"Оставки след избора на нов шеф на парното", пише на челна страница вестник "Монитор"

Оставки заваляха веднага след като смятания за човек на БСП и НДСВ Наско Михов беше избран от общинския съвет за нов член в директорския борд на "Топлофикация", на мястото на арестувания Георги Рогачев. По-късно вчера той беше одобрен и на общото събрание на акционерите на дружеството. Още преди то да започне обаче стана ясно, че оставка подава изпълнителният директор на фирмата Борис Тодоров, лансиран от кмета Бойко Борисов. Градоначалникът приел молбата му за напускане с мотив, че не желае името му да се свързва с "пладнешкия грабеж на общинското дружество". Тодоров излиза и от борда на фирмата. В знак на несъгласие с избора на общинарите оставка подаде и другият директор на кметството в "Топлофикация" - Георги Ненков, който се смята за човек на СДС.
Така вместо шефовете на столичното парно да станат петима, колкото предвижда фирменият устав, те ще останат трима - Михов и двамата представители на държавата. Тодоров и Ненков ще продължат да участват в управлението на дружеството по силата на търговския закон до официалното им освобождаване и избирането на техни наследници, поясни шефът на СОС Владимир Кисьов.
Наско Михов беше избран на косъм с гласовете на съветниците от БСП, НДСВ, ССД, "Гергьовден" и Демократи за София. Във вота на извънредното заседание на градския парламент не участваха СДС, ДСБ и съветниците на Бойко Борисов, които настояваха за другия претендент за директорския стол - Стоян Тодоров.
В коридора общинари негодуваха, че Михов е бил съветник на бившия финансов министър от НДСВ Милен Велчев и е работил с червения министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в АЕЦ "Козлодуй". Червените пък обясниха, че не се водят от партийно нареждане, а от качествата на кандидата.
До решението си общинарите стигнаха след тричасов дебат, обиди "тъпанар" и "лъжец", упреци по партийна линия и спор за процедурата на вота. В крайна сметка се реши да се гласуват всичките петима кандидати в шортлистата за  обсвободения шефски пост в "Топлофикация". Сините се вбесиха и демонстративно напуснаха заседанието, като хората на Иван Костов и на Бойко Борисов ги последваха.
Не мога да участвам в този цирк, скочи и шефът на СОС - синият Владимир Кисьов.
Веднага след сесията съветниците от СДС заявиха, че в градския парламент има ново мнозинство от БСП, НДСВ и ССД. Моделът Софиянски в общината възкръсна, но в изродена форма и управлението на столицата сега е по модела Овчаров. Това е мнозинство на икономически интереси, което иска управление на тъмно, без правила, потъпвайки решенията на СОС, заяви Борислав Бориславов от СДС.
Изборът на Михов разгневи и съветникът от Демократическата партия Петко Горанов. Той напусна групата на "Гергьовден- ДП- БЗНС-НС", защото колегите му проявили политическа безпринципност, като подкрепили Михов.
Сините заявиха, че ще проверяват протокола от вота, тъй като се съмнявали в измама с чужди карти при гласуването. Ако има такова нещо, ще атакуваме решението, обещаха те.

"Шефски взрив в парното - 1 нов, 2-ма напуснали", е водещо заглавие на вестник "24 часа"

Столична "Топлофикация" е блокирана и не може да взема никакви решения.
Скандалите се превърнаха в истинска трагедията, след като вчера общото събрание на дружеството избра нов член на съвета на директорите, но други двама подадоха тутакси оставки. Така бордът остана без кворум и вече не може да взема решения.
Преди това след 3-часова "поправка" на проваления в четвъртък избор на шеф на парното Столичният общински съвет (СОС) номинира Наско Михов за член на борда и изпълнителен директор на "Топлофикация-София".
След това заради несъгласие с избора на съветниците оставки подадоха представителите на общината в борда - Георги Ненков (СДС) и Борис Тодоров (номиниран от кмета Бойко Борисов).
При гласуването на петимата финалисти в конкурса за "Топлофикация" Михов подкрепиха 32-ма от общо 61 съветници.

"Няма да има нова ДС за ракията", е челното заглавие на вестник "24 часа"

Семействата, които варят ракия за себе си, да са спокойни - край казаните няма да има полувоенен режим, нито ще се прави нова Държавна сигурност, която да мери литрите.
Липсвали точни уреди и в близките месеци не се очаква безкрайно строга организация на данъчните.
Така индиректно Петър Димитров, председател на бюджетната комисия в парламента, обеща по-либерален режим за всички, които произвеждат ракия за своята маса. Едрите обаче трябвало да излязат от сивия сектор.
Хората край казаните се разбунтуваха заради вдигнатия акциз, който до 30 л ракия е 2,20 лв. на литър, а над това количество - 4,40 лв.

"Ван Орден на кръгла маса за III и IV блок", пише вестник "Новинар"

Докладчикът за България Джефри ван Орден ще бъде поканен на кръгла маса за спасяването на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Срещата ще се проведе в началото на февруари в столицата. За това се договориха вчера кметът на София Бойко Борисов и колегата му от Козлодуй Милко Торбов на среща в Столична община. На кръглата маса ще бъдат поканени още различни посланици, както и най-добрите специалисти в областта на атомната енергетика.
Няма да позволя на различните партийни организации да трупат дивиденти от този проблем, затова на кръглата маса ще участват само специалисти, каза по този повод Борисов. Обществото трябва да даде кураж на управляващите да продължат борбата за спасяването на двата блока, добави Милко Торбов. По време на парламентарния контрол вчера министър-председателят Сергей Станишев пък обеща, че всичко, което може да се направи за защита на българската атомна енергетика, ще бъде направено. Но аз не мога да поема отговорност за свършеното в хода на преговорите за членството на България в ЕС, защото това ставаше по време на предишното правителство", припомни обаче премиерът. Той каза още, че евентуално предоговаряне на Глава "Енергетика" на практика щяло да означава невлизане в ЕС.
Междувременно в сряда германският канцлер Ангела Меркел обяви, че кризата с руските петролни доставки може да я накара да преразгледа въпроса за поетото от Германия задължение от 2020 г. да спре да използва ядрена енергия.
Станишев съобщи още, че в по-нататъшното строителство на АЕЦ "Белене" ще участват немската компания "Сименс" и френската държавна компания "Арева". Той уточни, че когато се доизгражда една централа, стартирала преди години, е естествено да се използват технологии, съвместими с извършеното до момента. Премиерът обясни, че "Сименс" работи активно и в АЕЦ "Козлодуй".

"Брюксел също дискрминира българи и румънци", коментира "Монитор"

Румънците и българите са единствените граждани на Европейския съюз, които нямат достъп до портала на ЕС за предлагане на работа на родните им езици. Това съобщиха румънски медии вчера. Вестник "Гъндул" пише, че сайтът EURES на Европейската комисия не съдържа информации на двата езика, а това е изискване на европейските норми. В сайта има важна информация за предлаганите работни места в страни от ЕС и съдържа над 750 хиляди обяви за свободни работни места.
Заедно с трудовите ограничения, въведени от 15 от 25 страни-членки на евросъюза преди 1 януари 2007 година, сега и Европейската комисия дискриминира българските и румънски граждани на съюза, коментира вестникът. Само 10 страни отвориха трудовите си пазари за двете нови държави, като сред тях от старите членове на ЕС са само Швеция и Финландия. Италия наложи минимални трудови ограничения, което ще позволи на много румънци и българи да работят там.
В същото време пък коментатор на Би Би Си отбеляза, че много българи и румънци ще се възползват от правото си на свободно движение в границите на ЕС и ще работят нелегално, както са правели хиляди техни съграждани и преди 1 януари 2007 г.

"Руски снаряд взриви тоалетна на US посолство", съобщава вестник "Труд"

Малко преди 6 часа вчера сутринта снаряд удари сградата на американското посолство в Атина. Случайни минувачи и съседи от околните сгради говорят за страховит взрив, който разтърсил района.
С две телефонни обаждания, едното от които до частната фирма, която охранява посолството в Атина, ултралявата организация "Революционна борба" пое отговорността за атентата.
Минути след инцидента районът около американската дипломатическа мисия бе отцепен за автомобили и пешеходци. Разследването поеха специалните части на гръцката полиция за борба с тероризма. Това не е първата атака срещу американското посолство в Атина, но е първата, в чието разследване се включиха гръцките органи на реда. Досега преследването на терористите бе поверявано само на експертите на ЦРУ.
Според официалните съобщения взривът е причинен от снаряд, изстрелян от улицата, точно срещу сградата на посолството. Най-вероятно - от кола, която веднага след това е отпрашила. На предполагаемото място на изстрелването не са намерени никакви веществени доказателства. Снарядът е влетял през прозореца на тоалетната на третия етаж на сградата. На същия етаж се намира и кабинетът на американския посланик в Атина Чарлз Рийс. Единствената материална щета, която може да се види отвън, е дупката в прозореца, точно до US герба на фасадата на сградата.
Оценката на гръцките и на американските власти за инцидента е различна. Гръцката полиция официално го определи като терористичен акт и поясни, че най-вероятно става дума за вътрешен, ултраляв тероризъм, който на този етап не може да бъде свързан с никоя международна терористична организация.

"ДСБ клейми Б. Райнов за шпионаж и трафик", четем във вестник "Монитор"

ДСБ обяви, че писателят Богомил Райнов е персона нон грата във Франция. "Той е любопитствал за тайните на държавата, членка на ЕС, и имал склонност към трафик на културни ценности", каза от парламентарната трибуна тъмносиният избранник Николай Михайлов. Михайлов попита премиера Сергей Станишев във времето за депутатски въпроси на базата на какви литературни и творчески основания Райнов е получил държавната награда "Паисий Хилендарски". Станишев връчи отличието на тържествена церемония на 1 ноември миналата година за "ярки постижения в съвременната българска литература и за ценния му принос за националната идентичност и духовните ценности на страната".
"От въпроса ви разбирам, че вие сте един от малкото българи, които не са чели книгите на Богомил Райнов", отвърна премиерът на Михайлов. Станишев обясни, че Райнов е един от най-известните български писатели и поети. Той разказа и цялата процедура по избора на Райнов за лауреат на държавната награда. На последния етап от подбора той се е състезавал с поета Валери Петров. Преценката пък била на жури, в което участвали Светлин Русев, шефът на филмовите дейци Иван Павлов, на СБП Николай Петев, на архитектите Иван Станишев, на СБХ Ивайло Мирчев, на СБЖ Милен Вълков и на съюза на българските артисти Христо Мутафчиев.
"Богомил Райнов е личност, обслужвала комунистическия режим, който този парламент обяви за престъпен", не се предаде обаче Николай Михайлов.
"При нас няма информация, че Богомил Райнов е обявен за персона нон грата във Франция", каза пред "Монитор" говорителят на Външно министерство Димитър Цанчев. Той обясни, че потвърждение или отричане може да има само от френска страна. От Външно припомниха, че Богомил Райнов е бил културно аташе в българското посолство в Париж в средата на миналия век.
След проверка във френското посолство в София отрекоха името на писателя да фигурира във файловете на списъка "нон-грата" за Франция.

"Пълен хаос с болничните и документите за майчинство", информира "Труд"

Пълен хаос настъпи заради новите изисквания към документите за майчински надбавки и болничните листове, съобщиха вчера кореспондентите ни от цялата страна.
"Никой не може да каже къде трябва да се ходи, какви документи да се носят, счетоводителите са объркани", каза Наталия Николова от Варна, родила второто си дете на 28 декември м. г. Според нея младите майки са шокирани и от това, че заедно с набора от бумаги трябва да представят и документ от районното кметство, че имат законен брак. Варненки се опасяват, че този хаос ще забави парите им и още следващия месец ще се чудят как да гледат децата си.
"Да дойдат от социалното осигуряване и да ни обяснят на място какви са тези нови документи, които ги искат!", молиха се вчера жители от Ябланово, голямо село в Сливенска област. Жителите му - около 4800 души, са предимно турци. Те не искат да се примирят с това, че за всички документи и за разкриването на банкови сметки трябва да пътуват до Котел. Пътят дотам е 25 км, а падне ли сняг, той става непроходим. Мъжете от селото работят в различни краища на страната. Когато някой се върне вкъщи и се разболее, докторът ще му даде болничен. Но как на втория ден от болестта близките да представят документа във фирмата му?

"Дончева ругае проф. Димитров за ГЕРБ и В. Божков", четем на страниците на вестник "24 часа"

Ключови съветници на БСП са говорители на ГЕРБ, свързани са с изложбата на Васил Божков в Брюксел и ни къпят в призиви да легализираме частните колекции, обвини Татяна Дончева по БНТ вчера, визирайки Божидар Димитров. И добави "Щом бившият шеф на културно-историческото наследство на НСБОП е във фондацията на Божков, за какво говорим?"
Червената депутатка призова преди проверка на частните колекции да има ревизия на НИМ и Националната художествена галерия. Тя обяви, че апелът на Сергей Станишев Румен Овчаров да не бъде превръщан в боксова круша не бил достатъчен.
"Не може в. "Земя", който минава за партиен, да бъде рупор на кампанията срещу Овчаров, и да се окаже, че ако му извадим рекламите на "Булгартабак" и "Булгаргаз", се появяват рекламите на Ковачки", каза Дончева.

"Подготвят сделка за сливане на М-Тел и "Глобул"", информира "Монитор"

Telekom Austria и Hellenic Telecommunications Organisation (OTE) - собственици на двата най-големи мобилни оператори у нас "Мобилтел" и "Глобул", са "на крачка" от сключване на сделка за стратегическо сътрудничество и цялостно сливане на двата оператора.
Това съобщи австрийският вестник Kurier.
Разговорите между двата комуникационни гиганта са в напреднала фаза, въпреки че и от двете компании отказват да коментират сделката до момента, коментира още австрийската медия.
Сливането на двете дружества ще означава създаване на компания с пазарна стойност от над 20 млрд. евро, като така ще се сформира и най-голямата телекомуникационна група в Централна и Източна Европа с близо 26 хил. работници.
25.1% от Telekom Austria притежава австрийското правителство, докато гръцката държава контролира близо 39% от OTE.
Ако планираната сделка се осъществи австрийската държавна компания OAIG планира да намали дела си в австрийския телеком от 25.1% до 11%., пише още Kurier.
От централите на двете компании у нас отказаха коментар по сделката.
Говорителката на  Telecom Austria Елизабет Мате каза пред "Монитор", че твърденията за сливане на двете компании засега са само слухове. Тя  разясни, че не е информирана относно евентуални преговори за сътрудничество между Telecom Austria и ОТЕ. Мате добави, че на пресконференция миналата седмица бившият австрийски канцлер Волфганг Шусел е споменал за възможни кооперации между фирмите, но засега не е ясно, дали сливането ще се осъществи.

"Генетици откриха причината за наследствената атрофия", съобщава още "Монитор"

Български генетици откриха причината за наследствената атрофия на периферната мускулна система. Това е ген, който отговаря за производството на белтък с необичайни функции. Модификацията на този ген може да излекува редица заболявания, свързани с периферната нервна система. Увреждането може да причини парализа и тежка инвалидизация.
Заболяването започва бавно и прогресиращо от нервите на краката, като особеностите могат да се забележат в походката на човека, губи се усещането за допир и топлина. Атрофията се разпростира и по ръцете, като накрая обхваща цялото тяло. Жените са по-леко засегнати от тази болест, за разлика от мъжете, обясни националният консултант по медицинска генетика проф. Иво Кременски. Най-малките пациенти на българския екип от учени са на 7 години, а най-възрастните - на 50 години.
 От 13-те учени в мултинационалния екип 8 са българи. Цели седем години са им били необходими да открият причината за наследствената мускулна атрофия. Откритието е станало с едно българско семейство от Северозападна България, чието родословно дърво било проследено 200 години назад. Това е известна българска фамилия, като от третото й поколение е един от народните представители от първото Велико Народно събрание.
Проектът е осъществен с помощта на Фонда за научни изследвания към Министерството на образованието и науката, както и Фонда за изследвания към Медицинския университет в София. Финансова подкрепа е получена и от американски университет. 34 хиляди долара са получени само от Асоциацията по мускулна атрофия. Тепърва ще се търси лекарство за болестта.
Екипът е спечелил и проект, който да открие причините за наследствена хероинова зависимост, както и алкохолна и тютюнева зависимост. Изпълнителният мениджър на Центъра по молекулярна медицина Радка Кънева обясни, че ще се търсят причините за маниакално-депресивната психоза.
Българските учени ще изследват и генетичните зависимости при онкологичните заболявания, и по-конкретно за рака на дебелото черво, на гърдата и на простатата. Те също се причинявали от дефекти в редица гени. Това не означава, че онкологичното заболяване ще се развие задължително. Понякога влияние оказва и начинът на живот, стресът, начинът на хранене и околната среда.

"Кент" - 3 лв.! Иде и евтино "Виктори", е челното заглавие на вестник "Труд"

За радост на пушачите членството в Европейския съюз взриви ценова война на българския цигарен пазар.
Следва "Епизод 2 - Империята отвръща на удара", обяви вчера изпълнителният директор на "Булгартабак" Христо Лачев. Това означава, че българските папироси ще поевтинеят, след като на 11 януари т. г. гигантите "Филип Морис", БАТ и "Импириъл" свалиха цените на своите продукти, внасяни у нас. При някои намалението е с 1,30 лв.
"Марлборо", произведено в Холандия, ще струва вече 3,20 лв. вместо 4,50 лв., както бе досега. Цената на "Кент", румънско производство, пада от 4 лв. на 3 лв. Кутия "Пал Мал" ще струва 2,50 лв. вместо 3,65 лв. А произвежданите в Германия "Уест" поевтиняват от 2,80 до 2,50 лв. Сръбският "Вайсрой" ще е 2 лв.
Масовите български марки "Средец", "Престиж" и "Виктори" са в диапазона 2,30-2,60 лв., а "Мелник" струва 1,90 лв.
Атаката отвън бе очаквана след либерализирането на пазара у нас от 1 януари и провалената сделка за продажба на "Булгартабак" на БАТ преди две години. Компанията пренасочи инвестицията си в Румъния.

"Хванаха 2 ТИР-а с отровни фъстъци от Македония", съобщава "Монитор"

Митничари от ГКПП "Кулата" хванаха два ТИР-а, превозващи отровни фъстъци и от Македония. На 3 януари на пункта "Златарево" са пристигнали два камиона, които са декларирали, че превозват белени фъстъци от Македония за България.
Санитарните власти от западната ни съседка са издали документ, че отровните фъстъци са годни за консумация. Той е направен на името на фирмата износител за България "Сан Диего" - Струмица, село Муртино.
"Сертификатът на македонските органи, според който фъстъците са индийски произход, ни се стори съмнителен. Затова задържахме камионите", обясни директорът на митницата Николай Шушков.
Изследванията, направени в лабораторията на РИОКОЗ - София, показват, че токсините 10 пъти превишават нормите и са опасни за здравето. От РИОКОЗ Благоевград са издали заповед за задържането на опасната стока.
Фъстъците трябвало да бъдат върнати в Македония, обясни от своя страна управителката на фирмата вносител "Балчо агро продукт" Соня Стоянова. Ядките обаче действително били произведени в Индия.
Първо са внесени в Македония и оттам са препродадени на българската фирма, допълни тя. Според нея е немислимо стоката да бъде унищожена, тъй като реално не била влязла в България.

"Готвят нови посланици, отварят мисии в Африка", отбелязва "24 часа"

Министерството на външните работи подготвя нов списък с посланици и отварянето на нови дипломатически мисии в чужбина. Това съобщи вчера високопоставен представител на ведомството.
Смяната на посланика ни в Атина вече е пред финализиране, след като месеци се водеха съгласувания между институциите кой да поеме важната мисия в южната ни съседка. За Гърция предстои да замине Андрей Караславов, шеф на кабинета на държавния глава. Той е завършил дипломатическата школа в Москва. Работил е в посолството ни в Германия, в международния отдел на ЦК на БКП, бил е шеф на кабинета на външния министър Георги Пирински и временно управляващ посолството ни в Швеция.

"Софийски квартал живее в мрак от половин месец", отбелязва вестник "Труд"

Нощ. Хиляди светлинни украси огряват центъра на София и приветстват влизането на страната ни в ЕС. На няколко километра разстояние един столичен квартал е в "зоната на здрача".
Повече от половин месец уличното осветление в кв. "Васил Левски", където има над 200 къщи, не работи. "Нали сме в Европа, нали е XXI век, какво става с нас?", проплаква Бистра Трифонова, собственичка на дрогерия в квартала. Тя обясни, че вечер не отваря на никого, дори "някой познат да дойде за аналгинче". Мъж, представил се като Мирчев, заяви, че излиза навън само с оръжие.
Причината за мрачния хаос започва през декември 2006 г., когато служители на "Енергоснабдяване" започват да вадят електромерите на хората навън от къщите, както е по новата наредба. След няколко дни уличните лампи угасват. "Обадихме се няколко пъти в "Улично осветление" и общината, но си оставаме само с обещанията за отстраняване на безумието", недоволства Трифонова. След потъването на улиците в тъмнина зачестяват престъпленията в района. Преди 3 дни е обрана млада жена, а навръх Нова година е разбито и ограбено местното кафене.
Хората се заричат, че ако до понеделник, 15 януари, не грейнат уличните лампи, ще блокират бул. "Ботевградско шосе". "Нека видят, че не сме търпелив народ", завършва Трифонова.

"Дъщерята на Блага Димитрова: Йордан Василев ме изнасилваше", четем във вестник "Новинар"

Скандални разкрития са включени в книгата на дъщерята на Блага Димитрова Ханна, осиновена през 1967 г. във Виетнам.
"Мащеха е моята звезда" (ИК "Сиела") разкрива подробности от семейния живот на поетесата и съпруга й Йордан Василев, литературен критик, участник в СДС, депутат и първи главен редактор на в. "Демокрация".
Според Ханна пастрокът й редовно пиел и й причинявал насилие. "Той ме биеше и ме преби! Цялата бях в кръв! Когато бях дете, през нощите съм се молила да умра, докато ме бие. Надявах се, че така ще бъде наказан. Ще ме намерят бита, пребита, убита и така ще го хванат...", пише Ханна.
Тя допълва, че Василев използвал времето, докато съпругата му е пред пишещата машина, за да опипва виетнамката, която по това време била още ученичка. Нерядко я изнасилвал, за което Блага Димитрова разбрала, след като прочела дневника й. Това била една от причините, поради които поетесата искала да се разведе, но водена от патриархалното си възпитание, не се решила на тази стъпка.
Ханна не пропуска да изрази почитта си към Блага Димитрова (починала през 2003 г.), но познати на семейството припомнят, че приживе й е причинявала доста притеснения. Виетнамката описва само един случай, при който поетесата я зашлевила - когато обидила баба си. Тя отделя специално внимание на последните й дни, когато Йордан Василев слагал инжекции на поетесата, предписани от лекарите. "В тези моменти я обземаше страх, паника и отчаяние." Близки на семейството преди години обаче споделиха, че съпругът й е правил това от загриженост към нея и точно тогава бдял неотклонно до леглото й. Малко след като починала, той изгонил Ханна от апартамента им на столичната ул. "Ген. Паренсов".
В момента 36-годишната Ханна Димитрова специализира пеене в Париж и подготвя диск с етноелементи. Тя ще се върне в България за премиерата на книгата, която ще бъде до края на месеца.

"Роднините на медиците искат сделка по "Локърби", отбелязва "Монитор"

Роднините на петте медицински сестри, осъдени на смърт в Либия, са призовали британските власти да предадат на Триполи извършителя на атентата над Локърби. Това съобщи "Дейли телеграф". Целта е свободата на медиците.
"Молим британските власти да кажат "да". Искам само те да постигнат споразумение", е заявила Станка Ненова, която е майка на една от осъдените.
Преди седмица същото поиска и либийският лидер Муамар Кадафи. В традиционната си реч той директно каза, че ако затворникът Абдел Басет Али ал Меграхи не бъде върнат на Либия, сестрите също ще останат в затвора. Кадафи отново обяви, че Меграхи бил невинен, въпреки че е осъден за взривяването на самолета на американската авиокомпания "Пан Ам" над Локърби, при който бяха убити 259 души.
"Противно ми е това, което се опитват да накарат Великобритания да направи. Но аз искам съпругата си обратно" е казал доктор Здравко Георгиев, който е съпруг на друга от сестрите.
"Трудно е Либия и САЩ да имат такива отношения на високо равнище, каквито бихме искали, докато българските сестри са в затвора в Триполи", каза пък посланикът на САЩ у нас на среща с премиера Сергей Станишев.

"Иран извършил ядрен опит?" -  пише вестник "Новинар"

Мощна експлозия с вероятен ядрен произход разтърси пустинята Кавир Лут в иранската провинция Керман в сряда, съобщиха няколко информационни уебсайта. Взривната вълна била почувствана на стотина километра от епицентъра.
Според ирански емигранти вероятно става въпрос за изпробване на детонатор за ядрена бомба. Подобен прецедент имало и преди няколко години.
Експлозията бе извършена часове преди речта на президента на САЩ Джордж Буш, в която той обвини Иран и Сирия, че позволяват територията им да бъде използвана от терористи и бунтовници, проникващи в Ирак. Същевременно петима ирански дипломати бяха задържани при операция на американските сили в Ербил, главния град на Иракски Кюрдистан. Държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс обаче заяви, че е готова да се срещне по всяко време и навсякъде с ирански представители, ако Техеран прекрати обогатяването на уран. Иран е подложен на засилващ се натиск от международната общност да прекрати ядрената си програма, но твърди, че тя е само с мирни цели.
Експлозията в провинция Керман е била предизвикана от падането на неидентифициран летящ обект (НЛО) в планината Барез. Това съобщи вицегубернаторът на провинцията Абулгасем Насролахи, цитиран от агенция Фарс. След експлозията се издигнала гъста спирала от дим. При инцидента обаче нямало пострадали хора и повредени сгради. Вицегубернаторът опровергал предишните съобщения, че е паднал самолет или хеликоптер, тъй като всички преминали над района летателни машини се приземили и били в безопасност.
Според очевидци, цитирани от агенцията, експлозията е била предизвикана от падането на светещ неидентифициран обект. Информиран източник споделил, че обектът горял и от него се отделял гъст дим. Мястото на катастрофата било на стотина километра от провинциалната столица Керман. Хора от съседния град Рафсанджан били свидетели на подобен инцидент преди няколко дни, твърди източникът на агенция Фарс.

"Роман Абрамович строи най-дългата яхта в света", пише вестник "Монитор"

Губернаторът на Чукотка, най-богатият руснак Роман Абрамович е поръчал в германската корабостроителница Blohm & Voss най-голямата частна яхта в света, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл".
Яхтата "Eclipse" ще има две вертолетни площадки, басейн и собствена миниподводница. За да се гарантира сигурността на кораба, на борда му ще има система за следене и откриване на ракети. Според експерти яхтата струва 300 милиона долара.
Освен новостроящата се яхта, която ще бъде дълга над 160 м, Абрамович има още три огромни яхти.
Руският милиардер се запали по яхтите през 1999, когато купи от Борис Березовски яхтите "Stream" и "Sophie's Choice". Тези яхти не бяха големи. През 2001 Абрамович купи яхтата "Le Grand Bleu" с дължина 107 м. Тя е шеста по големина в света. Има две вертолетни площадки и платноход с дължина 22,5 м. Абрамович не се задоволи с това. Прати яхтата за подобрения в Германия и дължината й нарасна с около 4 м, като съответно се увеличи и цената й. Сега тя е толкова огромна, че когато веднъж акостира на кея в Монако, певицата Шърли Бейси се оплака, че й закрива изгледа към пристанището.
Но "Le Grand Bleu" се оказа недостатъчна за Абрамович и той си купи за 100 милиона долара 115-метровата яхта "Pelorus", поръчана от саудитския шейх Модхасан. Покупката се състоя само няколко седмици, след като яхтата бе построена. Тя е снабдена с бронирани стъкла, система за откриване на ракети, две вертолетни площадки, закрит басейн, сауна, дървени подове и каюти за 22 гости и 42 души екипаж. Сега тази яхта е само на три години и се смята за една от най-луксозните и изисканите в своя клас. На "Pelorus" има монтирани специални заслепяващи устройства против папараци. "Pelorus" е пета по размер в света и в екипажа й има бивши командоси от британските специални части SAS.
Най-бързата и на-маневрената яхта на Абрамович е "Ecstasea" с дължина 86 метра. Тя има четири дизелови двигателя и допълнителна газова турбина, което й позволява да достига скорост 40 възела.
Когато новата яхта на Роман Абрамович бъде готова, сегашният рекордьор, яхтата "Platinum" с дължина 160 м, поръчана от принца на Бруней и сега принадлежаща на шейх Мохамед, ще бъде на второ място по размери.

"Бой и счупен нос след споделена любов в чата", пише "24 часа"

Деветокласничката Й. излезе от женски бой със счупен нос и травми по цялото тяло заради споделена в чата любов с момче.
Ученичката от врачанската гимназия "Васил Кънчов" била нападната в четвъртък от 3 нейни връстнички от училището по изкуствата "Отец Паисий".
Групата била предвождана от младата художничка В. Тя силно се развълнувала от новината, която Й. й споделила в чата. Щастлива, деветокласничката се похвалила с новото си гадже. За беда Й. отдавна гаснела по него и това я накарало да събере ударна бригада и да се справи със съперницата си.