват от столичани, заяви Цветков.

„Изпростяване" е коментарът на Иван Гарелов в „Новинар"

Нещо става с нас - вместо да се обединим като народ около нови и високи национални цели, вместо да гледаме на нашето бъдеще глобално, вместо да налагаме европейските норми в политиката ни, ние необратимо и необяснимо изпростяваме все повече и повече. Смисълът на жовота ни е да навредим на най-близкия до нас, като му направим някоя мръсотийка, и изпадаме в триумф от победите си в дребните битови конфликти, пренесени в сферата на политиката. По този начин политическият живот у нас е на равнището на битовите скандали и махленските интриги.

Погледнете какво правят с Анастасия Мозер, последния политик от големите имена на романтичния преход като Петър Дертлиев, Стефан Савов, Чавдар Кюранов. Последователна и честна - Анастасия Мозер издържа на всички центробежни сили в полето на земеделското движение, издигна се над разприте и раздорите, сключи стратегически съюз с ГЕРБ и поведе партията си към едно бъдещо участие във властта, което е най-сигурният начин да се превърне в единствен изразител на интересите на около една трета от населението в България. Никой не влезе в принципен спор с нея, не посочи друга алтернатива, не се усъмни в правилността на направения избор. Не, оказа се, че големият проблем на земеделското движение е защо да е тя, а не някой друг. Оказа се, че съдбата на една от най-старите български партии и на един от най-уважаваните български политици зависи от една чистачка. Всичко това е толкова пошло и абсурдно, но е факт от политическия ни живот - чистачката имала някакъв си материален интерес и не предавала някакви си призовки, в резултат на което не били внесени някакви си 5 лева и като последица от всичко това г-жа Мозер губи ръководството на своята партия. Не се питаме как е възможно това, а се дискутира какъв интерес имал синът на чистачката, къде имал склад и други бигбрадърски въпроси.

В момент, когато НДСВ като че ли възкръсва, когато активно започва да играе ролята на вътрешна опозиция в тройната коалиция, когато спечели общественото одобрение, като се обяви против "изборния туризъм", когато започна все по-отчетливо да изявява десните си политически възгледи, когато се оказа сред най-смелите партии, които видяха в евроизборите възможност за обновление на политическия елит, тя бе въвлечена в несъществен скандал дали водачът на евролистата - младата Биляна Раева, не е пораздула автобиографията си и дали е работила "с" европейските институции, или "в" тях, дали е била някакъв фактор там или само стажант. Отново битовите подробности, клюките и интригите се оказаха далеч по-важни от политическите перспективи.

Как само се зарадваха конкурентите на Петър Стоянов за лидерството в дясното пространство от неговото "заиграване" с британските консерватори. Като съзряха възможността неговата партия да бъде изключена от ЕНП, те като примерни ученици се затърчаха към "класния" на ЕНП, за да топят своето "другарче" и да показват колко са предани и дисциплинирани. Забравиха, че по други поводи те самите бяха настоявали пред "класния" да не се меси в българската политика. Иван Костов дори облече злорадството си в някаква идейна форма - Демократи за силна България били за силна Европа, а Стоянов с идеите си за децентрализация на Европа целял нейното отслабване. Дори и не се замисли Костов, че знамето на централизацията като символ на силата се развяваше от тоталитарния режим. Увлечени в несъвсем чистата си роля за дискредитиране на идейния си партньор, тези десни лидери пропускат да погледнат малко по-далече от дребната изгода, която сега виждат за себе си. Почти сигурно е, че британските консерватори ще спечелят следващите парламентарни избори. Те няма да напуснат съюза си с ЕНП в Европарламента и много е възможно дори Джеймс Камерън да го оглави. Кой тогава ще се окаже по-далновиден? Кой ще се окаже по-блъзик до новия класен?

И отново тези интриги се разиграват в момент, когато СДС бележи траен възход, когато единствено той представи своите цели в ЕС, когато неговият лидер сложи край на вътрешните битки и се обърна с лице към реалната политика.

Дали пък това не е някакъв български демон - да опростяваме и удавяме в битовизми всеки порив и усилие за нещо ново в политиката?

А, да не забравя - наистина е време всичко да си ходи. Каква е връзката ли? Ами никаква. Навремето Сашо Диков започваше спортните си емисии с призива Петър Младенов да си подаде оставката. От тези емисии само това се е запомнило. Може от моите коментари да запомнят пък за Стоичков.

„Арестуват в Италия похитители на бебето на наша проститутка", съобщава „Новинар"

Похитителите на 10-месечно бебе, които са изнудвали 21-годишната му майка българка да проституира, са арестувани в Рим от карабинерите, съобщиха вчера няколко италиански вестници, сред които "Месаджеро" и "Гадзета дел суд". Задържаните са 41-годишен македонец и италианка на 45 години. Те са обвинени в извършване на особено тежко престъпление, каквото е заробването, но ще отговарят и за извличане на облаги от проституция. Двамата са обвинени и в съучастие в заробване и облагодетелстване от проституция.

Арестуваните отвлекли 10-месечното момченце и го използвали, за да изнудват майката и да я принудят да проституира. Сводник бил македонецът, който вземал между 50 и 100 евро от десетки проститутки, всичките българки, подложени на непрекъснати заплахи и побой от македонеца. Проститутките казали на полицията, че той е жесток и избухлив, допълват италианските медии.

В тази група от жените била и 21-годишната българка, която мъжът изнудвал заедно с италианската си съучастничка. След като от младата българка насила било отнето детето й, то било дадено на 45-годишната италианка, която го държала в дома си. Българката не могла да се противопостави и била принудена да проституира и да предава целия дневен приход. Младата жена живеела при друга "светулка" (както в Италия наричат проститутките) и даже й е било забранено редовно да вижда детето си.

„Македонец продава харем с българки в Рим", четем в „Труд"

РИМ - Карабинерите в Рим арестуваха похитителите на 10-месечно бебе, които са изнудвали 21-годишната му майка българка да проституира, съобщиха вчера вестниците "Месаджеро" и "Гадзета дел суд". Задържаните са отнели момченцето от майката и по този начин я изнудвали да проституира.

Българката е една от десетките нейни сънароднички, които организацията е държала под контрол, твърдят изданията. Сред арестуваните са македонец на 41 г. и италианка на 45 г., а още две лица са обвинени в съучастие в заробване и облагодетелстване от проституция.

"Рим хвана похитители на българско бебе", информира „24 часа"

Карабинерите в Рим арестуваха двама похитители на 10-месечно българче, принуждавали майка му да проституира, съобщи вчера италианската преса.

Задържаните - македонец, на 41, и италианка, на 45 г., отнели момченцето, което е все още кърмаче, и изнудвали майка му. Те са обвинени от властите на Апенините в извършване на особено тежко престъпление, къквото е заробването, но ще отговарят и за извличане на облаги от проституция.

Последното обвинение е предявено срещу още двама души. Те са приятелят на италианката и синът й, който е под домашен арест заради други извършени престъпления.

„София възлагала съмнителни поръчки", четем в „Дневник"

Проверка на Сметната палата за управлението на бюджета и имуществото на Столичната община през 2005 г. констатира много нарушения. Одитът обхваща дейността на трима кметове - Стефан Софиянски до средата на годината, Минко Герджиков като и.д. и два месеца от управлението на Бойко Борисов.

Най-многобройни са забележките към възлагането на обществени поръчки. В началото на 2005 г. Софиянски е разрешил на районните кметове и директорите на общински предприятия да правят търгове и конкурси и да сключва договори, което противоречи на Закона за обществените поръчки (ЗОП). "Тази заповед на кмета е създала възможности за заобикаляне на изискванията в цялата община", пише в доклада на Сметната палата.

Има доста нарушения при възлагането на поръчки за дезинфекция на районите, които бяха наводнени през лятото на 2005 г. На 7 юли общинският съвет е възложил на и.д. кмета Минко Герджиков да изработи план за действие в условията на епидемия заради натрупаните отпадъци в града, а той още същия ден е сключил договори без обществена поръчка. Според одиторите е имал време да обяви конкурс.

Сметната палата е установила, че съвсем неоснователно общината е приела да плаща за охраната на водоемите вместо концесионера "Софийска вода". Само за 2005 г. по договор с МВР са платени над 2.6 млн. лв. Одиторите са възложили на общината да си потърси тези пари от концесионера. "Ние ще оспорваме това решение, съгласни сме оттук нататък да плащаме за охраната на водоемите", коментира главният секретар на "Софийска вода" Иван Иванов.

Общински фирми също са длъжници на общината. Още от 2005 г. "Слатина - Булгарплод" дължи 423 хил. лв. дивидент. Според Сметната палата не е редно да съществува общинското дружество "Вътрешни услуги", защото дейностите му не са предназначени за нуждите на гражданите на София, и се препоръчва то да бъде закрито. Фирмата се "прослави" миналата година, когато Бойко Борисов откри, че е отдала под наем автомивка на частник и изпраща там всички общински коли.

Годината, за която се отнася този одит, беше много тежка - имаше криза с боклука, две наводнения и смяна на кмета, коментира сегашният зам.-кмет по финансите Минко Герджиков. По думите му установените от Сметната палата нарушения са минимални при тези обстоятелства и при големия бюджет на общината.

Проблемът с възлагането на обществени поръчки от районните кметове е бил изчистен миналата година. Това станало по настояване на сдружението на общините с мотива, че големите градове, разделени на райони, трудно смогват да се справят с всички обществени поръчки. Нарушенията около дезинфекцията на града след наводненията бяха оспорени и затова не са наложени санкции, обясни Герджиков.

„Жълти павета за двора - срещу 100 лв. и шише ракия, алармира „24 часа"

Не само депутатите и работещите по Царя стъпват по жълти павета всеки ден. Тази гордост изпитва и госпожа Сава Тошева от софийското село Герман. Алеята пред нейния дом е застлана с блокчета досущ като тези пред парламента.

След като преди около седмица от Столичната община сигнализираха, че жител на Долни Богров си е облицовал етаж от къщата с ценните павета - символ на столицата, "24 часа" обиколи няколко софийски села. Оказа се, че случаят в Долни Богров не е единичен. Жълтите блокчета могат да се видят в не един и два частни двора.

Сава Тошева се сдобила с достатъчно павета, за да ги нареди почти из целия двор, в далечната 1983 г. Заради ремонт на тогавашния бул. "Руски", край Орлов мост имало купища изровени павета, махнати от трамвайната линия на някогашната "четворка".

Обучават доболнични лекари за профилактика на социално значими заболявания