Водеща тема за всекидневниците днес е разкритият канал за цигари край Черноморието. 

Футболисти и полицаи в канал за цигари", отбелязва вестник "24 часа"

Двама бивши футболисти - Георги Иванов-Геша и Пламен Панайотов, и двама гранични полицаи от Балчик бяха арестувани с още 21 мъже за контрабанда по море на 1400 мастербокса цигари "Мира мар".
Сред задържаните има и трима турски граждани.
Антимафиоти, военни прокурори и полицаи около 3.00 часа сутринта вчера засекли контрабандистите да прехвърлят цигарите от турската гемия "Сюлейман курушум" на варненска. На брега край шабленското село Тюленово пратката очаквали микробус, джип и още три коли.
С тях контрабандата трябвало да продължи по канала към Великобритания, разказа военният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, цитиран от „24 часа". Според разследващите нелегалната пратка била пробна. Целта на контрабандата била да се тества каналът по море през България, която след влизането ни в Европейския съюз става източна граница.
"Схемата е известна като изпиране на цигари. В този случай мастербоксовете се товарят у нас. Оформят им се документи за износ в Грузия. Товарите обаче изобщо не напускат държавните граници и в открито море се прехвърлят за трета страна, в случая Великобритания", обясниха разследващите.
Със сигурност цигарите били предназначени за английския пазар. Марката "Мира мар" не се продава у нас, а на Острова това са масови цигари и струват около 3 евро кутията.

„Кораб с цигари за 1 млн. евро спипан до Варна", е заглавието на вестник „Монитор"

Турският кораб "Сюлейман куршум", превозващ 1400 мастербокси контрабандни цигари бе заловен в залив до село Тюленово, варненско в нощта на 26 ноември. Спецчасти на ГДБОП са атакували гемията по вода и след превземането є са я закарали в пристанището на морската столица. При началото на акцията капитанът и екипажът на кораба са се опитали да го потопят, но не са успели.
25 души са арестувани от спецченгетата. Сред тях са двама гранични полицаи от пристанище "Варна". 22-ма са българите, 3-ма са турци. Стойността на пратката е 1 млн. евро.
"Българска фирма е осъществявала сделките с цигари. Сред задържаните са и нейните шефове", съобщи директорът на Граничната полиция ген. Красимир Петров пред "Дарик" радио. Според него от една година се знае за контрабандната дейност в зоната на синята ни граница. Предстои пълно изясняване на случая, възможно е в случая да е правен фиктивен износ.
Контрабандните цигари са марка "Мира мар". Те са били законно изнесени от Варна и според документите е трябвало да отидат в Грузия. Иначе тази марка цигари се продава най-вече във Великобритания.
В случая товарът е престоял в международни води няколко дни и след това стоката отново е транспортирана у нас. Част от нея е била разтоварена на около 2 мили от брега на Тюленово. Друга част е останала на борда. Според специалисти това е т.нар. „пране на цигари" ­ чрез него се спестяват огромни суми от акцизи, търговски отстъпки, митнически такси и ДДС.

„Нов апашки уред отваря касови брави за 3 сек.", алармира вестник „Монитор"

Таен спецуред отваря безшумно и само за 3 секунди касовите ключалки, които доскоро се смятаха за най-защитените от крадци. За изобретението сигнализираха пред "Монитор" столични полицаи, които обаче признаха, че още не са залавяли екземпляри от него. Неотдавна родните апаши измислили мистериозното устройство и вече масово го използват.
Дори напоследък започнали да обират предимно апартаменти с касови брави, защото за другите ключалки губели повече време и вдигали шум. 
Според мнението на експертите уредът прилича на тънка тръбичка със зъбчета, чиито механизъм се прибира при натиска в ключалка. Устройството е изключително елементарно, дори можело да прилича и на уред от бита, но действа безотказно, коментираха столичните полицаи пред "Монитор". При подслушването на крадците в повечето от разговорите ставало въпрос за това устройство. Апашите си говорели, че то действа почти безотказно и отваря вратата на "второто почукване" (това е жаргон на крадците, който означава за няколко секунди).
Въоръжени с този спецуред родните крадци вече не играят на дребно, а нападат по цели входове наведнъж. Предимно в баровските квартали, защото там най-често има касови брави, сочат оперативните данни на ченгетата. Обикновено апартаментите се "зареждат" в петък вечер. Това означава, че на всяка врата здраво се пъха станиолче от цигари или друга хартийка. Ако някой апартамент е много ценен, може за по-сигурно да бъде зареден и в събота сутринта. Ако собствениците се приберат, хартийката незабележимо ще падне и това ще е знак, че в жилището има някой. Апартаментите, пред които има паднал знак няма да бъдат "лекувани" (на жаргона на бандитите, това означава обирани).
Тогава апашите се събират в групи от по 4-5 човека. Един от тях, който се справя най-добре с устройството за отключване на касови ключалки отваря вратите наред, а останалите от бандата тършуват в апартаментите. Така за около половин час, повечето от домовете във входа са разбити и ограбени, без никой да забележи или чуе нещо. Този тип бандити според анализите на ченгетата крадат най-вече пари и злато. Така с ръце в джобовете излизат от блока и не оставят нито една следа след себе си.
В София в момента действат около 20 майстори касоразбивачи, който обират апартаментите абсолютно професионално. Тези престъпници нападат само богаташки жилища, офиси или банкомати и плячката им винаги е голяма. Създали са и стройна система за пласиране на стоката. Данните на полицията сочат, че в столицата има 4-5 златари, който изкупуват над килограм злато на ден от крадците.

„5000 лева за отсечено дърво", акцентира вестник „Новинар"

10 000 дка паркове и градини са унищожени в София само от 2000 г. насам, съобщи шефът на общинската дирекция "Зелена система" инж.Симеон Димчев, цитиран от  "Новинар" . Това е показал анализ за състоянието на зелените системи, направен от общинската дирекция, която отговаря за тях.
Основните причини са бумът на строителството, реституцията и сделките с общински терени, които навлизат и в територията на Природния парк Витоша.
Като превантивна мярка срещу унищожаването на зеленината директорът на "Зелена система" инж. Симеон Димчев и екипът му искат 50 пъти увеличение на глобите, които да станат до 5000 лв. за отсичане на дърво без разрешение.
За драстични нарушения актовете ще се съставят и по текстове от Закона за устройство на територията и може да стигнат до 50 000 лв., твърди инж. Димчев.

„Слагат камери в 390 училища", четем на челна страница  на вестник „Труд"

Всички 390 учебни заведения в София ще бъдат включени към системата за видеонаблюдение, съобщава "Труд". В момента усилено тече съгласуване на подобен проект между полицията и Столичната община.
Препоръката на ченгетата е камерите да гледат не само към сградите и дворовете, а и към съседни кръстовища, автобусни спирки и пешеходни пътеки. Обхватът може да се разшири и към градинки, кръчми и интернет клубове в района. Така ще намалеят рисковете от катастрофи, насилие, наркотици и алкохол.
Наблюдението на няколко училища и детски градини в центъра на столицата ще започне още през 2007 г., но цялата система ще заработи след 2-3 години, сочат прогнозите.

„2000 лева за нова усмивка от 1 януари", акцентира вестник „Стандарт"

Поне 2000 лева ще ни струва перфектната усмивка догодина. От януари зъболекарите слагат европейски цени на пакета стоматологични услуги. Цените ще пълзят нагоре, призна д-р Георги Цалов, председател на Сдружението на българските стоматолози. Лекарите обясняват това с поскъпването на тока и наемите.
Качествените пломби, които сега вървят по 50 лева, ще скочат двойно. Пломбите в страните от ЕС вървят между 30 и 80 евро. Почистването на зъбния камък ще стане минимум 80 лв. Сега тази услуга върви около 40-50 лв. Зъбният камък трябва да се почиства два пъти, за да не се стига до пародонтоза, предупреди стоматоложката Благовеста Игнатова. Все повече младежи идвали при нея с молба да отстрани натрупания зъбен камък. Повечето от тях пушат и почистването е по трудно, коментира зъболекарката.
Все повече млади хора между 18 и 25 години искат да си избелят зъбите. Процедурата "сияйна усмивка" отнема поне 10 дни. Екстрата сега излиза между 250 и 500 лева. Очаква се догодина да скочи двойно. Експресното избелване в момента пък е 700-1000 лева. Хората, които се нуждаят от имплантиране на изкуствен корен, трябва да си приготвят около 2000 лв.
Цената на авангардния метод е 3 пъти по-ниска от тази в Евросъюза.
Увеличават се българите, които се грижат за зъбите си, отбелязват докторите. Преобладаващата част от тях са тийнейджъри и млади семейства с деца. Тези групи се интересуват за профилактиката - каква паста и четка да ползват, кои дъвки са най-добри, сподели д-р Красимира Петрова.

„Здравен фонд - страст на ексминистри и застрахователи", е водещо заглавие на вестник „24 часа"  

Бизнесмени и болници бързат да създат нови здравни фондове, тъй като само за първите 9 месеца на тази година съществуващите са привлекли 16 млн. лева вноски на осигурени при тях.
Това прави ръст на бизнеса от 6,67% на годишна база.
Най-новият здравен фонд - "Всеотдайност", бе създаден преди месец от концесионера на софийския боклук Румен Гайтански.
Какъв е този бизнес?
Специална глава в закона за здравното осигуряване посочва, че доброволното здравно осигуряване е дейност по поемане на рискове, свързани с финансовото обезпечаване на определени здравни услуги и стоки, осъществявана от лицензирани дружества срещу заплащане на вноски.
В закона е уточнено, че се обезпечават услуги, които влизат или пък са извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.
Казано накратко с вноските в здравен фонд
човек си осигурява лечение, за което се предполага, че няма да доплаща. Изискванията към компаниите, които могат да участват в този бизнес, не се различават кой знае колко от останалите в държавата. Основното специфично изискване е, че такава дейност могат да осъществяват акционерни дружества, регистрирани специално с предмет на дейност само доброволно здравно осигуряване. При това те трябва да получат и лиценз от Комисията за финансов надзор.
     Минималният размер на капитала на здравноосигурително дружество при подаване на заявление за лиценз е 500 000 лв., който трябва да бъде внесен изцяло.

„16-годишен пребит жестоко от връстник пред дискотека", съобщава вестник „Монитор"

16-годишният Радослав бе пребит жестоко от свой връстник на излизане от дискотека във Видин. След разправата момчето е със счупено лицево-челюстна кост и лежи на системи във видинската болница „Св.Петка". Родителите му смятат да го закарат в спецализирана болница в София при първа възможност.
Десетокласникът Радослав учи в СОУ "Св.Кирил и Методий" във Видин, родом е от Петрич, но живее със семейството си в дунавския град. Инцидентът с него е станал на 24 ноември около 20,20 часа в центъра на Видин, непосредствено до младежката дискотека в града. Момчето си било тръгнало към дома, разказа майката Мария Райкова, когато в тъмното срещу него изскочил някой. Нахвърлил му се със зверски удари в лицето. От юмруците и шока Радослав паднал на улицата и останал в безсъзнание. Нападателят пък побързал да изчезне.
Падналото момче открили случайни минувачи. Те незабавно повикали такси и закарали Радослав в болницата. След това сигнализирали и полицията. Този път ченгетата реагирали бързо. Побойникът се оказал връстник на Радослав ­ 16 годишен с инициали О.А. Причините, поради които той е натрошил лицето на момчето обаче до момента не са установени.
В същото време Радослав не може да си спомни побойниците ­ дали са били двама или един. Освен това той твърди, че с нищо никого не е предизвикал. В джобовете му пък всичко си е на мястото ­ мобилен телефон и пари. Това означава, че момчето не е нападнато, за да бъде обрано.
Това е втори случай на пребито непълнолетно момче във Видин за последния месец. Първият бе на 8 ноември. Тогава 26-годишен приятел на десетокласничка от видинската гимназия "Васил Левски" преби негов съученик. След побоя се наложи да бъде изваден далакът на момчето.
Случаят потресе Видин, след като стана ясно, че ученикът е бил бит толкова зверски, че е имало опасност за живота му. По-късно полицията задържа биячът ­ също видинчанин, който работел на близка до училището автомивка. Оказа се, че той като приятел на девойката бил потърсен от нея за "помощ". Причината ­ тя се скарала със съученика си и решила, че той трябва да получи "справедливост". Така 26-годишният бабаит пресрещнал десетокласника на пазара и го смазал от бой.
В момента момчето се възстановява у дома, а учителският съвет на гимназията реши момичето, предизвикало побоя, да бъде преместено да продължи образованието си на друго място.

„Ловец застреля детето си", съобщава за трагичният инцидент вестник „24 часа"

 10-годишният Ясен загина от ловната пушка на баща си, а секретарят на ловно-рибарското сдружение в Сливен Веселин Георгиев е с опасност за живота, след като се простреля по невнимание.
Двете нещастия се случиха при ловни излети в почивните дни, съобщиха от полицията.
В събота 34-годишният Иван Пеев от град Кермен, Сливенска област, отишъл в местността Кайрака на лов за зайци. Шофьорът тръгнал с по-малкия си син, който и друг път го придружавал, а ловната дружинка приемала детето за кадем.
Разследването установило, че детето тичало напред да плаши зайците и когато дивечът изскачал, то залягало, а бащата стрелял. В един момент обаче Иван се забавил, хлапето преждевременно се надигнало, за да види какво става, и било улучено.

„Продават земята под жилищните блокове в София", информира вестник „Труд"

 Собствеността на земята под блоковете и пространството около тях да бъдат предоставени на символични цени или безвъзмездно на собствениците на апартаменти. Тази идея обсъжда вчера в Банско Столичният общински съвет. "Ако искат, хората ще могат да надстрояват кооперациите си, а с парите от продажбите да санират блоковете си и да поддържат пространството около тях", обясни шефът на СОС Владимир Кисьов.

„ГЕРБ със своя листа за евродепутати", пише вестник „Монитор"

Бъдещата партия на столичния кмет Бойко Борисов ГЕРБ ще се яви самостоятелно на изборите за евродепутати догодина. Това обяви генералът и допълни, че не е водил разговори с други политически формации за общи листи.
Преди дни Борисов обяви на хората си от софийската структура на ГЕРБ, че кандидатите за евродепутати на бъдещата партия ще се излъчат единствено от нейните редици. Изключение можело да се направи за две-три известни в Европа имена, които да проправят пътя на ГЕРБ в Страсбург и Брюксел.
"Най-подходящо е изборите за евродепутати да се съчетаят с тези за местна власт", каза Борисов. Той обясни, че вотът за членове на европарламента е нов и непопулярен и затова е добре да се съвмести с кметския.
"Освен това от финансова гледна точка ще бъдат спестени средства при обединяването на двата вида избори", каза кметът и допълни, че страната ни не е толкова богата, че да си позволи гласуване през няколко месеца.
На същата позиция е и българската наблюдателка в европарламента Мария Капон. "Нека да си дадем сметка, че разделени, изборите ще струват 18 млн. лв.", изчисли тя и запита готови ли са българските граждани да платят по един милион лева за всеки от евродепутатите. Според Капон съчетаването на местните с евроизборите ще вдигне избирателната активност.
Това потвърди и шефката на социологическата агенция МБМД Мира Янова. Тя даде за пример Франция и други страни от ЕС, където вотът за членове на европарламента не се радвал на висока активност.

„Георги Марков си напусна партията", съобщава още „Монитор"

Лидерът на "Ред, законност, справедливост" Георги Марков напусна партията си. Това стана по време на двудневно заседание на формацията във Велико Търново през уикенда.
Марков е подал оставката си пред Управителния съвет на РЗС заради загубата на президентските избори през октомври. Бившият член на Конституционния съд беше сред седемте претенденти за поста на Първанов, но получи под 3% и отпадна още на първия тур. По време на предизборната кампания "Монитор" изнесе документи, от които стана ясно, че Марков е сътрудничел на бившата ДС под агентурното име Николай.
Ръководството на "Ред, законност, справедливост" прие оставката на шефа си и каза, че "оценява по достойнство този изключително силен морален акт". "Георги Марков дава пример как следва да се носи отговорност за загубата на изборите", се казва още в декларацията.
Временно изпълняващ длъжността председател на РЗС става Яне Янев, който ще стои на поста до следващия.

„Искат училищни лекари, но никой не дава пари", коментира вестник „Новинар"

Сдружението на общините и здравното министерство подкрепят връщането на училищните лекари, но засега се разминават по въпроса кой да заплаща дейността им. Идеята за възстановяването на училищните лекари е на депутати от левицата. В момента те подготвят промяна в закона за здравето.
Повдигаме този въпрос заради спокойствието, че има грижа и поглед върху децата, особено в малките и отдалечените училища, където по принцип има проблеми с личните лекари и здравното обслужване, коментира за "Новинар" Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на сдружението на общините. Ако държавата иска реално да реши въпроса, трябва да гарантира минималния финансов ресурс, а общините да подпомагат тази дейност със собствени средства, посочи Чавдарова.
Според здравното министерство обаче финансирането на дейността трябва да е от общините, които в по-голямата част са собственици на училищата. Здравното министерство трябва да изготви стандартите за извършването на дейността и начините на взаимодействие с личните лекари и лечебните заведения, обясниха от екипа на министър Радослав Гайдарски. Министерството вече подготвя наредбата за дейността на здравни кабинети, в които да работят медицински специалисти, без да е задължително те да са лекари. От ведомството припомниха, че възможността за разкриване на здравни кабинети вече е регламентирана в закона за здравето.
Според депутатите от левицата медиците ще работят с постоянни трудови договори, сключени с общината. По предварителни разчети лекарите трябва да получават поне 400 лв. По груби изчисления това означава, че за назначаването на лекар във всички 3331 училища ще са необходими близо 16 млн. лв.

„70 на сто от безработните без занаят и неграмотни", алармира вестник „Труд"

 Близо 70 на сто от регистрираните безработни у нас нямат никаква квалификация и специалност. Много от тях са с основно и по-ниско образование, което значи - неграмотни.
Едва 30-35 на сто можели при добро желание да се преквалифицират за някаква професия. Това съобщи Дикран Тебеян, зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК) по повод притесненията на бизнеса от липса на качествена работна ръка.

„Наркобарони перат пари с черно тото", съобщава вестник „Стандарт"

Черното тото у нас често се оказва игра на руска рулетка. Разстрелът на бившия волейболист Красимир Димитров бе поредното потвърждение.
Много бивши силови играчи, не успели да скъсат опашката на престъпното минало и да завъртят легален бизнес, залагат на хазарта. За тях черното тото е отчаян опит да се запази предишният бляскав живот. Като този на Димитров, пълен с гуляи в най-лъскавите заведения сред ята от хубавици. Финалът обаче дойде с пет куршума в главата. Не като част от война между групировките и с ореола на мафиотски бос. Димитров бе убит пред взетия на лизинг евтин корейски джип "Каптива" и с печалната слава на затънал в борчове несретник. Интересът към него бързо заглъхна, след като се разбра, че покушението не е срещу далеч по-известния Красимир Каменов-Къро.
Със смъртта на Димитров си отиде един бивш контрабандист, бивш богаташ, който се опитва да си избие загубите с високи залози на черно тото. Правят го много други събратя на Къро Дебелия с надеждата, че късметът ще ги спаси от неговата участ.
Нелегалният хазарт става все по-апетитен залък за мафиотските структури. Печалбите от него са бързи, лесни, а наказанията - никакви. Тенденцията е наркобосовете да се ориентират все по-мощно към черното тото. Първо, това е прекрасно средство за изпиране на парите от трафика на дрога. Второ - в сравнение с присъдите за хероин за нелегален хазарт те са направо смешни. Трето, в момента няма дори и полицейски отдел, който да се бори с мрежите за залози на черно и прането на пари чрез тях.

„Борисов - патрон на дружбата с Палестина", информира „24 часа"

Столичният кмет Бойко Борисов ще бъде провъзгласен за патрон на българо-палестинската дружба утре в парк-хотел "Москва". На специална церемония в зала "Киев" градоначалникът ще поеме длъжността почетен председател на новосформираното Дружество за българо-палестинско приятелство и сътрудничество. Борисов е подготвил и слово за учредителното събрание, заявиха от комитета, който организира събитието.