Избягали мечки стреснаха Благоевград, пише „Монитор"

Избягали от зоопарка мечки стреснаха Благоевград. След неделната си закуска Явор и Калина се отдали на бурен секс.

Вратата на клетката не издържала на мечешките ласки и около 9.30 часа хищниците се оказали на свобода.

От зоопарка съобщиха, че при бягството те разбили дървена решетка и една метална врата. Минути след изчезването им 13 служители на зоологическата градина и около 20 полицаи започнаха издирване на животните. Ченгета веднага отцепиха района. Час по-късно пристигна и подкрепление от ловци.

За да успокоят местните, които от Дарик радио научиха за бягството на мецаните от полицията увериха, че няма опасност за живота на хората от съседния на зоопарка квартал.

Явор и Калина и са на по три години. Женската тежи около 110 килограма, а мъжкарят към 150. Мечките живеят в зоопарка от година и половина и дошли от парка в Стара Загора. Преди месец хищниците успели да изровят огромна дупка в стената на клетката си и се наложило шефовете на зоопарка да вдигнат бетонна.

Първа вчера бе открита Калина. Оказа се, че мечката е проспала близо четиричасовата си свобода. Полицаи откриха мецаната на около 100 метра от зоопарка ­ заспала на полянка, под дърво. Час по-късно, около 15 часа бе намерен и Явор. Мъжкарят успял да стигне до тенискортовете в Благоевград. Преди това се разходил и из Заева поляна, където минал край полицейски патрул, доближил колата и поздравил служителите на реда. Ченгетата не посмели да излязат от автомобила.

 

Около 14 часа упоената Калина бе върната в клетката, където продължи да спи.

 

Акцията по залавянето на бегълците тръгна със закъснение, заради отсъствието на ветеринарния доктор Крум Попниколов, който се оказа в Кюстендил. От зоопарка решиха, че могат да се доверят единствено на него, тъй като минавал за най-добрия специалист по мечки в региона. Всяка година д-р Попниколов извършвал прегледи на танцуващите мецани в Белица, заедно с доцент от София. След пристигането на ветеринаря около обяд бегълците бързо бяха заловени.

Само с две стрелички приспахме Калина. С Явор се оказа по-сложно. Той се къпеше във вадата край кортовете и се притеснявахме наркозата да не го събори вътре и да се удави, каза пред "Монитор" д-р Попниколов. След първото убождане зашеметеният мъжкар изскочил от водата. И хукнал срещу доктора. Попниколов успял да изстреля още две упойки. Шестима мъже с платнище пренесли Явор до ифата. Специалистите бяха категорични, че Явор е агресивен и опасен, тъй като е в размножителен си период. Заради топлото време мецаните не спали зимен сън и това ги правело още по-непредсказуеми.

 

Избягали мечки 7 часа разиграваха полицаите, отбелязва и „Новинар"

Две мечки избягаха вчера сутринта от благоевградския зоопарк и внесоха оживление, напрежение и екшън в скучния неделен ден.

3-годишните Явор и Калина разбиха дървена решетка и метална врата някъде в 9.30 часа и избраха свободата. Мечките скитаха на воля близо 7 часа, умело заличавайки следите си от преследвачите - 13 полицаи и пазачи от зоопарка.

Дарик радио първо разкри бягството от затвора. По-късно се включиха и другите електронни медии, които на всеки кръгъл час информираха слушателите си за хода на издирването.

Малко след обяд забавата от бягството на мечките започна да прераства в разбираема уплаха. Дарик съобщи, че Явор е разгонен и особено опасен.

"Вървях си спокойно по моята улице "Босилек", когато ми се стори, че виждам мечки да завиват по "Марица" към гарата! Сърцето ми щеше да изскочи от страх, плюх си на петите, прескачах по три стъпала наведнъж. Казах на съседите, но те ми се изсмяха - помислиха, че съм пиян. После наистина се напих посред бял ден, което не ми се е случвало през живота!" Това сподели за "Новинар" 48-годишният благоевградчанин Йордан Капчин, един от жителите на града, видели мечки посред бял ден.

Около 15.30 часа бе заловена първата мечка - Калина. Не стана ясно как така толкова голяма потеря я търсеше, а мечката бе открита на стотина метра от зоопарка. Тя бе простреляна с упойваща стреличка и транспортирана обратно в клетката.

Още близо час продължи екшънът с издирването на втората избягала мечка. Явор бе открит в района на тенис-кортовете над града, на около 200 метра от Младежкия дом и Историческия музей.

Така след 7 часа "оперативно-издирвателно мероприятие" по полицейската терминология благоевградчани си отдъхнаха - зверовете спяха кротко в клетката си в зоопарка.

 

БСП погледна към нов мандат, тръби левият „Дума"

Няма да се примирим с това, че България остава една от най-бедните страни в ЕС. С тези думи се обърна в събота лидерът на БСП и премиер на страната Сергей Станишев към участниците в разширеното заседание на Висшия съвет на партията. На него социалистите обсъдиха и приеха платформата за участие в изборите за европейски депутати и актуализация на управленската програма, както и конкретните политики за нейното изпълнение.
БСП като партия трябва да даде тон на дискусия за това е необходимо да се случи в България през следващите години. И то не само до края на този мандат, но да се прехвърли мост и към следващи години, коментира още Станишев. Според соцлидерът страната е постигнала много при управлението на тройната коалиция, но той смята, че новата ситуация на членството в ЕС дава основания да се повдигнат нови въпроси и идеи, които да бъдат представени пред коалиционните партньори.
Станишев сравни действията на България с фигурното пързаляне. Според него приемането ни в ЕС е било част от задължителната програма, но конкретизацията на стъпките, на политиките са част от волната програма, където може да се прояви творчество. Премиерът е убеден, че идеите на левицата трябва да получат публичност и да бъдат чути от хората. Защото днес връзката между политици и общество прилича на разговор по мобилен телефон в район със слабо покритие, допълни още Станишев.
Няма нищо по-естествено след изпълняването на ключов приоритет като приемането в ЕС, да разгледама новите задачи, коментира и министърът на икономиката и зам.-председател на БСП Румен Овчаров. Пред заседанието на ВС той представи обещаното преди малко повече от година и половина, както и свършеното досега.
Като най-голям успех, социалистите отбелязаха приемането на страната в ЕС от 1 януари 2007 г., както и осигуряването на ускорен икономически растеж в рамките на 6-8 %. Сред постиженията на управлението Овчаров отбеляза още привличането на преки чуждестранни инвестиции в размер на 4,1 млрд. евро за 2006 г. и изчисли, че парите от чужбина дошли през посочената година и през 2005-а са повече, отколкото всички инвестиции от началото на прехода.
В сферата на доходите от БСП отбелязват, че минималната работна заплата се е повишила с 20 на сто през 2006 г. спрямо предходната. Като успех за страната, е посочено, че за първи път ръстът на доходите в частния сектор е изпреварил този в държавния.
Естествено най-голям интерес имаше към набелязаните икономически мерки и политики за бъдещето. Три са основните цели, които гони бСП с тях - повишаване на доходите и достоен стандарт на живот, конкурентоспособна и технологична икономика, както и високообразована и здрава нация.
Тройно вдигане на помощта за второ дете предвиждат записаните цели. Така тя от 200 ще стане 600 лева. За първо дете родителите ще получават не 200, а 250 лв, като същото ще важи и за трето. В бъдещата демографска политика на левицата е записано, че бащите ще могат да ползват 15-дневен родителски отпуск при раждане на дете.
Годишно увеличаване на доходите в бюджетната сфера с не по-малко от 10 процента от първи юли на съответната година, предвижда още социално-икономическата програма на управление на БСП до края на мандата, одобрена от Висшият съвет. Предвижда се и увеличаване с 10 процента на пенсиите от 2007 г. Овчаров посочи още, че в програмата е предвидено при възможност намаляване на осигурителната тежест до 20 на сто, както и намаляване на данъчното облагане на най-ниските доходи, като се запази границата за най-високите. БСП предлага доходите до размера на средната работна заплата да се облагат с 16 процента.
Социалистите смятат още, че е в техните сили да актуализират пенсиите за трудова дейност до до 2009 г. Овчаров изчисли, че това ще изисква огромен финансов ресурс от 300-400 мил. лева годишно. Програмата е реалистична, разумна и изпълнима и не цели да впечатли някого, коментира в заключение Овчаров.
Членовете на ВС гласуваха и приеха проект за платформа за явяването на евроизборите. Мотото на кампанията на БСП ще бъде "Европа за теб".

Социалистите предвижда още

в сферата на доходите:

- пълно въвеждане на семейно подоходно облагане до 2009 г.;
- годишна актуализация на официалната линия на бедност.

за пенсионерите:

- увеличаване на пенсиите с 10 % от 1 юли;
- увеличаване на тежеста на всяка година осигурителен стаж за лица, които работят след навършмване на пенсионна възраст и не получават пенсия;
- осигуряване на автономност и капитализиране на Сръбърния фонд. Насочване на всички приходи от приватизация и 10 % от бюджетния излишък за съответната година към Сребърния фонд;
- криминализирането на неплащането и укриването на заплати и осигурителни вноски.

в демографската политика:

- увеличаване на еднократнитие помощиза първокласници от социално-слаби семейства от 80 на 120 лв.;
- До 2010 г. обхващане на 30 на сто от децата до 3-годишна възраст в детски ясли и 90 процента от децата до 7-годишна възраст в детски градини.

в здравеопазването:

- поетапно увеличаване на здравната вноска до 8 % без да се допуска увеличение на общата осигурителна тежест;
- регулирани цени в публичното здравеопазване.

в инфраструктурата:

- построяване на 130 км нови магистрали и рехабилитация на 3500 км други пътища;
- ускоряване на мащабните проекти като Дунав мост-2 и ж.п. линията Пловдив-Свиленград.

Армията се свива до 33 000, пише „Труд"

 

Армията ще бъде намалена до 33 000-35 000 щика, издадоха пред "Труд" депутати от управляващата коалиция. До края на 2007 г. войската ни трябва да е 39 000 души. Адо 2-3 г. съставът й да намалее с още 4000 до 6000 души. Причината е, че отбраната ни няма достатъчно пари за нови оръжия.

 

Такса смет според обема, пище „24 часа"

 

Сегашният ред за определяне на такса смет да се промени, "за да стане по-справедлив".

Това ще предложи БСП на коалиционните си партньори.

"България е единствената страна в ЕС, в която таксата се плаща според това какво ти е жилището. В другите държави членки данъкът е в зависимост от количеството или обема на боклука", обясни мотивите за исканата промяна депутатът от БСП Петър Димитров.

Според него таксата е последният спомен от тоталитарния режим, когато водата се плащала по броя на членовете в семейството, а парното - по кубични метри на жилището.

 

Черноморието отесня за малките хотели, предупреждава „Дневник"

На прага на новия сезон малките хотели по морето масово се продават или преобразуват в апартаментни комплекси, а някои от тях дори са запорирани, тъй като собствениците им не могат да погасяват кредитите за строителството им. Основните причини за решението за продажба са лошата инфраструктура, зле избраното място и надценените възможности за печалба, твърдят брокери на недвижими имоти и хотелиери.

 

Върху повече от 20 хотела в района на Варна са наложени възбрани заради неплатени дългове на собствениците им, съобщи миналата седмица координаторът на Камарата на частните съдебни изпълнители за Североизточна България Слави Сербезов. От Съюза на хотелиерите във Варна уточниха, че става въпрос за малки семейни хотели по Северното Черноморие, чиито собственици са направили лошо планирани инвестиции.

 

"Налагането на възбрана върху хотелите не означава, че те трябва да бъдат затворени. Собствениците им обаче губят правото да залагат имотите или да се разпореждат с тях", обясни частният съдебен изпълнител Станимира Данова. Последният случай с неуредени сметки между собственик на хотел и кредитор се случи през лятото на 2005 г. когато двузвездният "Диана" в Златни пясъци беше затворен и 250 туристи трябваше да се местят.

 

Отделно от това в момента само във Варненска област за продажба са обявени над 70 хотела. От тях 16 са в Златни пясъци. Средната цена на обектите е 2.3 млн. евро. Най-високата оферта е за шестетажен хотел - 55 млн. евро. Около 10 хотела се продават и в курорта Св. Константин и Елена. Макар и непредставителна, информацията от специализираните сайтове - imot. bg и imoti.net, показва тенденцията, че се продават предимно малки семейни хотели или обекти, които са построени на неподходящо място.

 

Все още големите комплекси, които се построиха през последните години в Слънчев бряг и Златни пясъци, не се продават. Ако има единични случаи, те не са заради финансови проблеми и задължения пред банките, а в резултат на желанието на инвеститорите да излязат от бизнеса или да получат пари в брой, обясниха брокери.

 

В сравнение със ситуацията преди година сега предлагането бележи лек спад, но офертите все още надвишават търсенето няколко пъти, сочи статистиката на големите агенции за недвижими имоти като "Адрес", "Явлена", "Форос". Повечето от хотелите, предложени за продажба, са работили една-две години, но на пазара са и недовършени обекти. "И тук най-често причината е непремерена инвестиция, лоши устройствени планове и липсата на инфраструктура около обекта", смята Милан Коев от агенцията за недвижими имоти "Мегапро".

 

Според шефа на варненската асоциация "Недвижими имоти" Добромир Ганев нарастващото предлагане на хотели е и в резултат на голямата конкуренция, липсата на управленски кадри и лошия мениджмънт. "Вложените средства могат да се върнат, но не за кратките срокове, както мнозина очакваха", обясни той. "Има някои инвеститори, които решават да вложат парите си в хотели, изхождайки от идеята, че всеки обект ще е успешен. Това обаче невинаги се получава", потвърди и председателят на варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Димитър Лефтеров. Брокерите твърдят, че купувачи се намират много трудно.

 

"Очаквах да се стигне до тази ситуация, защото без инфраструктура няма туризъм", каза Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

 

По-лесният начин собствениците да се освободят от губещите хотели е да бъдат разпродадени като отделни апартаменти, макар това да отнема повече време, коментират брокерите. Такава е тенденцията тази година по Южното Черноморие. Започнати като една сграда обекти в движение се преобразуват и раздробяват. Собствениците се надяват основно на чужденците.

 

Засега в Банско и Разлог не се наблюдава тенденция за налагане на възбрани на хотели заради просрочени задължения към банки, но много обекти се продават, каза съдебният изпълнител от Разлог Георги Цеклеов.

Първанов си събра отбор, е водещата тема за „Стандарт"

Георги Първанов събра свой отбор. За втория си мандат президентът заложи на експерти, а не на партийци от "Позитано" 20. Над 30 професионалисти ще съветват държавния глава. Те ще бъдат представени днес.

Двама професори и двама доценти са мозъчният тръст на икономическия екип. Той ще се ръководи от проф. Димитър Димитров, шеф на Икономическия институт на БАН. С него ще работят ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов, доц. Маргарита Атанасова и бившият син депутат доц. Венцеслав Димитров. В екипа има още един професор. Той е гинеколог и ще бори демографския срив. Президентът вече работи само за себе си. Той се обгражда с хора, които ще го подготвят за времето след края на мандата му, коментираха близки до Първанов депутати от БСП.

Първият екип на Първанов бе компромисен. В него повечето хора бяха назначени от благодарност за заслуги при избирането му, обясниха още от "Позитано" 20. Сега държавният глава си оставя само тънка червена нишка с партията майка в лицето на Катя Николова, член на Изпълнителното бюро на БСП. В новия екип вече няма и жестове към десните партии, както бе по време на първия мандат с назначението на Никола Карадимов и Николай Слатински. Къде все още има резерви икономиката трябва да докладва новият икономически екип, научи "Стандарт". Въз основа на това държавният глава ще предложи стратегия за развитието на страната. Хората на президента ще направят и младежка политическа академия. Училището за кадри на властта ще конкурира школата за подготовка на политици от БСП, оглавявана от зам.-шефа на партията Ивелин Николов.

 

Президентска партия е на баир лозе, коментира „Стандарт"

Дали би имала шанс спряганата напоследък президентска партия? Засега е трудно да се отговори категорично. За целта са нужни поне две неща: криза на партийната система и ясно очертани и достатъчно силни нагласи за промяна на статуквото.

Няма спор - кризата е налице. Само през изтеклата седмица наблюдавахме десните от ДСБ да нападат БСП за това, че не е изпълнила тъкмо левите си обещания в здравеопазването, образованието и пенсионното дело; представители на СДС в Европарламента да прокарват резолюция за снемане на акциза върху домашната ракия, Бойко Борисов да се обяви за отваряне на затворените блокове на "Козлодуй". Рекордьор по оригиналност все пак остава Волен Сидеров - религиозен антикомунист, а пък предлага да се национализира всичко приватизирано. Т.е. той не е просто ляво-десен, но радикално такъв.

Тези на пръв поглед куриозни феномени не са случайни. Стратегиите се градят върху описанието на политическото пространство, което традиционно се базира върху схемата ляво-дясно. Електоратът обаче все повече отказва да се идентифицира по тази скала. Зададохме на анкетираните въпрос, дали възгледите им могат да бъдат обозначени като леви? 15% отговориха с "Да", 10% с "Донякъде" и 75% с "Не. Попитахме същите хора, дали възгледите им могат да бъдат наречени десни? 9% - "Да", 9% - "Донякъде", 82% - "Не". 62% отговарят отрицателно и на двата въпроса - отхвърлят и да са десни, и да са леви. Но не са и центристи - 52% отхвърлят и този вариант. И тук не става дума за елементарна неориентираност.

Ако отстраним етикетите и зададем въпрос относно конкретни дилеми, оказва се, че електоратите имат ясно очертани леви и десни профили. Примерно 72% от привържениците на БСП смятат, че държавата трябва повече да регулира бизнеса, докато 55% от ДСБ са на мнение, че трябва да се даде повече свобода на фирмите. Близо до червените са привържениците на ДПС (70%), "Атака" (64%), НДСВ (60%), а СДС се нарежда почти при ДСБ - 59% са за повече свобода на бизнеса.

Попитахме още: дали конкуренцията извежда напред най-доброто или най-лошото у човека, дали трябва да се увеличи или намали разликата в доходите, може ли човек да забогатее по друг начин освен за сметка на другите хора. Повтаря се приблизително една и съща схема - привържениците на БСП и ДСБ се нареждат на двата полярни полюса, СДС е малко по-умерено дясна, ДПС и "Атака" са най-близо до БСП, останалите гравитират вдясно от центъра.

Т.е. хората имат леви или десни интереси и възгледи, но разглеждат тези етикети като евфемизми за доминиращите партии, в които не намират адекватно представителство. И затова когато твърдят, че не са леви, десни или центристи, всъщност казват, че не са нито за БСП, нито за наследничките на СДС, нито за НДСВ и т.н.

Една от възможностите да бъде решена такъв род идентификационна криза е лидерската партия. Такива са НДСВ, "Атака", ГЕРБ, сигурно ще се появят и други. Вярно е, че лидерските партии обират съществуващото недоволство, предлагайки не политически платформи, а харизматични личности. Проблемът е, че за да успеят, недоволството трябва да е прераснало в решимост за промяна на съществуващото положение. А в нашия случай то не е. Въпреки че не желаят да се идентифицират с партиите, избирателите все пак гласуват за тях. И което е по-важно: на въпроса "Противник ли сте на системата?" 22% отговориха "Да", 19% "Донякъде", 58% "Не". Попитахме "Поддръжник ли сте на системата?", 16% - "Да", 22% - "Донякъде", 62% - "Не". И накрая "Неутрален ли сте?" - 45% "Да", 14% "Донякъде", 41% "Не".

Т.е. категоричните противници на статуквото са едва 22%, а поддържащите и/или безразличните - 61%. Това съотношение никак не е благоприятно за радикален успех на лидерските партии, още повече за една президентска партия. Тя все пак върви в пакет с президентско управление, което предполага конституционни промени, т.е. драстичен поврат от типа на тези, които бяха възможни в началото на 90-те години. Вярно е също, че съществува прецедентът с НДСВ през 2001 г. Само че тази схема вече е амортизирана. За изминалите години електоратът се убеди, че антисистемните партии, идвайки на власт, моментално се вписват в политическата система и се превръщат в нейна опора.

Затова вероятността някой да повтори успеха на царската партия е практически пренебрежима.

 

Новата оферта на БСП към избирателите, акцентира „Дневник"

"Започва нов етап от развитието на България." С това известие премиерът Сергей Станишев откри Висшия съвет на социалистите в събота. На заседанието беше одобрена актуализираната социално-икономическа програма на партията. С уточнението, че документът "хвърля мост към бъдещите намерения на БСП за развитие на страната", левицата направи заявка за още един мандат във властта.

Станишев застана на трибуната малко след обявения за начало час, придружен от кандидатите за евродепутати. Преди да влезе в столичната зала "България", министър-председателят беше отишъл лично в Централната избирателна комисия, за да регистрира листата на левицата за гласуването на 20 май. Последователността на двете събития даде повод на опозиционери да характеризират обявяването на променената програма като чист предизборен ход.

Няколко десетки социалисти, дошли от цялата страна, очакваха сбирката на партийното ръководство, разширена с участието на депутати, министри, областни управители, както и с председателите на местните организации. Предвидено беше да се запознаят и с платформата за изборите за Европейски парламент, но след като водачът на листата Кристиан Вигенин започна да говори, залата се опразни. Вигенин вметна, че специалистите го посъветвали често да повтаря датата на изборите - 20 май, защото гражданите можело да я забравят.

Социално-икономическите намерения бяха представени от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който заедно със социалния министър Емилия Масларова и депутата Петър Димитров (виж интервю на стр. 11) е автор на документа. Овчаров започна с изброяване на изпълнените предизборни ангажименти. Първият и най-важен според него бил членството в Европейския съюз.

"Не може без мъжката част и затова трябва да обърнем внимание и на нея", така той поднесе новината за 15 дни отпуска за бащите при раждане на дете. След като изложи и другите идеи (виж карето), министърът направи заключението, че новата програма е разумна и изпълнима, без да е предназначена да впечатли някого "за разлика от новата серия юнаци с раници, пълни с кьорфишеци и магически пръчки".

Въпреки че предварително заседанието беше обявено като открито, след изказването на Овчаров журналистите бяха помолени да напуснат. Соцактивът, необезпокояван от посетители, продължи с дискусия. Не се сбъднаха очакванията за остри изказвания на вътрешнопартийната опозиция, разказаха членове на ръководството по-късно. Лидерът на лявото крило Янаки Стоилов е настоял всички предложени мерки да се предвидят в бюджета за следващата година, за да не останат само обещания. Той е посочил, че програмата би могла да бъде по-лява, и за пример е посочил факта, че средствата за отбрана надвишават тези за здравеопазване.

По-голямата част от времето финансовият министър Пламен Орешарски прекара в разговори с колеги и социалисти извън залата. Депутати не скриха, че е изказал притеснения по някои от идеите, но самият той не спря, за да говори с журналисти. Отказа коментар с думите: "През есента при обсъждането на бюджета ще видите моята позиция."

Коалиционните партньори на левицата бяха предпазливи в коментарите си. Председателят на комисията по социална политика в парламента Хасан Адемов от ДПС каза вчера пред БНР, че социалният сектор не трябва да се използва за каквато и да било предизборна или следизборна реторика. Той поясни, че политиките трябва да се набележат на базата на конкретни приоритети. Пред журналисти в Пловдив вицепремиерът Емел Етем обяви, че ДПС очаква предложенията да бъдат внесени за обсъждане в тройната коалиция, както е било досега.

От НДСВ пък заявиха, че няма да се произнасят до вторник. Дотогава те щели да анализират предложенията на социалистите.

Премиерът Станишев: Изпълнихме голяма част от ангажиментите
За две години от началото на мандата изпълнихме голяма част от предизборните ангажименти, но не трябва да се главозамайваме, заяви пред Висшия съвет на БСП премиерът и лидер на партията Сергей Станишев. Той сравни членството в ЕС с фигурното пързаляне и обясни, че присъединяването на България към Евросъюза е било задължителната част, а сега предстои волната програма. Именно в нея са здравеопазването и образованието, а БСП като най-голямата управляваща партия ще даде тон, за да се покаже каква трябва да е България.
Станишев отново заяви, че предложената актуализирана социално-икономическа програма е "мост към следващия мандат", защото "нито една сериозна политика не може да даде резултати за две години". Според него е необходимо максимално широко съгласие както в обществото, така и с коалиционните партньори по документа, тъй като "често комуникацията между политиците и обществото е като връзка по мобилен телефон в район със слабо покритие". Остават още много проблеми за решаване, каза Станишев и завърши с: "Няма да се примирим, че България остава една от най-бедните страни в ЕС."

Обновената програма на БСП

Доходи и жизнен стандарт:
- Намаляване на данъка върху доходите на физическите лица - до една средна работна заплата - 16 процента, до две - 20 на сто, и над две - 24 процента
- Минимална заплата 200 лв. от следващата година
- Намаляване на осигурителната тежест от 23 на 20 процента
- Увеличение на пенсиите с 10% от 1 юли, както и годишно увеличение на доходите в бюджетната сфера със същия процент
- Пълно въвеждане на семейното подоходно облагане до 2009 г.
- Намаляване на безработицата под 8 на сто
- Държавните служители да поемат част от осигуровките си
- Криминализиране на неплащането и укриването на заплати и осигуровки

Демографска политика:
- 15 дни отпуск за мъжете при раждане на дете
- 600 лв. еднократно за второ дете и 250 - за първо при сегашни 200 лв.
- Увеличение от 80 на 120 лв. на помощите за първокласници

Икономически потенциал:
- Развитие на административния капацитет за усвояване на еврофондовете
- Намаляване с около 20% на регулаторните режими до края на мандата
- Създаване на финансова група за насърчаване на малките и средни предприятия и реализация на проекта "Банка за развитие"

Енергийна политика:
- Формиране на енергиен холдинг
- Действия за създаване на енергийна борса на Балканите

Управление на държавните финанси:
- Създаване на агенция (фонд, холдинг) за управление на държавното участие в бизнеса
- Отмяна на наредбата за образуването на заплатите в предприятията с 50 на сто държавно или общинско участие

Здравеопазване:
- Регулирани цени в публичното здравеопазване
- Поетапно увеличение на здравната вноска до 8 процента
- Плащане на здравни осигуровки върху доходите от собственост и капитал за лица без доходи от труд, пенсия или обезщетения

Образование:
- На всеки лев, осигурен от бизнеса за наука, държавата да дава 0.50 лв.
- Въвеждане на облекчено нисколихвено студентско кредитиране

 

Берлускони помага на Бойко да сбере дясното, отбелязва „Монитор"

Неформалният ръководител на ГЕРБ Бойко Борисов вечеря с лидера на дясноцентристката опозиция в Италия и бивш премиер на страната Силвио Берлускони в петък. Борисов бе на посещение в Рим във връзка с конгреса на партията Съюз на демократите от центъра.

Берлускони прие своя гост в личната си резиденция във Вечния град ­ двореца "Грациоли", където обикновено се среща само с приятели и политически съмишленици. На вечерята, продължила повече от час и половина, присъстваха някои от най-приближените хора на известния политик и държавник като депутатите от неговата партия "Форца Италия" Валентини, Романьоли и др.

"Останах приятно изненадан от демонстрираните от господин Берлускони голям интерес към България и познаване в детайли на нашия вътрешно-политически живот" ­ заяви за "Монитор" след срещата Бойко Борисов. "Той следи внимателно възходящото развитие на ГЕРБ, каза още неформалният лидер на българската партия, моята работа като кмет на София, подготовката ни за предстоящите избори за евродепутати".

В същото време ръководителят на дясноцентристката опозиция на Италия е изразил дълбоко съжаление за разединението на десните сили у нас и произтичащите от него трудности за създаването на реална алтернатива на управлението на левицата. В тази връзка Берлускони е подчертал, че лично той и предвожданата от него най-голяма дясна партия на Апенините ­ "Форца Италия", ще подпомогнат усилията на ГЕРБ в България да бъде създадено силно и дееспособно дясноцентристко правителство. Домакинът обещал също така да подкрепи кандидатурата на нашата нова политическа формация за приемането є в Европейската народна партия.

 

В разговора Берлускони е изтъкнал също така приятелството, което го свързва с бившия ни премиер Симеон Сакскобурготски и с руския президент Владимир Путин и е споделил, че през следващи дни ще отпътува на двудневна визита в Санкт Петербург. За спомен от срещата домакинът е подарил на Борисов вратовръзка от своята любима марка "Маринела" ­ най-известната и стара фирма за вратовръзки, чието ателие се намира в Неапол. Що се отнася до вечерята, Берлускони почерпил своите гости с шампанско и италиански специалитети като сирене пармезан, прошуто, пица и др.

 

35 лева ни пазят от земетресение, пресмята „Стандарт"

Жилищата задължително да бъдат застраховани за земетресения срещу скромната сума от около 35 лв. годишно. Това предлага работна група от застрахователни експерти, в която участва и изпълнителният директор на "Български имоти" Румен Гълъбинов. Цената на застраховката да се определя от данъчната оценка на имотите и да се събира от Националната агенция за приходи, предлага Гълъбинов в специален доклад. Идеята е застраховките на домовете срещу земетресения да зависят от сеизмичността на района, в който се намират, както и от конструкцията на сградите. Това ще бъде обсъдено на специален семинар от 18 до 20 април във Велико Търново с участието на застрахователи, депутати и кметове.

България е активна земетръсна зона. В страната е било най-силното земетресение в Европа за ХХ век. През последните години имаше и много наводнения. Въпреки това хората масово не застраховат имотите си срещу природни бедствия, а разчитат държавата да покрие щетите от природните стихии. Тази седмица застрахователи, депутати и кметове ще дискутират дали да се въведе задължителна застраховка на имотите срещу земетресение.

Задължителната застраховка на жилищата срещу земетресение да бъде под 0,1% от данъчната оценка на имотите, се предлага в доклада на Гълъбинов, който ще бъде представен във Велико Търново. Така цената на застраховката ще бъде приемлива за обществеността. Средната данъчна оценка на апартаментите в градовете на страната е 350 лв. на кв. м. Така за жилище от 100 кв.м застраховката ще струва 35 лв. за година. Данъчната оценка на жилищата в селата е много по-малка - средно по 100 лв. на кв.м. Така селските къщи ще бъдат застраховани срещу по-малко от 10 лв. годишно. Разбира се, за големите апартаменти в центъра на София с данъчни оценки по 50-100 хил. лв. цената на застраховката ще стига 50-100 лв.

В България стават много природни бедствия като наводнения, свлачища, бури и пожари. Но най-опасни за хората и икономиката на страната са земетресенията. В същото време минимален брой жилища са застраховани срещу природни бедствия. Срещу земетресения са застраховани около 2% от имотите на домакинствата в България. Ако силно земетресение удари София, последствията за населението биха били опустошителни, сравними със скорошните земетресения в Турция през 1999 г. Хората очакват държавата да покрие щетите, ако се случи наводнение или земетресение. Но истината е, че държавата не може да извади от бюджета пари, за да покрие щетите от голямо природно бедствие. Затова от бранша предлагат да се въведе задължителна застраховка срещу земетресения. През следващите 5 години щетите, които тя покрива, може да бъдат разширени и с наводнения и свлачища.

 

И ЦИК осъди медиците, следи изборната драма „Монитор"

След Кадафи, и ЦИК произнесе присъдата си над медиците ни. Комисията не регистрира кандидатурата сестрите ни за Европарламента.

Не сме се и надявали политическият орган ЦИК, който е функция на партиите от статуквото, да вземе друго решение, заяви главният секретар на "Ред, законност и справедливост"(РЗС) и депутат от ОДС Яне Янев. Но това е противоконституционно, тъй като медиците са държани вън от България против волята им, категоричен бе той.

В тридневен срок ще бъде обжалвано решението на ЦИК пред Върховния административен съд (ВАС). От РЗС настояват председателят на ВАС Константин Пенчев да наблюдава лично разглеждането на жалбата, за да може решението да бъде "законово аргументирано, а не манипулирано от политически интереси".

"Вярваме, че решението на съда ще бъде взето от български органи и ще защитава българските интереси, а не либийските. И все пак, ако това не стане, ние ще се отнесем до европейската съдебна система.", заяви Янев. Според защитника на медицинските ни сестри в Либия адвокат Владимир Шейтанов, решението на ЦИК е поредното доказателство за разделението на гражданското общество от политическите партии.

Няма никакво доверие от страна на българското общество в избраната от политиците стратегия за решаване на проблема с медиците ни, категоричен бе Шейтанов. Причината е, че те все още са в затвора, а политиците възпрепятстват може би единствената възможност те да бъдат освободени, добави той и подчерта, че зад кандидатурите не стои политическо решение, а единствено гражданска инициатива.

РЗС поискаха оставка на министъра на външните работи Ивайло Калфин в събота. Според партията обвиненията на външния министър, че включването на медиците в изборните листи е "упражнение, с което забравени политици опитват да си вдигнат рейтинга" оказва психологически натиск върху членовете на ЦИК и манипулира отказа за регистрацията им като кандидати за Европарламента.

 

 

София продаде евтино терен на Христо Ковачки, е водещата тема за „Сега"

Скандален договор са подписали в края на миналата година кметът Бойко Борисов и бизнесменът Христо Ковачки. Срещу скромните 297 лв. на квадратен метър бизнесменът се сдобива с близо 8 дка общинска земя в столичния квартал "Красно село", които няколко месеца по-късно са обявени за продажба на многократно по-висока цена.

Сделката е задвижена през пролетта на миналата година. Тогава фирмата на Ковачки "Ню Партнерс" ООД купува от друга частна фирма - "Ленд Къмпани", супермаркет. За едноетажната сграда с площ от 900 кв. м и правото на строеж са платени 550 051 лв. Прилежащият терен от 7607 кв. м обаче е частна общинска собственост. Затова през март 2006 г. Ковачки подава в район "Красно село" искане за закупуване на земята. В него той се позовава на текст от закона за собствеността, според който лица, придобили право на строеж върху общинска земя до 13 юли 1991 г., имат право да закупят целия терен. Районният експертен съвет по строителството и кметицата на района Стефанка Маркова не са склонни да подкрепят искането. Според тях за квартала, в който се намира имотът, трябва да се направи обща градоустройствена разработка, защото има и други собственици, а теренът е отреден за озеленяване.

Общината обаче не се е съобразила с това становище и е удовлетворила искането на Ковачки. Договорът за продажба е подписан на 28 декември 2006 г., а цената, определена от оценител на "Софинвест", е 2 263 332 лв., или 297 лв./кв.м. Според сайта imot.bg средната цена на парцелите в "Красно село" е 570 евро на квадратен метър. Сходни са средните цени и на други агенции.

Сделката не е минавала през Столичния общински съвет, защото с имоти, върху които има законно построенна сграда, се разпорежда еднолично кметът.

Консултация на "Сега" с юристи показа, че кметът Борисов не би трябвало да уважи искането на Ковачки. Върховният административен съд вече се е произнасял по сходен казус. Делото е заведено от частници от Пловдив, закупили през 2000 г. строен през социализма общински ресторант.

На същото основание като Ковачки - придобито право на строеж преди 13 юли 1991 г., частниците претендират да купят земята от пловдивския кмет, но той отказва. Те обжалват в съда, но губят делото. "Основанието да се купи общинска земя по този ред не е приложимо при придобито чрез сделки след 1991 г. право на строеж", категоричен е съдът.

Ако бе спазил тази логика и уважил искането на район "Красно село", кметът Борисов би следвало да продаде на Ковачки много по-малък терен. Наредбата за разпореждане с общинско имущество предвижда при законно построени сгради върху общинска земя имотът по възможност да се раздели на две или повече части и на собственика на сградата да се продаде само земята под нея. Така район "Красно село" би запазил градинката, която се намира пред XХ поликлиника, а Ковачки не би могъл да се сдобие с толкова голям терен.

Интересен факт е, че според новия устройствен план, който влезе в сила на 28 януари 2007 г., теренът на Ковачки вече не е предназначен за градинка, а за жилищно строителство, което още повече вдига цената му.

Междувременно във в. "Капитал" е публикувана обява за продажба на терена. Граждани, проявили интерес, разказаха пред "Сега", че са им поискали 7 млн. евро. На обаждане на "Сега" на посочените телефони обаче бе отговорено, че е станала грешка и този терен не се продава.

Кметът Бойко Борисов бе учуден от факта, че общината е продала на частници терен, предназначен за градинка. Той не успя да си спомни сделката, но се зарече, че няма да позволи строителство върху зелена площ и препрати към зам.-кметицата Юлия Ненкова. До редакционното приключване на броя "Сега" не успя да се свърже с нея за коментар.

Христо Ковачки не за първи път печели от Столична община. Преди време няколко общински фирми му продадоха тайно дела си в Общинска банка и му позволиха да придобие блокираща квота във финансовата институция. После той закупи около 20% от Общинска застрахователна компания.

 

Данъчните пак ще забавят семейните облекчения, предупреждава „Сега"

Данъчното намаление, което ползват родителите на непълнолетни деца за доходите си от 2006 г., може да се забави и тази година. Това важи особено за граждани, подали данъчните си декларации през април. Причината е, че хората дават формулярите в последния момент и те не могат да бъдат обработени в срок, твърдят от НАП.

"При огромния обем декларации, който се очаква в последните дни преди крайния срок, не е реалистично данъкът да се възстанови за 1 месец", заявиха от агенцията. 300 000-400 000 формуляри се очакваха в петък и днес, при положение че от цялата кампания трябва да се съберат около милион декларации. За три месеца са подадени половината, а останалите 500 000 - за две седмици. Около 1/2 от подадените до края на март декларации са с искане за възстановяване на данък - главно заради облекченията за деца или за дарения.

Миналата година НАП успя да обработи последните декларации чак през септември, въпреки че трябваше да възстанови парите до средата на май. Тогава семейното облагане се приложи за пръв път и заради него данъчните бяха затрупани с над 300 000 декларации повече. Тогава беше обещано до забавяне вече да не се стига. И тази година обаче агенцията ще бъде затрупана със същото количество декларации. В закона бяха приети поправки, които ще облекчат процедурата, но те ще влязат в сила едва в края на 2007 г. Тогава работодателите ще приспаднат облекчението за доходите, получени през тази година, ако лицето работи само на трудов договор. Така родителят няма да подава декларация в началото на 2008 г., а парите му няма да се бавят.

 

ПРОЦЕДУРА

Данъчните възстановяват данък, стига искането за това да е подадено най-късно до 5 години, считано от 1 януари на годината, следваща тази на възникване на основанието за възстановяване. До 30 дни след подаване на искането НАП трябва да подготви т. нар. Акт за прихващане и възстановяване, с който се връщат парите. Възстановяването става по банков път. Срокът може да се удължи, ако се възложи ревизия.

За надвзетото държавата дължи законната лихва за изтеклия период от деня, в който парите е трябвало да бъдат възстановени. За целта трябва да бъде подадено искане за възстановяване на надвзетата сума. Законната месечна лихва е 10% плюс основния лихвен процент, който за април е 3.68%. За подоходните и местните данъци не е необходимо изрично да се подава искане. Ако сумата за връщане заради облекченията за деца е до 300 лв., парите директно се превеждат по посочената от лицето банкова сметка.