Джакпотът гони два милиона, тръби „Монитор"

Джакпот над 1 940 000 лева в III теглене на играта "6 от 49" и луксозен автомобил "Ягуар" във "Втори ТОТО шанс" са големите залози за специалния тираж на Българския спортен тотализатор на Великден. Интересът на играчите явно се повиши от растящите цифри и фишовете за тираж №27 в четвъртък бяха с 4546 повече, отколкото за 25-и, миналата седмица.

Опашки по тото-пунктовете вчера все още нямаше, но се очаква тепърва да се наредят днес и утре преди обед.

Според статистиката от последните седмици постъпленията за "6 от 49" могат да се повишат дори с около 200 000 лева и джакпотът в трето теглене ще достигне при това положение споменатата по-горе сума 1,94 млн. Ако това се случи, той обаче все пак няма да влезе в елитния "Клуб над 2 млн.", където са първите 8 джакпота по големина в историята на тотото и ще остане 9-и от всичките 22 над милион. В трето теглене след тираж №27 оцеляха 1 736 842,89 лева, като за последните три дни нарастването беше с нови 79 384,87 лв. За миналата неделя, когато се теглеше и вторият джип "Ленд Роувър" от "Втори ТОТО шанс", парите в това теглене се увеличиха със 153 176 лева. Залозите за тираж №28 са отново по лев за комбинация в "6 от 49", вместо по 60 стотинки и това е още една гаранция за растежа на джакпота.

Шансът да падне този джакпотът или да бъде спечелена колата "Ягуар X-TYPE" накара екипа на "Монитор" да се върне към традицията с пускането на редакционния фиш. Можете да го видите на тази страница, той е с 2 твърди плюс 13 числа, по система №97 и струва 13,10 лв. заради участието в "Тото Джокер".

Най-голямата спечелена сума в тираж №27 е 10 000 лв. от "Втори ТОТО шанс". Тя е за номера на двоен фиш за 1,20 лв., пуснат в Добрич и избран от всичките 218 308 с 837 182 комбинации за 502 309,20 лв.

След него с 1808,20 лв. се нарежда късметлия, ударил тройка от "Тото Джокер" за 1791,10 лв. и 3 двойки по 5,70 лв. с 4+4 комбинации за 2,80 лв.

В "6 от 42" четири петици по 500,40 лв. донесоха 2001,60 лв. на играч, заложил на 28 комбинации за 11,20 лв. От "Втори ТОТО шанс" 2000 лв. ще вземе късметлия, пуснал 2+1 комбинации за 90 стотинки в София.

В "5 от 35" паднаха само две петици по 3310,20 лв. в първо теглене.Едната е за фиш с 4 комбинации за 1,20 лв., а втората - за 4+4 за 1,30. От "Втори ТОТО шанс" 3000 лв. ще вземе любител на залозите, играл в Пловдив с четворен фиш за 1,20 лв.

 

Бианка Джагър в агитката, пише „Стандарт"

Прочута дама ще бъде атракцията на кървавото футболно дерби ЦСКА - Левски. Бианка Джагър пристига у нас, за да подкрепи кампанията "Не сте сами" в защита на сестрите ни в Либия. Първата жена на легендарния вокал на "Ролинг стоунс" Мик Джагър ще слезе на терена на националния стадион "Васил Левски", ако частният й самолет кацне навреме. Тя ще отправи първия шут за начало на мача. Той ще започне с химна "Не сте сами", изпълнен на живо от 20 естрадни звезди.

Бианка е сред най-известните борци за човешки права в света. Предвижда се тя да има срещи с президента Георги Първанов и кмета на София Бойко Борисов, както и да даде специална конференция за сестрите.

Бианка Джагър е звездата, която реши да спаси света от смъртното наказание. През 70-те години на миналия век тя стана известна като жената, която успя да укроти Мик Джагър. Според експерти, благодарение на нея се раждат едни от най-великите хитове на "Ролинг стоунс" като Brown Shugar и Wild Horses. Тази забележителна жена изживя една от най-удивителните трансформации. От хипи и купонджийка се превърна в защитничка на човешките права, с която се съобразяват световните лидери. Дори световната преса възкликна, че тя е новата Мария Магдалена, която е открила призванието си да помага и спасява.

Любовта между родената в Никарагуа красавица и рокидола е бурна и занимава пресата в продължение на десетилетия. Бианка в младите си и луди години е била известна с прозвището Кралицата на нощта. Много легенди има за ексцентричното й поведение през 70-те години на ХХ век. Твърди се, че веднъж се прави на митичната лейди Годайва и

влиза гола върху бял кон в прочутия нюйоркски клуб

"Студио 54". По това време е близка с Анди Уорхол. Някои дори я смятат за негово гадже. Но тя само се смее на това и добавя: "Анди бе велик художник и експериментатор с мисълта, която изразяваше по визуален начин. Той бе невероятен човек. Но никога не е бил мой любовник."

С Мик Джагър се запознава през 1970 г. Тогава негова любовница е певицата Мариан Фейтфул, която е пристрастена наркоманка. Мик също е сериозно затънал в дрогата. Бианка става неговата спасителка. С чар и бунтарски дух го измъква от съперницата Мариан Фейтфул. Но скоро и самата Бианка се увлича по рокаджийските купони, завършващи понякога с оргии. Сватбата й с Мик е през 1971 г. в Сен Тропе. Тя е с огърлица до пъпа и бяла рокля, под която прозират бикините. Години по-късно тя ще каже: "Този живот все повече ме обезличаваше. Аз не бях на себе си. Реших, че така не можех да устоявам личността си."

Своенравната Бианка само девет години бе омъжена за рокаджията. Когато го напуска, светът на шоубизнеса е в потрес. Жълтата преса в Англия смята, че тя е била шута на Мик заради изневерите му. Но истината е различна - на Бианка светът на шоуто вече й е безразличен и скучен. Смята, че не е нужно да отдава енергията си в съзерцание колко велик може да бъде мъжът й при безкрайните си купони. Дъщеря им Джейд остава да живее при майка си.

За Бианка това е кръговрат на съдбата. И тя е отгледана от майка си след развода на родителите си. Баща й е бил крупен никарагуански бизнесмен. Майка й посвещава времето си на своята дъщеря и останалите си три деца. От нея идва политическата закваска и революционен дух на Бианка. Когато е на 10 г., изживява стреса от развода на родителите си. Майка й отказва издръжката, която бащата предлага, и със собствени сили решава да продължи образованието и възпитанието на децата си. Бианка

завършва политически науки в Париж

Тя се увлича от философия. Повлияна е от титаните на мисълта - Русо, Волтер и Ганди. Казва: "Исках да направя политическа кариера. Не исках да бъда дискриминирана за това, че съм жена, и да бъда смятана за гражданин втора ръка." Това я превръща години по-късно в един от забележителните борци за човешки права в света.

След развода с Мик Джагър Бианка е самотна. Докато не

открива отново любовта с министър-председателя на Канада Пиер Трюдо

Той е епоха в световната политика. Управлява страната от 1968 до 1984 г. Но пресата малко знае за връзката му с ексжената на Джагър. По-късно Бианка има връзки и с двама американски политици - демократите Робърт Торичели и Кристофър Дод.

Още в Париж Бианка участва в студентските демонстрации срещу диктатора на родината й Сомоса. А правата на жените по света винаги са намирали свой защитник в нейно лице. От края на 70-те години на ХХ век Бианка е активист в хуманитарни организации като "Амнести интернешънъл".

През 80-те намира своя нов враг. И се бори срещу всички военни интервенции в Латинска Америка, подкрепяни от САЩ. Статиите й във вестниците "Ню Йорк таймс" и "Сънди експрес" предизвикават дискусии и реакции, които отварят очите на света. Тя е от най-запалените противници на смъртното наказание. Бианка Джагър успява да направи своите каузи световни. Тя поставя на дневен ред изсичането на безценните амазонски гори в Бразилия. Благодарение на нейната дейност са запазени стотици животински видове в джунглите на страната. В американската преса дори се говори, че минодобивните и дървопреработващите компании искат физическото унищожение на активистката. Но доказателства за това не са намерени.

През 1993 г. Бианка е в Босна и обикаля бежанските лагери. Там вижда момченце, за което лекарите твърдят, че ще умре. Бианка обаче решава да се бори за живота на детето. Обръща се към редица високопоставени свои приятели за помощ и го отвежда в Ню Йорк. Там го оперират и Бианка бди над него като медицинска сестра една година. След това то се връща при родителите си в Босна.

 

233 000 изселници аут от Евровота, пресмята „Монитор"

233 000 български граждани не отговарят на изискванията на Закона за избор на евродепутати и няма да имат право да гласуват на изборите на 20 май. Те нямат постоянен и настоящ адрес у нас и служба ГРАО вече е ги е заличила от избирателните списъци.

185 000 от тях са български турци. Оказало се е, че те имат единствена адресна регистрация в Турция. По тази причина лицата губят правото, което имаха досега да участват на предстоящите избори заради запазеното си българско гражданство.

Останалите близо 50 000 отпаднали са българи, които живеят отдавна в страни, които не са европейски - например САЩ, Бразилия, Австралия. Те също няма да имат право на вот.

Причината е в изискването за уседналост - 2 от последните 3 месеца лицата да са живели на постоянен и настоящ адрес в България. Смисълът на това законово изискване е, че представителите ни в Страсбург следва да бъдат избирани от хора, които все пак реално живеят в България и имат отношение към ЕС, чиито член е страната ни от 1 януари 2007 г. Повечето от лицата, които ГРАО заличава от списъците, не са гласували на български избори и досега, коментира зам.-председателят на постоянната ЦИК проф. Михаил Константинов пред "Монитор" вчера. Според него някои от тях идват с автобусите от Турция само за местния вот, колкото да обърнат критичния вот.

Проф. Константинов обаче посочи, че със заличаването им от избирателните списъци се отрязва една от възможностите за фалшификации.

"С тези отстранени 185 хил. души е можело да се спекулира като с гласоподаватели-фантоми преди. Примерно, комисията в едно обезлюдено село да може да създаде фалшив протокол, като отбелязва за гласували хора, които изобщо не живеят там. Сега тази възможност ще е орязана, просто защото не могат да получат избирателните списъци наготово. А не могат сега да измислят несъществуващи данни в избирателния списък.", обясни той.

Тошев за втори път загази с рушвети, пише „Стандарт"

Прокурорът Боян Тошев за втори път пада в капан заради рушвети, припомниха негови колеги. Обвинителят от Върховната касационна прокуратура бе задържан заедно с колегата си от Варна Георги Манасиев в четвъртък, защото приел да получи от него 1500 евро. Срещу солидната сума Тошев трябвало да му съдейства да стане районен прокурор.

Почти по същата схема обвинителят се опитал да прибере подкуп и през 2005 г. Тошев е уличен, че се опитал да въздейства над съдии по спор между частни фирми за над 1 млн. лева.

Случаите си приличат като две капки вода, коментираха пред "Стандарт" бивши и настоящи членове на ВСС. И преди, и сега антимафиоти прихващат телефонни разговори на Тошев. От разменените в тях реплики става ясно, че се готви корупционна схема. Специалните разузнавателни средства са използвани законно, със съдебно разрешение. Интересното е, че както през 2005, така и сега прокурорът е поемал ангажименти без изпълнението им да е зависело пряко от него.

Първият грандиозен скандал с участието на Тошев гръмва на 29 юни 2005 г. Тогава във Висшия съдебен съвет са внесени искания за освобождаване на шефа на Военноапелативния съд генерал Веселин Пенгезов и налагане на административно наказание на Боян Тошев. Документите са подписани от прокурорите Николай Ганчев, Цеко Йорданов, Митьо Марков, Христо Манчев и Никола Филчев. Мотивите са "нарушаване на служебните задължения и накърняване престижа на съдебната власт". Срещу Пенгезов и Тошев тръгват дисциплинарни производства.

Двамата влизат в полезрението на НСБОП през 2004 г. съвсем случайно. Антимафиоти слушат телефона на заподозрян в корупция адвокат. Изненадващо засичат негов разговор с прокурора Тошев. От записа разбират, че се готви схема за корумпиране на магистрати. "Те са в близки отношения, на базата на които градят взаимовръзки с цел "услуги" в системата на съдебната власт", е записано в справка по преписката срещу Пенгезов под номер 2467. Разпечатка от джиесема на Тошев показва, че той е говорил почти паралелно с адвоката и с ген. Пенгезов. За два месеца са записани 22 техни разговора.

Според НСБОП адвокатът е ангажирал Тошев с цел да убеди Пенгезов да "натисне" шефа на Софийския апелативен съд, за да приеме иск от 1 135 005 лв. на една фирма към друга. Това става, след като на 15 септември 2004 г. СГС отхвърля иска на фирмата ищец и делото е обжалвано пред апелативния съд.

В един от разговорите Тошев увещава адвоката, че човекът, който е поел ангажимента, е генерал и е много близък на Търговското отделение на апелативния съд.

Резултатът не закъснява. На 15 юли 2005 г. апелативният съд налага искания запор за над 1 млн. лева. От следващ разговор между адвоката и прокурора се разбира, че ангажиментът към ген. Пемгезов още не е изпълнен. "Генералът е на 15", казва Тошев, а ченгетата подозират, че става дума за 15 хил. лева. Записан разговор с Пенгезов обаче няма. Няма и сериозни последствия за подозираните в корупция висши съдия и прокурор. В крайна сметка никой не е наказан. Поне публично.

Сегашният 72-часов прокурорски арест на Боян Тошев и варненския му колега Георги Манасиев изтича днес. Съдът трябва да реши дали да ги остави зад решетките или да ги пусне.

Странното е, че като прокурор в Инспектората на Върховната касационна прокуратура Тошев участва в ревизията на районна прокуратура. На базата на резултатите от нея започнаха дисциплинарни производства срещу магистрати, припомнят от Съдебната палата.

 

И бизнесмен в аферата с подкупните прокурори, пише „Сега"

Аферата с прокурорите, които се подкупват за постове, навлезе в нова фаза вчера. По случая е задържан трети гражданин от Варна, лаконична бе говорителката на главния прокурор Маргарита Попова.
Става дума за Владислав Марчев, обясниха запознати. Той е варненски бизнесмен, който се занимава с ресторантьорство и строителство във Варна и Добрич. Все още не му е повдигнато обвинение. Очаква се това да стане утре. Все пак разследващи намекнаха, че Марчев може да остане и само свидетел по делото. Утре от държавното обвинение ще поискат съдът да остави за постоянно в ареста висшия обвинител Боян Тошев и Георги Манасиев от Варненската районна прокуратура. Досега бе официално обявено само, че Манасиев е предложил, а Тошев е приел известна сума, за да му съдейства в конкурса за шеф на районното обвинение в морската столица. В четвъртък се говореше, че подкупът е бил 1500 евро. Вчера обаче запознати обясниха, че парите са били 10 пъти повече и са дадени на две вноски от по 7500 евро. Тошев и Манасиев вече са с повдигнати обвинения.
30 000 лв. са открити Владислав Мирчев, твърди Mediapool. Мирчев е бивш служител на МВР и бивш шеф на местната ВиК. Според електронния регистър ДАКСИ той има две фирми - "Влади-Ко - Владислав Марчев" и "Вим-турс". От "Владико" пък притежава 50%.
Тошев, Манасиев и Мирчев се намират в ареста на националното следствие. Ако на Мирчев не бъде повдигнато обвинение, той трябва да бъде освободен. Ако пък съдът не остави за постоянно в ареста Тошев и Марчев, се очаква да бъде поискано отстраняването им от длъжност. Иначе има опасност да влияят на свидетели или да манипулират доказателства.
ВСС вече е разглеждал дисциплинарни дела и срещу Тошев, и срещу Манасиев. Скандалът с Тошев приключи без последици заради изтекла давност. Манасиев пък бе наказан с "порицание" преди година.

НА ГРАДУС
Прокуратурата в Габрово извършва дисциплинарна проверка в Севлиево по случая с прокурор, който в понеделник се е явил пиян в съда, съобщи БТА. Дрегерът отчете, че Милена Михайлова е с 3.23 промила алкохол в кръвта. Очакват се резултатите от кръвната й проба. В момента Михайлова е в болнични. Тя може да бъде отстранена от работа само с решение на Висшия съдебен съвет.
Това е вторият "алкохолен" инцидент с прокурор тази седмица. Иван Тасков от Софийската районна прокуратура бе хванат да шофира с 1.48 промила.

 

 

888 полицаи пазят София по Великден, съобщава „Монитор"

Над 888 полицаи ще бдят за опазването на обществения ред само в София по време на богослуженията в храмовете. Планирани са и усилени дежурства на всички столични полицейски екипи, съобщиха от МВР.

Експерти на столичната пожарна вече са извършили проверки за противопожарната безопасност на храмовете и на прилежащите територии, които са готови за празничните служби. Планирани са усилени дежурства на служителите от всички направления в столичната дирекция.

Те ще следят както за обществения ред и движението по пътищата в столицата, така и за кражби, грабежи и нерегламентирана търговия със свещи и с църковни принадлежности. Всяка година за празника предприемчиви цигани продават църковни свещи гаражно прозиводство и ощетяват църквата.

Проверени са 660 църкви, 88 параклиса и 392 православни храма в страната. За осигуряването на пожарната безопасност в тези обекти служителите на националната служба са връчили 218 противопожарни разпореждания, 30 предупредителни протокола и 25 разпоредителни писма с конкретни срокове за изпълнение непосредствено преди Великденските празници.

В охраната на столицата са включени и 53 автопатрула, които ще гарантират реда и сигурността около 78 християнски храмове, 12 манастира и 4 параклиса.

По празниците ще има и затворени улици. Движението на автомобили на пл. "Света Неделя" ще бъде спряно от 18 часа на 6 април до приключване на службата и оттегляне на гражданите.Пространството около храм-паметник "Св. Ал. Невски", по ул. "Оборище", ул. "11-ти август" и ул. "15-ти ноември" до пл. "Св. Ал. Невски" ще се освободи от спрели и паркирани автомобили на 7 април от 8 часа. Движението на моторни превозни средства на пл. "Св. Ал. Невски" ще се спре на 7 април от 21 часа до приключване на празничното богослужение и оттегляне на гражданите на 8 април.

От БДЖ пък обявиха, че пускат допълнителни вагони за 15 бързи ускорени и 24 бързи влака от 6-и до 10-и април. Вчера допълнителни вагони бяха осигурени за съставите на влаковете за Бургас и Варна от София и Пловдив.

 

Без "паяци" по Великден, акцентира „Новинар"

Паяците си дават почивка за празниците. Няма да има изненадани столичани, които да не намерят колата си, паркирана на забранено място. За сметка на това обаче в градския транспорт контрольорите ще имат сериозни подкрепления, съобщи зам.-кметът на София Велизар Стоилов. Автобуси, трамваи и тролеи, минаващи покрай големи църкви, ще работят до 1,30 часа в нощта на Христовото Възкресение.

Освен че неправилно спрелите коли няма да бъдат вдигани, "сините зони" няма да важат и това ще продължи включително и в понеделник, допълни зам.-кметът. В градския транспорт обаче контролът ще бъде много строг и няма да се допускат хора, пътуващи гратис. Повечето пунктове за билети няма да работят, но ще има дежурни каси, от които ще може да се купуват билети и карти. Ако в някой район няма дежурен пункт, билети могат да се вземат от водачите на превозните средства. Те са длъжни да имат в себе си винаги билети, които са с 10 стотинки по-скъпи, както е и на Запад, обясни Стоилов. Най-добре е обаче пътниците предварително да са си купили. Дежурните контрольори ще получат бонус към заплатите си за това, че са работили по празниците, каза още зам.-кметът.

 

Оксфорд дава нови стипендии за младежи от Източна Европа, е основната тема за „Сега"

Нова стипендиантска програма, насочена към Източна Европа, ще предлага от есента един от най-престижните университети в света - британският Оксфорд. Схемата следва модела на прочутите стипендии Rhodes, привлекли във вуза едни от най-добрите умове на САЩ. Годишната стипендия ще възлиза на 25 000 паунда и ще покрива както таксите, така и разходите за живот. За нея могат да се състезават само кандидати в магистърски и докторски програми.

Едно от условията е след дипломирането си спонсорираните младежи да се завърнат да работят в страната си и да играят важна роля в обществения й живот. Те ще трябва да се ангажират и с участие в благотворителни проекти в родината си или във Великобритания. Тези условия са поставени от спонсора на програмата - лорд Уайденфелд от едноименния институт.

Първите стипендии ще бъдат раздадени още тази есен, като общият фонд от 650 000 паунда ще бъде разпределен между вече приети в университета младежи от региона.

Оксфорд тази година има 6 дати за прием в магистърски програми, като последният срок изтича на 27 юли, но за парите ще могат да кандидатстват само записаните при първите три тура.

Оксфорд и Кембридж стартират приемните си кампании по-рано от останалите британски вузове - обикновено в края на октомври. Както "Сега" писа, от 2007 г. българите заедно с всички студенти от ЕС дължат същите такси във Великобритания, както британските студенти. От учебната 2007-2008 г. максималната такса за бакалавърска програма е 3070 паунда, като студентите от ЕС обикновено имат право да получават заеми за покриването на тези суми.

С присъединяването си към ЕС България получава достъп и до други стипендии за магистри и докторанти. Отворени за българи през 2007-2008 г. в Оксфорд например са стипендиите "Дулвертън и Майкъл Уилс", които осигуряват пълно или частично финансиране на следването и разходите за живот, както и европейските стипендии Scatcherd. Пари за следване в университета отпуска и институт "Отворено общество" по програмата "Чивънинг". 8 стипендиантски програми за магистри и докторанти от държави на ЕС предлага и другият британски лидер - университетът Кембридж.

Гражданска защита се сдоби с елитни джипове, отбелязва „Дума"

Със специализирани джипове "Роувър Дифендър 130 D" българската Гражданска защита ще бори бедствията и авариите. Вчера службата получи 40 елитни возила от тази марка. С тях е оборудвана и английската армия. За първи път в 70-годишната история на Национална служба Гражданска защита" се осигурява специализирано оборудване. Това каза премиерът Сергей Станишев при връчването на автомобилите. Общата стойност на договора е над 8,452 млн. лв., цената на един спасителен автомобил е 211 320 лв., като по-голямата част от сумата включва спасителната техника и екипировка в джиповете. Тя е във фургони към возилата, които са оборудвани с електроагрегати, миторни триони, електрически перфоратори, въздушни възгщлавници за повдигане и други. В колите има радиостанции и електроосветителна мрежа за работа през нощта. Техниката и возилата са предназначени за бедствия, аварии, катастрофи и други инциденти. Колите ще се обслужват от 5-членен високо специализиран екип.

Ключовете на автомобилите бяха връчени на отделни областни служби на националната служба за Гражданска защита и специалистите направиха демонстрация за работата на оборудването. Те разбиваха и пробиваха тежки бетонни плочи, които след катастрофа или природно бедствие са затиснали хора. Преди месец областните структури са получили и 40 високопроходими автомобила Нива, закупени са и четири 28-тонни крана за работа в кризисни ситуации. Тежките машини са предоставени на областните дирекции в София, Пловдив, Велико Търново и Варна.

Министър-председателят припомни, че през август 2005 г. 80% от територията на страната е пострадала от наводненията и е станало ясно, че трябва да има специализирано министерство, което да е готово да помогне на населението в такъв тежък момент. Сергей Станишев подчерта, че за кратко време Министерството на държавната политика при бедствия и аварии е направило много, за да осигури на българите защита при природни и производствени дейности.

В момента в страната работят 15 специализирани екипа, които до края на годината ще станат 23, съобщи министър Емел Етем. Тя допълни, че над 600 специалисти вече могат да работят при най-тежки условия. През лятото ще бъде има конкурс на ведомството, който ще бъде на три етапа - първият е психологически тест за кандидатите, тест за физическа издръжливост и работа в условия, близки до реална аварийна ситуация.

Министър Етем заяви, че започва работа за психическата подготовка на специалистите, които ще работят на единния телефон за спешни повиквания 112. Те ще трябва да оценяват състоянието на хората, които се обаждат по гласа им и разговора, който се води и да преценят кого да насочат към тях, за да им помогне.

Етем чисти резерва от забрадки и лекарства, пише „Сега"

До няколко дни правителството ще вземе решение за разчистване на държавния резерв от ненужните номенклатури, които задръстват складовете му, съобщи вицепремиерът Емел Етем. Става дума за излезли отдавна от употреба резервни части - например за самолети МИГ-15 отпреди 40-50 г., части за танкове Т-34 от Втората световна война, които вече са във военните музеи, бръснарски принадлежности от Първата световна, лекарства от 60-те години, 1 200 000 жетварски забрадки и пр.

Етем обясни, че преподреждането на резерва не изисква промяна в закона, а само одобрението на кабинета. Списъците с ненужните предмети вече са подготвени и в четвъртък ще бъдат внесени за одобрение.

Преди време, когато бе уволнен бившият шеф на резерва Димитър Димитров, Етем го упрекна, че не е освободил складовете от непотребните запаси, включително и 1500 забрадки. Димитров обаче обясни, че това не може да стане без промяна в закона, и допълни, че е готов с актуализираните номенклатурни списъци, които още през лятото на 2006-а трябваше да бъдат внесени в МС.

"Жетварските забрадки можем да си ги раздадем за лятото, сега са модерни кърпите за глава", пошегува се Етем вчера. Тя обаче не уточни каква част от капацитета на складовете ще бъде освободена. Досега всяка година хазната плащаше по 10 млн. лв. на външни съхранители. Според закона държавните резерви са предназначени за задоволяване потребностите на националното стопанство и населението при кризи, война, военно или извънредно положение. Военновременните запаси пък са материални ресурси, определени с номенклатурен списък и предназначени да осигурят по време на война или обявено военно положение производството на спецпродукция за потребностите на въоръжените сили. Кабинетът решава за какъв период се поддържат такива запаси.

При освобождаването на горива, хранителни продукти, лекарства или болнично-домакинско имущество от складовете на резерва те трябва да бъдат продадени на търг, ако това е възможно, или унищожени, ако са опасни за здравето на хората. За унищожаването им обаче също са нужни средства.

----

БРАК

Съвсем скоро Емел Етем ще се заеме и с разчистването на складовете на Гражданска защита от ненужни технически средства и остарели запаси. "В складовете се съхраняват редица неща, които са от времето, когато ГЗ беше в системата на министерството на отбраната, без да ги ползва сега", мотивира се вицепремиерът. Част от старата и непотребна техника ще бъде бракувана. За друга пък министерството на бедствията ще обяви търгове. Целта е ГЗ да освободи място за новата модерна техника, която Етем усилено купува за спасителите от Гражданска защита.

 

От нас зависи да спечелим изборите, казва в интервю за „Дума" Илияна Йотова

Госпожо Йотова, кое ви накара да приемете това предизвикателство да участвате в листата на БСП за изборите за Европейски парламент?
- На първо място - това, че смятам тези избори за много важни за страната. Те са първите европейски избори. Смятам, че България трябва да изпрати своите най-достойни 18 човека, които да я представляват и да бъдат нейното лице в ЕС. Аз съм съгласна с думата предизвикателство, защото ние ще попаднем в една нова сфера, с непознати досега правила. Тази работа в ЕП никак няма да бъде лесна, защото се различава много от работата в националните парламенти. Основното предизвикателство е това да защитим името и достойнството на страната.
- С какво са по-особени тези избори според вас и защо толкова много трябва да се обяснява смисълът от участието в тях?
- Няколко правителства, за съжаление не прави изключение и това, не можаха да направят така, че европейската тема да стигне до всеки българин. Говорихме за ЕС, за неговите предимства, за рисковете, които крие реалното членство, но сякаш целия този разговор остана на нивото на българските институции. А не на нивото на българското общество. Тази кампания е най-удобния случай, ние, кандидатите от най-различни политически сили, а предполагам, че и изпълнителната власт също ще се възползва от тази кампания, за да обясним на хората защо е толкова важно България да бъде член на ЕС. Тук влизат много въпроси - какво ще ни донесе това, как членството ще се отрази на всеки български дом.
- Водачът на листата на БСП Кристиан Вигенин заяви, че партията играе със своя А-отбор. Вие споделяте ли това мнение?
- Малко е притеснително да се говори след като аз също съм в тази листа. Ако говорим сериозно, след като видях листите на останалите ни политически опоненти, смятам, че БСП залага много в тези избори. Ние направихме една много добра, балансирана листа, която е силна и с много ярки фигури. Тази листа е много точно разчетена по професии, по възраст и други. Няма да пропусна да отбележа и, че това е първата листа, в която ние жените си извоювахме своите 40 % и то в избираемата зона. От самото приемане на листата ние вече се движим като един екип, допълваме се взаимно и между нас няма вътрешна конкуренция. Напротив - начина по който хората започнаха да искат цялата листа да отиде на едно или друго място, показва, че те ни възприемат като един екип. Това е много важно и занапред за кампанията.
- Каква е отговорността, която БСП поема на тези избори?
- Това е другото важно, което трябва да се каже. На тези избори БСП застана с ясната си политическа отговорност и лице в тези избори. В нашата листа не можете да видите хора, които са само експерти или пък са лишени от политическа отговорност и харизма, нещо, което направиха много от другите партии. Когато една политическа сила застава с ясното си лице - това е честният подход пред избирателите. Ние нямаме намерение да се крием зад абсолютно неизвестни фигури, за да можем да ги използваме като оправдание след това. От друга страна съзнавам, че това е огромна отговорност, защото от нас зависи, да постигнем максимума в тези избори.
- А колко максимумът според вас?
- За разлика от моите колеги, аз не искам да се хващам на басове, защото това не е състезание на цифри, а на идеи. И през този месец и половина ние трябва да покажем на хората защо трябва и си заслужава да гласуват за нас.
- В тази връзка - на какви послания ще заложи БСП в кампанията?
- Работата по платформата е на съвсем първоначален етап. Заради това аз ще си позволя да говоря преди всичко от свое име. За мен най-важно в тези избори и в бъдещата ми работа ще е да извадя Европа от своята анонимност. Аз не съм съгласна с това вече широко разпространено мнение, че в ЕС, се пращат едни 18 българи и никой вече не знае с какво точно се занимават те, правят ли нещо за страната. Това, което искам да кажа на моите избиратели е, че за тези две оставащи години от мандата на ЕП, те ще знаят всяка моя крачка, всяко мое усилие, независимо дали то се е овенчало с успех или е останало само усилие. Само по този начин, ние можем да направим европейската тема близка до всеки. През този месец и половина ще се опитаме да покажем предимствата от реалното членство, как може хората да се подготвят за оперативните програми, как да се борави със средствата от фондовете. И нещо изключително важно - ще се опитам да доведе европейски представители в България. От контактите си с тях и в ЕП, и в Съвета на Европа виждам, че те не знаят почти нищо за нашата страна. Ще се опитам да бъда лобито на България в европейските структури. - Усещате ли подкрепата на Партията на европейските социалисти за тези избори?
- Това е огромно предимство за нас. Нека да припомним, че ние бяхме много трудно приети в ПЕС. За разлика от десните партии, много трудно лява формация можеше да стане пълноправен член на ПЕС, без самата страна да е член на ЕС. Много дълги години трябваше да минат за нас. БСП беше буквално гледана под лупа доколко е една съвременна партия, доколко се е разделила с миналото си, доколко приема общоевропейските социалистически ценности. Всяко едно наше действие през всички тези десетина години бе много трудно. Често сме стигали до една ситуация, а после се е налагало да се върнем назад заради едно или друго грешно движение от наша страна. Заради това признанието от страна на ПЕС не ни е дадено наготово, то е извоювано и заради това е важно за нас.
Сега вече когато сме пълноправен член на ПЕС, аз буквално чувствам подкрепата на всяка една крачка. Не само заради това, че тук дойде зам.-председателят на ПГ на ПЕС Ян Маринус Виерсма, а защото когато общуваме с тях, аз бях на стаж в ЕП преди десетина дни, най-хубавото е, че те не правят разлика дали си член на БСП от една малка България или си член на голямата социалистическа партия във Франция - ние сме абсолютно равнопоставени и моят глас е не по-малко важен от този на европейските ми колеги. При посещението си у нас г-н Виерсма направи няколко пъти едно уточнение. Той каза, че за разлика от десните партии, ПЕС се слави със своята единност, в която решенията след като се вземат са задължителни за всички. Аз съм така устроен човек, че точно тези правила и този регламент ми допадат много и харесвам този начин и стил на работа
- Смятате ли, че ще е лесно тук в България да се обясни приетата от ПЕС лява визия за Европа?
- Не няма да бъде никак лесно. Но пък и аз съм далече от мисълта, че трябва да разказвам приетата от ПЕС визия за Европа. В тази кампания, ако не успеем да преведем европейската тема, ако не успеем да я "побългарим" в добрия смисъл на тази дума, не можем да разчитаме на успех. Защото нивата на развитие са различни в различните страни. Смятам, че трябва да направим една българска кампания с европейски привкус, но съобразена с надеждите и желанията на нашите избиратели.
- Ще окаже ли вътрешнополитическата ситуация своето влияние върху европейския вот?
- Безспорно ще окаже и то по отношение на един много деликатен проблем. Това е желанието на хората за участие в изборите по принцип. Не може да не си даваме сметка, че не може да няма разочарования за тези година и половина управление. Обаче независимо от европейската тема, аз съм убедена, че в тези срещи с хората често ще се налага да обясняваме една или друга стъпка на българското правителство, едно или друго решение на самата социалистическа партия. Аз обаче нямам страхове, защото опитът от срещите с хората показа едно - когато разговаряш с тях, когато обясняваш причините за решенията, които са взети, те са склонни да разберат. Това, което разбрах за последния един месец е, че за съжаление ние много малко говорим със своите избиратели и се надявам кампанията да помогне и в това отношение.
Аз лично много се дразня когато се подценяват избирателите на БСП. Повечето анализатори са склонни да разсъждават за тези избиратели само в черно-бялата светлина. Това не така, защото хората са разумни и могат да разберат всяка една трудност, всяко едно не много популярно решение, важно е наистина да се иска тяхното мнение. Убедена съм, че традиционните избиратели на БСП ще подкрепят в тези избори своите избраници.
- Кой виждате като основен конкурент на БСП, ако не като партия, то като обществено явление?
- Ще разделя на въпроса на две. Всички партии, които се се регистрирали в ЦИК са наши политически опоненти.
Другото, което искам да кажа е, че предизборната битка е битка както във всяка една кампания. Ние ще се борим за максимален брой депутатски места в ЕП. Но един път избрани тези 18 човека трябва да запомнят, че на първо място са българи и, че това е един екип, който преди всичко трябва да отстоява интересите на страната си, а след това интересите на политическите семейства в които отиват.
Другото, което е притеснително, въпреки, че може би не е точна дума, е това, което се опитват някои формации - и тези първи европейски избори в страната да бъдат проведени на основата на конфронтация, на заиграване с вътрешнополитически проблеми и личности. Ето срещу това ще се борим в тази кампания. Ние не искаме тази кампания да бъде "кървава", по маниера в който превръщаме изборите във вендета. Ние ще правим позитивна кампания, а всякакви такива балкански прояви са ни абсолютно чужди. Те между другото ще останат за сметка на тези, които са ги взели на въоръжение и аз им предричам неуспех, ако продължават така

Живков като Христос, пише „24 часа"

Тодор Живков е бил нарисуван като Христос, а някои от първите хора в държавата преди 10 ноември като 12-те апостоли.

Всички те са персонажи в картина, която пресъздава сюжета от "Тайната вечеря" на Леонардо. Както е известно, на нея Исус казва, че ще бъде предаден.

Юда Искариотски в българската творба е Милко Балев.

Предполага се, че огромното платно (225х125 см) е създадено през 80-те години на миналия век. Информация за него е стигнала до Живков.

Той е заповядал творбата да бъде прибрана от УБО, но да не се унищожава.

Тя се е съхранявала над 20 г. от УБО, навита на руло.

В ролята на апостолите в картината са Петър Младенов, Александър Лилов, Добри Джуров, Станко Тодоров, Димитър Стоянов, Людмила Живкова, Милко Балев, Георги Йорданов, Пенчо Кубадински, Георги Атанасов, Огнян Дойнов.

Най-важните хора в държавата преди 10 ноември Петър Младенов, Александър Лилов, Добри Джуров, Станко Тодоров, Димитър Стоянов, Людмила Живкова, Милко Балев, Георги Йорданов, Пенчо Кубадински, Георги Атанасов, Огнян Дойнов, както и самият Тодор Живков са били изобразени в сензационна картина като апостолите от "Тайната вечеря" на Леонардо. Живков, естествено, е Христос. Юда е най-верният му човек - Милко Балев.

Предполага се, че творбата е рисувана през 80-те години на миналия век. В момента тя е собственост на частно лице, което не желае да разкрие името на автора на картината по настояване на неговите наследници. Платното навремето е било конфискувано от УБО и се е съхранявало дълго време свито на руло. Картината е огромна - 225/125 см. Сегашният й собственик планира след време да я извади и да я разиграе на търг.

Вглеждането в детайлите на уникалното изображение показва точно повторение на шедьовъра на италианския майстор и съобразяване дори със златното сечение. Нещо повече - по изключително любопитен начин е възкресена атмосферата на тоталитарните години. Погледът е привлечен не само от основните персонажи, но и от сянка в дясната част на платното. Може да се предположи, че това е силуетът на шефа на УБО ген. Кашев или на началника на ДС Григор Шопов. Внушението за подслушване се създава от висящ микрофон.

Твърде метафорични са изображенията на гнездо и на висяща паяжина. Присъства и един от важните идеологически знаци на времето - петолъчката.

В лявата част е картата на България, на която са изписани старите наименования на градовете. В дясната се чете надписът "Човек и добре да живее...". В дъното се виждат три пейзажа - "Пролет", "Жътва" и "Зима".

Масата пък е отрупана с предмети, които с основание могат да влязат в музея на тоталитаризма. Разбира се, че там е в. "Работническо дело". Вглеждането в първата страница показва заглавието "35 години". Ако се предположи, че става дума за годишнина от 9 септември 1944 г., може да се направи изводът, че картината е рисувана през 1979 - 1980 г.

Особено интересна е червената покривка, която видимо не е изгладена, което означава, че и сбирката вероятно е неформална.

По нея има белези от цигарен дим. Най-интересна на покривката е тъмночервена кръпка. След реставрацията на нея са изпъкнали инициалите АН.

Какво има пред всеки един от главните герои. Пред Петър Младенов са поставени две чаши - с коняк и уиски, както и чиния с нарязана луканка. По-възрастните помнят, че в онези години тя е вървяла по 12 лв. Има и пепелник.

 

Реваншът на клиентите, е темата на броя за „Капитал"

Айде да не те набутвам..." Сто процента ви се е случвало да звъните на някого в чужбина и да се притеснявате, че говорите по-дълго време с него, защото тарифите за роуминг са нахално скъпи.

Вече години мобилните оператори ухажват абонатите в собствените им страни и буквално ги наказват за всеки разговор, проведен от чужбина. Числата са стряскащи - от 8.5 млрд. евро приходи на GSM компаниите в Европа от роуминг 4.5 млрд. са печалба. Сега по всичко личи, че времето на лесните пари за операторите изтича. А с него приключва и ерата, в която потребителите изпитват неподправен ужас от позвъняването на собствения си телефон, щом излязат зад граница. Европейската комисия реши да промени регулацията в сектора, така че потребителите да плащат по-малко. Както и може да се очаква, самите телекоми реагират по всички възможни начини: с лобизъм, протестни писма, предупреждения, че лимитите в цените на роуминга ще ги принудят да спрат намаленията във вътрешните тарифи, и т.н. Засега обаче резултат в тяхна полза няма. Нещо повече - по всичко личи, че роумингът е само началото на мащабна кампания за реформи, която ресорният еврокомисар Вивиан Рединг започва в сектора, генерирал 290 млрд. евро приходи през последната година (интервю с Рединг - на стр. 13). След като под прицела на "желязната лейди" застанаха мобилните оператори, се задава акция срещу бившите монополисти при фиксираните услуги. Засилва се и натискът за централизиране на регулаторния контрол върху телекомуникационния сектор в Брюксел. Ясната тенденция е към затягане на надзора над операторите, уеднаквяване на правилата за работата им във всички страни от ЕС, намаляване на властта на крупните телекоми и в крайна сметка редукция на печалбите им. Всичко това обаче все още е само проект. И пълни гаранции няма - нито че реформата, започната от Рединг, ще доведе до по-динамично цялостно развитие на бранша, нито че крайният ефект ще е поевтиняване на услугите за абонатите.

Натискът отгоре...

Най-съществената засега инициатива на Вивиан Рединг е въвеждането на таван при цените на роуминга. Това е и кампанията на комисарката, която има най-големи шансове да приключи с успех в обозримо бъдеще. Ако процедурата в ЕС се движи по график, реално ограничение в крайните цени за абонатите може да се очаква още след няколко месеца. Засега обаче продължава да се дебатира механизмът, по който потребителите ще могат да се възползват от ценовия таван - а в телекомуникациите често именно детайлите са определящи. Тоест не е напълно сигурно, че цените за роуминг ще се понижат безусловно и за всички потребители. Рано е да вярваме, че няма да има уловки от типа на онези, които се пишат с дребен шрифт в иначе привлекателните промоционални оферти.

Доста по-неясен е времевият хоризонт, в който ще може да влезе в сила друго радикално реформистко предложение на Рединг, което отново бе повдигнато преди седмица. А именно бившите монополисти при фиксираните телекомуникации да се разделят на по две дружества - едно за стопанисване на инфраструктурата и друго за предоставяне на услуги по нея. Целта на това разделяне е да се гарантира достъп до въпросната инфраструктура и на други, по-малки оператори. Както може да се очаква, тази инициатива среща съпротива от фиксираните телекоми. И ако Рединг е сериозна в намеренията си, й предстои сериозна битка със силните лобита на бившите национални компании. Отделно, дори и предложението да бъде формулирано официално веднага, чисто процедурно ще минат години, преди то да се превърне в задължение за операторите. За разлика от регулирането на роуминг тарифите обаче тази реформа носи доста повече рискове. Според фиксираните оператори широкият достъп на конкуренцията до мрежите им може да доведе до намаляване на инвестициите в инфраструктура. При това не само при самите "исторически" оператори, но и при алтернативните.

Друга реформистка идея, която Рединг припомни наскоро, е създаването на обща регулаторна среда за работа на телекомите. Очевидно целта на промяната е да намали лобисткия натиск за основните решения в сектора. Засега идеята е в начален стадий и не е приета добре от националните регулатори. Според представителя на българската Комисия за регулиране на съобщенията Петър Рендов до възлагане на тотална власт на общия регулатор едва ли ще се стигне. Твърде вероятно е обаче да бъде въведена система, при която мерките, налагани от националните регулатори, да се гласуват от група към Европейската комисия. Окрупняването на компаниите от сектора, което тече от няколко години, обаче поставя под въпрос крайната кауза - намаляване на лобисткия натиск. С една дума, по-мощният общоевропейски "страж" ще работи в среда от все по-консолидирани участници на пазара.

...и ограниченията от пазара

Всички мерки, предложени от Рединг, идват и в момент, когато конкурентният натиск на пазара се засилва все по-видимо. Освен "отгоре" големите компании от сектора са притиснати и от чисто обективни фактори: фиксираните оператори - от продължаващата миграция към мобилните, а мобилните - от насищането на пазара. Всичко това се доказва от числата от доклада за състоянието на сектора през 2006 г., представен от Рединг преди седмица. Според него, макар и ръстът на сектора да продължава, той е по-нисък спрямо предходната година. При мобилната телефония насищането на пазара вече надминава 100%. Което е показателно, че платежоспособното търсене е задоволено и едва ли остава място за главоломен ръст.

Тази тенденция е още по-забележима при фиксирания пазар. Неговите приходи за 2006 г. са спаднали с 4.5-5.1% до 83 млрд. евро. Делът на бившите монополисти (срещу които и са насочени предвижданите мерки за разделяне) в приходите на целия фиксиран пазар е спаднал от 67.7% през декември 2004 г. на 65.8% година по-късно. Намаляла е и цената на разговорите по фиксирана мрежа. Видно е, че и без допълнителни ограничения от еврокомисията големите телекомуникационни оператори вече са под натиск от пазара. И ръстът на приходите им занапред ще се движи не от високи цени, а от нови услуги, генериращи допълнително потребление.