Скандал между община и министерства, е водещата тема за „Монитор"

Скандал между Столична община и няколко министерства тръгна от вчера. Зам. - кметът по транспорт на София Велизар Стоилов сигнализира, че депутати и министри масово паркират на общински площи без да плащат стотинка за престоя си там.

Повече от 500 паркоместа заграбват незаконно държавните институции в центъра на София, потвърди шефът на "Паркинги и гаражи" Николай Александров. Той посочи, че най - фрапантните случаи са с паркингите пред четири министерства - на икономиката и енергетиката, на околната среда и водите, на отбраната и на правосъдието.

"Ведомството на Овчаров ползват без пари 15 места от общински паркинг. Министерствата на отбраната и правосъдието пък са си направили лични паркинги на ул. "Аксаков" и си оставят колите безплатно всеки ден.", обясни Александров. Проверка на "Монитор" там показа, че двете ведомства са отделили с бариера около 40 паркоместа. Поставили са си даже камера и говорител, чрез които се осъществява контакт с охраната на паркинга.

От своя страна от Министерството на Петканов обаче заявиха, че чиновниците паркират, където има места, а тротоарите са свободни за преминаване. Бариерата, с която били оградили няколко места там, била за сигурност.

Специален режим на пропуски и сигурност са причините за бариерата пред военното ведомство, обясниха оттам и допълниха, че достъп до паркинга имали само служебни коли и гостуващи делегации и дипломати.

Паркирането пред тези министерства и други институции в центъра на столицата трябва да става със "служебен абонамент", който струва 456 лв. на месец с ДДС, обясни шефът на "Паркинги и гаражи" Николай Александров. Той изчисли, че със заграбените над 500 паркоместа чиновниците ощетяват общината с около 228 хил. всеки месец. Това прави над 2,7 млн. лв. загуби на година.

 

Служителите във военното министерство паркират колите си на общински площи, без да плащат за това.

 

Само от Екологичното министерство си направиха няколко служебни абонамента през последния месец, съобщи още Александров. Той обясни, че до това се стигнало след непрестанни разправии. "Пътища и гаражи" сложили скоби на няколко коли, които били паркирани незаконно там. Но вместо да платят, от ведомството на Чакъров им пратили санкция, че един от паркингите на "паяците" им извършвал "екозамърсяваща дейност".

Пред сградата на Агенция "Пътища" служителите даже са си оградили собствен паркинг на площад "Македония", съобщи шефът на "Паркинги и гаражи".

Скоро бутнахме поставената бариера там, каза кметът Бойко Борисов.

Депутатите също не плащат за 180 места на паркинга пред сградата на Народното събрание и за още 80 места на площад "Батенберг", съобщи пък столичният зам. - кмет по транспорт Велизар Стоилов и допълни, че положението с паркинга пред Министерски съвет е същото. Той обясни, че Парламентът дължи на общината 500 хил. лева годишно наем за паркинга на жълтите павета, досега обаче е платена едва 1/4 от сумата.

Единственият начин да се накарат държавните институции да си плащат е по съдебен ред, категоричен бе Стоилов.

Проверка на "Монитор" показа, пред Народното събрание между БАН и храм-паметника "Александър Невски" се намира общински паркинг с 70 места. Двама полицаи и бариера пазят депутатските паркоместа от колите на обикновените граждани и не ги пускат там. "Монитор" обаче видя, че половината от автомобилите, спрени на мястото, са без задължителните за паркинга пропуски. Според полицаите - пазачи част от депутатите взимали пропуските със себе си, след като паркирали.

Депутат, пожелал анонимност, коментира пред "Монитор", че никои не би си оставил колата без задължителен пропуск, защото паяците щели да му я вдигнат.

 

 

Мелничари обвиниха резерва в нечисти игри, е водещата тема за „Дневник"

Съюзът на мелничарите в България е сезирал главния прокурор и полицията за сделка със зърно от резерва, която според направените изчисления ощетява държавата с над три милиона лева. Жалбата е депозирана в края на миналата седмица в прокуратурата и Главна дирекция "Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция" в Национална служба "Полиция", съобщиха от съюза.

 

Сигналът е по повод бартерна сделка с 50 хил. тона, сключена на 14 март на Софийската стокова боса между брокерите на агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" и фирмата "Мадли" ЕООД, регистрирана в София. Изтъргувани са 50 хил. тона пшеница по 297 лв. за тон без ДДС, но реално в резерва няма да влезе нито лев, защото договорът предвижда след пет месеца фирмата да върне 52.5 хил. тона от новата реколта, когато цените традиционно са много по-ниски.

 

"Мадли" не е регистрирана като търговец на зърно. По Закона за търговия и съхранение на зърно всяка сделка задължително се извършва от компании, вписани в регистъра на Националната служба по зърното. Шефът на службата Злати Златев обясни, че по същество сделката е незаконна, въпреки че две седмици след като е минала през борсата, дружеството купувач е подало документи за регистрация.

 

Според браншовата организация на мелничарите продаденото от резерва количество умишлено е пуснато като "неделима" партида, за да се купи само от една компания и по този начин мелниците да се отрежат от сделката. На практика държавата кредитира безлихвено купувача, който ще спечели поне 3 млн. лв. от разликата в цените, коментира председателят на съюза Христо Андреев. Браншовиците твърдят, че това е перфектна форма за източване на резерва, нееднократно ощетяван от подобни бартери, които впоследствие не са възстановявани. Схемата е проста - купувачът продава зърното при сегашните цени от 240 лв. с печалба (и получава 12 млн. лв.), а през август купува 52.5 хил. тона при цена около 170-180 лв. за тон (което му струва най-много 9 млн. лв.). Като се добавят и лихвите, печалбата може да набъбне до четири милиона, пресмятат мелничарите.

 

От държавния резерв в четвъртък обясниха, че количествата са пуснати през борсата, където всеки има право да наддава. Купувачът бил представил банкова гаранция от 130% върху стойността на сделката (14.8 млн. лв.) и това е достатъчно условие за сигурността на платеца. От агенцията обаче не можаха да отговорят защо не са изискали от "Мадли" и документ за регистриран търговец, каквито са законните процедури. Не беше даден отговор и на въпроса защо количествата са пуснати като неделима партида, след като могат да се обявят на части и да се включат и други компании.

Опитите да бъде намерена за коментар собственичката на компанията купувач Мадлена Трайкова в четвъртък бяха неуспешни, тъй като на обявения в ДАКСИ телефон отговаряше неизвестен мъж, който първоначално обясни, че Трайкова била в среща, а впоследствие заявяваше, че е избран грешен номер.

 

Държавният резерв е на пряко подчинение на министерството на бедствията и авариите, ръководено от Емел Етем. През февруари Междуведомственият съвет към правителството, който одобрява разблокирането на количества от резерва, разреши на агенцията да пусне 96 847 тона от реколта 2004 г.

 

Решението беше взето въпреки възраженията на министерството на икономиката, според което, тъй като резервът все още не е възстановил освободените през 2006 г. 85 хиляди тона, е рисковано да се пускат нови партиди. Агенцията на свой ред решава за директна продажба през борсата да пусне само 45 хил. тона, а останалите 50 хиляди да минат през рисковата процедура с бартера. "Държавният резерв реши да разпредели риска, като половината бъде предложено за обмяна, а другата - за продажба. По този начин се гарантира, че държавата ще има достатъчно запаси от зърно", се казва в съобщението от министерството по бедствията и авариите.

 

Сегашният директор на държавния резерв Николай Боршуков беше назначен, след като Емел Етем уволни предишния Димитър Димитров с обвинения за злоупотреби. Димитров оспорва в съда отстраняването си, но все още няма резултат.

 

 

Ахмед Доган призна за бизнеса си в Девин, е водещата тема за „Сега"

Макар че официално няма почти никакви доходи, лидерът на ДПС Ахмед Доган е направил крупни инвестиции в туризма. Това стана ясно от изказването му на кръгла маса по проблемите на туризма вчера.
"Баташкото плато от Лондон до Урал е едно от най-дебелите в озоново отношение. Знаете ли каква реклама може да се направи там за здравен туризъм и т.н.?! Неслучайно съм инвестирал в Девин, не само за топлата вода да си топя краката там, да се правя на интересен", похвали се Сокола.

Името на Доган открай време се свързва със спа-центъра "Орфей" в Девин. Той бе открит от него през лятото на 2005 г. по време на предизборната кампания за парламентарните избори. Официално инвеститор в обекта е бившият вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов и неговата фирма "Бългериън еко проджект".
Спа-комплексът се състои от няколко масивни сгради с обща разгърната застроена площ 23 000 кв. м. Центърът разполага с 475 легла, открит басейн с площ 1400 кв. метра, два закрити басейна, солариум, сауни, вани, египетска и турска баня, три ресторанта и др. В него са вложени 15 млн. лв. При откриването Ахмед Доган се похвали, че лично е начертал схемата на арка, висока 17 метра, която се намира до басейна. Това бе и номерът на бюлетината на ДПС. "Арката съчетава символа на спа-центровете и някои орфически елементи", разясни тогава Доган.
В същото време лидерът на ДПС продължава да отчита пред Сметната палата скромни придобивки. За последно преди няколко години той декларира апартамент от 260 кв. м и гараж в София. Доган твърди, че изобщо не взема заплата като депутат, тъй като редовно отсъства от пленарни заседания.
За начините, по които се оцелява без заплата, лидерът на ДПС най-откровено разказа в "Шоуто на Слави". "Много фино ви будалкат с разни дарения, лични фирми... Всъщност в цял свят - като започнете от Америка и до Япония - всяка партия си има, така да се каже, обръч от фирми. Ако мислите, че моите възможности са по-малки от тези на един банкер, значи нямате реална представа за възможностите на един политик. През последните 15 години сигурно половината бизнесмени, които са над средното равнище, са или с мое съдействие, или най-малко с моя усмивка", обясни той. И добави, че има фирми, които подкрепят една или друга политическа сила, а след това политиците се отблагодаряват на бизнесмените.

 

Друг обект, който е свързан с името на Доган, са т.нар. Боянски сараи, които бяха открити през 2003 г. В тях трябваше да се организират семинари за активисти на движението. В момента обаче те се използват единствено от Доган.
Сараите са разположени върху два парцела с площ 4 декара. Разгърнатата застроена площ е 3543 кв. м. Според строителни специалисти и при най-занижени цени изграждането на сградата не може да струва по-малко от 1.5 млн. долара. Официално разрешителното за строежа е на "Акома" ЕООД. Фирмата е собственост на Кирилка Ангелова.
Вчера Доган показа завидни познания в областта на туризма. "Държавата все още няма ясна представа за приоритетите си в туризма и за превръщането му в индустрия. Слънчев бряг е станал център за социално слаби европейци, които плащат по 30 евро на легло", разкритикува Доган. Той обясни, че страната ни има огромен потенциал за здравен туризъм и спа-услугите като част от него. "В Унгария има общо 4 извора, а у нас само в София има над 40", обясни лидерът на ДПС.
"Туристическият бранш трябва да има лобистко звено в парламента, правителството и всички възможни звена. В сферата на туризма е необходимо ведомство с надведомствени функции и компетенции", смята той.

 

 

Епилепсия извади от ареста и Малкия Маргин, пише „Монитор"

Николай Маринов - Малкия Маргин излиза от ареста на Националното следствие година и половина след като влезе в него. Причината е неговата възобновила се някогашна епилепсия. Заради нея състав на Софийския градски съд с председател Лада Паунова прецени, че той не може да лежи в килията повече.

Противно на установената практика този път пресслужбата на съда не съобщи нищо за молбата на Маринов и събирането на магистратите по нея.

Вън от ареста от 4 месеца е и Големия Маргин - Красимир Маринов. Той пък излезе за належаща операция от дискова херния, която го бе обездвижила.

Братята, заедно с още петима души, са подсъдими за подготовка на три убийства - на генерала от ДС Любен Гоцев, бизнесмена Никола Дамянов и Иван Тодоров - Доктора, който бе гръмнат насред София докато братята бяха в килиите.

От момента на пускането на Големия Маргин от ареста обаче не е имало заседание по делото. Причина са болничните, в които е Маринов след операцията.

Междувременно още двама от подсъдимите - Веселин Тошев и Светлин Карагеоргиев, излязоха на свобода. Според наблюдатели делото върви към провал и обвиняемите ще излязат от съда невинни.

 

Болни, Маргините се събраха у дома, пише и „24 часа"

Красимир и Николай Маринови, които са подсъдими за подготовката на три убийства, ще се лекуват заедно у дома.

След като преди време Големия Маргин бе пуснат под домашен арест, за да се оперира от дискова херния, вчера Софийският градски съд определи същата мярка и за брат му. Причината е, че Малкия Маргин според трима лекари страда от тежка форма на епилепсия. Тя се изострила зад решетките, зачестили припадъците и заболяването застрашавало здравето му.

Не помогнал и престоят в болницата на затвора.

Освен Маргините на свобода е и трети подсъдим по същото дело - Светлин Карагеоргиев.

 

Станишев и министрите на турне за еврофондовете точно преди вота, отбелязва „Сега"

 

Премиерът Станишев и половината от министрите започват обиколки за разясняване на ползите от членството ни в ЕС и усвояването на парите от еврофондовете. Графикът на пътуванията им обаче съвпада по време с предизборната кампания за наши представители в ЕП.
В ударната група за шестте региона на планиране са включени червените министри Румен Овчаров, Петър Мутафчиев, Емилия Масларова и Асен Гагаузов, както и двама от ДПС - Нихат Кабил и Джевдет Чакъров. Само един представител ще има НДСВ на срещите - Николай Василев. Всички те ще ръководят оперативните програми, чрез които ще се усвояват европарите. Към тях ще се присъедини и финансист №1 Пламен Орешарски.
Срещите започват от понеделник в Пловдив. След това Сергей Станишев и хората му ще минат през Велико Търново, Враца, София, Бургас и на 15 май ще приключат обиколката си във Варна. Пет дни по-късно е евровотът. Семинарът в София пък е предвиден за 10 май, четвъртък, когато е поредното заседание на МС. Министрите ще се срещат с бизнесмени, представители на неправителствени организации и с медии и ще ги насърчат да пишат проекти.
"Надявам се, че процесът на усвояване на парите ще е национален, а няма да бъде политизиран", обяви Станишев. Според него страната ни може да усвои 11 млрд. евро през следващите 7 г. За този период трябвало да се стремим към 100-процентна реализация на средствата. Практиката на други членове на ЕС като Португалия и Гърция сочи, че в първите десетина години от членството им не са усвоявали повече от 20-25% от предвидените суми.
Пламен Орешарски обясни, че тази година ще бъдат усвоени скромна част от средствата по оперативните програми на ЕС. Премиерът пък няколко пъти обясни, че причината за забавянето е в ЕС, защото се съгласували програмите на 27 държави едновременно, а това отнемало много време.
----
ЗАБАВЯНЕ
Седемте програми, по които България трябва да получи парите, обаче бяха изпратени за одобрение в ЕК в последния възможен момент - 6 март. Това означава, че и най-малкото забавяне рискува да остави одобрението на програмите за след лятната ваканция на Европарламента. Самият Орешарски призна в началото на месеца, че само някои от програмите имат шанс да минат преди ваканцията, другите остават за наесен. Освен това те вече бяха върнати от Брюксел веднъж миналата година с купища забележки. Една от тях бе, че заради липсата на общуване между чиновниците от различни ведомства едни и същи проекти фигурират в повече от една оперативна програма. Тогава от финансовото министерство се оправдаха, че са върнати само чернови на програмите.

 

До 78 ст./мин за GSM в Европа, е водещата тема и за „Труд"

Максималната цена на изходящите разговори по мобилен телефон в роуминг в страните от Европейския съюз ще бъде 40 евроцента (78 стотинки) на минута, а входящите ще се таксуват по 15 евроцента/мин (29 стотинки).
Това реши Комисията по индустрия, разработки и енергетика в Европейския парламент, която вчера гласува предложението на Европейската комисия да намали цените на обажданията по GSM със 70 на сто. Очаква се новият регламент да влезе в сила още това лято, след като бъде одобрен и от министрите на съобщенията в държавите членки на ЕС.
В момента тарифите на българските мобилни оператори в роуминг са от три до пет пъти по-високи от препоръчваните от Брюксел стойности.

Всички водещи мобилни оператори на Стария континент се обявиха срещу "непазарното" намаление. Българските им колеги също не правят изключение. Според тях орязаните тарифи щели да забавят поевтиняването на мобилните разговори в страната и ще намалят печалбите им.

 

Министрите тръгват из страната, е водещо заглавие за „Дума"

Предстои провеждане на широка обществена кампания за кандидатстването с проекти за усвояване на средства от европейските фондове. По оперативните програми България ще получи над 7 млрд. евро, а заедно с програмата за развитие на селското стопанство, могат да бъдат усвоени над 11 млрд. евро за седем години. Това съобщи вчера министър-председателят Сергей Станишев цитиран от агенция "Фокус". Той допълни, че технически ще се забави процедурата по приемането на националните програми, защото в тях участват 27 страни. Затова у нас те ще започнат да действат през лятото.

Премиерът подчерта, че е много важна активността за усвояване на тези пари. Именно затова в шестте региона за икономическо развитие ще се проведат дискусии с участието на Станишев и ресорните министри по оперативните програми. Кампанията започва на 16 април в Пловдив, като до края на май ще има дискусии и в Благоевград, Враца, София, Варна и Бургас. Премиерът уточни, че е осъзната отговорността на кабинета за усвояването на еврофондовете, които се възприемали като пари, които стоят в каса.

България ще може да усвои средства по седем оперативни програми: Транспорт, Регионално развитие, Околна среда, Развитие на конкурентоспособността на българската икономика, Развитие на човешките ресурси, Административен капацитет и Техническа помощ. По първата програма, която е най-голяма, ще бъдат усвоени 1.624 млрд. евро. По програмата за конкурентоспособността - 1.235 млрд. евро., човешките ресурси - 1.214 млрд. евро, регионално развитие - 1.400 млрд. евро, околна среда - 1.466 млдр. евро, 153 млн. евро за административния капацитет и 60 млн. евро - за техническа помощ. По програмата за Развитие на селските региони, която не е оперативна, ще бъдат усвоени2.609 млрд. евро.

От началото на есента ще може да се кандидатства по програмата за конкурентноспособността, съобщи вчера министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Той допълни, че в момента се разработват детайлни насоки за условията за кандидатстването по нея, които ще бъдат готови в началото на юни.

Трябва да усвоим максимално много средства по европейските фондове за 7 години, посочи премиерът Сергей Станишев. Той предположи, че през първата година усвояемостта ще е много малка, защото програмите ще бъдат отворени през лятото. Според него обаче е важно какви средства ще усвоим за целия период.

 

Прокурорската метла мина само по върха, анализира „Стандарт"

Никога не е късно да станеш за резил. Това е изводът, който може да се направи от кариерата на бившия обвинител №1 Никола Филчев. А човекът, който трябва най-добре да запомни това, е сегашният главен прокурор Борис Велчев.

Разликата между медийния образ на Велчев и Филчев днес е огромна. Филчев стана за смях с изцепките си като посланик в Казахстан и беше обявен за убиец от една потърпевша майка в България. Велчев пък е човекът, от когото се очакват чудеса. Надежди му възлагат и от страната, и от чужбина.

Той трябва едновременно да почисти прокуратурата от корумпирани, компрометирани или съмнителни лица, да се пребори с организираната престъпност и да възстанови чувството за справедливост у българина, като вкара най-сетне някой влиятелен политик в затвора.

Само че не е коректно да се прави сравнение между Велчев и Филчев днес. По-правилно би било

да се сравни стартът на двамата

на поста обвинител №1. Защото в България пътят на големеца от "осанна" до "разпни го" е кратък - най-много един мандат. Вярно, главният прокурор е между хората с най-дълъг мандат в държавата - седем години. Но и те са предостатъчно, за да омръзнеш на публиката или още по-лошо - да я разочароваш. Доказва го съдбата на двамата предшественици на Борис Велчев.

Иван Татарчев стартира с обещания за няколко мегадела срещу бившите ръководители на комунистическия режим. Някои от тях даже обещаваше да върне в чувал от чужбина. Единственият осъден големец обаче остана бившият премиер Георги Атанасов. Той лежа в затвора по такива маловажни обвинения, че тогавашният президент Желю Желев го помилва.

Краят на мандата на Татарчев беше белязан от война между него и МВР. Тя започна с идването на СДС на власт през 1997 г. и в нея бяха използвани всички средства за дискредитирането му. Така за една петилетка ореолът му на борец за правда помръкна.

Филчев също направи силен старт - поиска имунитета на депутата Цветелин Кънчев и не само го получи, а успя да докаже обвиненията в съда. Така Дон Цеци стана първият народен представител от 1990 г. насам, влязъл в затвора.

След това Филчев се насочи и срещу сините, които го издигнаха и го наложиха на този пост. Той поиска имунитета на бившия земеделски министър от кабинета на Костов Венцислав Върбанов, на синия депутат Никола Николов, а накрая - и на столичния кмет Стефан Софиянски.

Само по себе си това не е лошо, даже говори за безпристрастност. Бедата е, че Филчев така и не постигна втора осъдителна присъда. Нещо повече, той като че ли не се стремеше към това. Сякаш използваше обвиненията като козове в някаква сложна игра на интриги, чийто смисъл и победител не станаха ясни за широката публика.

Още по средата на мандата му пръв Едвин Сугарев го обяви за "вреден". После го обвиниха за самоубийството на негов подчинен, а накрая като че ли всички с нетърпение чакаха края на мандата му. Включително самият той.

В това отношение Борис Велчев е далеч по-точен. По собствените му думи критерий за ефективността на прокуратурата не са внесените обвинителни актове, а "броят на осъдителните присъди". Едно от очакванията, породени от тези думи, е прокуратурата

да престане да залъгва обществеността

с повдигане на обвинения, които не могат за издържат в съда, само за да се притъпи общественото недоволство. Типичен пример за такъв подход е случаят с трагедията пред дискотека "Индиго". Докато той влезе в съдебната зала, дискотеката изчезна заради строящото се метро.

Като древногръцкия герой Херкулес от първия ден на мандата си Велчев се захвана с няколко грандиозни задачи. Най-напред - да почисти "къщичката на прокуратурата", както я нарича той. Само че оттам потече мръсотия като от оборите на елинския цар Авгий, които според древногръцката митология не били почиствани 30 години. Херкулес успява да направи това за един ден, като прекарва през тях водите на две реки. Това е един от дванайсетте подвига, с които се прочува.

Велчев успя да се освободи от няколко високопоставени прокурори с печална репутация, останали му в наследство от Филчев.

Това вдигна имиджа му в обществото. Стилът на работа от ерата "Филчев" обаче се оказа непоклатим по места. Показа го поредицата гафове на препили и корумпирани прокурори.

Явно метлата по върховете не е стигнала до по-ниските етажи на къщичката. Въпросът е дали това изобщо може да се случи.

За останалите единайсет подвига на Велчев обаче му остават по-малко от шест години, а изгледите не са особено окуражаващи.

От началото на мандата си досега той е поискал имунитета на общо десет народни представители. Това е повече, отколкото направиха двамата предишни главни прокурори, взети заедно. Само че засега не се е стигнало до присъди. Делото срещу Владимир Кузов за педофилия върви към провал за обвинението, след като главният му свидетел се разколеба. Бившият столичен кмет бе оправдан по едно от делата, а процесът срещу Върбанов беше върнат от съда заради крещящи пропуски на досъдебното производство. Където водеща роля играе прокуратурата.

Битката срещу организираната престъпност, олицетворена от делото срещу Маргините, също не дава поводи за оптимизъм.

Времето на медиен комфорт за досегашните главни прокурори никога не е било по-дълго от две години. Една и нещо вече изтекоха. На Велчев не му остава много време, за да оправдае надеждите, които му се възлагат. Ако не успее, може да стане следващият Филчев. Ако успее, може да е следващият президент.

 

 

Шефовете на столичното парно подадоха оставка, информира и „Монитор"

Започна спирането на парното в София заради топлото време, съобщиха от "Топлофикация". Най-напред ще бъде спряно отоплението в административни сгради, след това в жилищните сгради, детските и здравните заведения.

Абонатите, които желаят сградата им да продължи да се отоплява, могат да оставят съобщение на вратата на абонатната станция.

Топлата вода в кварталите, отоплявани от ТЕЦ "Земляне" е с температура не повече от 40 градуса при стандат от 55 градуса, оплакаха се недоволни клиенти.

Причината не е в нас, тъй като дори и да подаваме вода с по-ниска температура, тя автоматично се подгрява до 55 градуса от абонатните станции в блоковете, обясниха от "Топлофикация". Там, където има проблеми с топлата вода, хората да потърсят техниците ни, за да проверят дали работят циркулационните помпи в абонатната, посъветваха от дружеството.

От там добавиха, че сметките за парно за март ще са по-ниски от февруарските.

Освободеният от Столичния общински съвет (СОС ) във вторник директор на "Топлофикация - София" Наско Михов заедно с

шестчленния му екип са депозирали оставките си пред Съвета на директорите на дружеството. Подадох оставката, защото не мога да работя при сегашната обстановка. Ако обаче получа кредит на доверие, може да преосмисля решението си, каза Наско Михов.

В сряда кметът на София Бойко Борисов и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров поискаха Столичният общински съвет да прегласува решението си за отстраняването на Михов. Окончателното решение за шефа на столичното парно ще бъде взето на 23 април, обясни шефът на СОС Владимир Кисьов.

Междувременно вчера стана ясно, че Наско Михов ще брои гласовете по време на предстоящите избори за Европейския парламент. Проверка в информационната система "Сиела", цитирана от БГНЕС е установила, че Михов участва в ръководството на фирмата "Информационно обслужване", която спечели търга за преброител на евровота, за което ще получи 500 000 лв.

В "Информационно обслужване" Наско Михов е член на Управителния съвет. Той също така е и председател на Съвета на директорите на Свободна зона - Пловдив.

Междувременно Владимир Кисьов обяви, че вече има три оферти за влизане на частен акционер в общинско-държавната "Топлофикация". Частните компании предлагат да поемат и дърга на "Топлофикация" към "Булгаргаз", който в момента е около 123 млн. лв.

В края на миналата година своя интерес към придобиването на дял в столичното парно заявиха чешката компания ЧЕЗ, която е и собственик на енергото в Северозападна България, както и френската "Далкия". Тя пък вече е собственик на "Топлофикация Варна"

Заявление за придобиване на акции от "Топлофикация София"

е внесла и френската банка БНП "Париба".

Трите компании искат да влязат в дружеството със сходни оферти като се предлага финансиране на увеличение на неговия капитал с между 20 и 30 процента. В момента капиталът на "Топлофикация -София" е 110 милиона лева.

Вчера стана ясно, че поредният шеф на столичното парно ще се търси с конкурс, който по същество ще повтаря процедурата от януари.

Единствената новост в бъдещия конкурс за избор на топлофикационен шеф ще е изискването той да представи бизнес план за развитието на дружеството, който ще трябва да защити пред комисията по избора. Михов представи такъв едва във вторник и той предвиждаше искане за повишаване цените на парното с между 5 и 13 на сто.

 

БФС преговарял с Бала от края на март, отбелязва „Новинар"

Шефовете на БФС водят преговори с Красимир Балъков от 2 седмици насам. Това разкри вчера вестникът с най-голям тираж в Швейцария "Блик". Според изданието разговорите с Бала, който води цюрихския гранд "Грасхопърс", са започнали в края на март, десетина дни преди Христо Стоичков да хвърли оставката си и да подпише с испанския "Селта".

"След представянето на бившия български селекционер във Виго преговорите БФС - Балъков станаха доста по-интензивни. Шефът на съюза Борислав Михайлов и заместникът му Йордан Лечков в момента са в Швейцария, за да убеждават Красимир. Всички те заедно със Стоичков са част от отбора, стигнал до 1/2-финалите на Мондиал'94 в САЩ. В родината си те са познати като Златното поколение на българския футбол", написа вчера "Блик". Според изданието Бала отрича да се интересува от нещо друго освен от работата си в "Грасхопърс". Сега най-важно е да вземем 3 точки в Шафхаузен в неделя. Но ако някой от БФС ми се обади, ще говоря с него", заяви Краси. "Не звучи като твърд отказ", пък гласи заключителният коментар на "Блик".

Междувременно друг от заместниците на Боби Михайлов - Стефан Орманджиев, призна, че има вариант чужденец да наследи Стоичков. Ден по-рано той изгледа резила на ЦСКА срещу "Берое" в Стара Загора в компанията на сърбина Миодраг Йешич. Бившият треньор на ЦСКА е сред сериозните кандидати. "В България има много добри треньори - Станимир Стоилов, Стойчо Младенов, Георги Василев, Пламен Марков, Стефан Грозданов, Люпко Петрович... Красимир Балъков също се развива добре в Швейцария", каза още Орманджиев в дискусионен клуб "Футбол.БГ". Бившият рефер обаче отхвърли възможността наставникът на младежите Сашо Станков да поеме "лъвовете".

 

Крале и олигарси в битка за БТК , е водещата тема за „Стандарт"

Арабски принцове и руски олигарси влязоха в битка за родната БТК. Саудитската кралска фамилия и милиардер от Москва наддават чрез турските телекомуникационни гиганти "Тюрксел" и "Тюрк телеком", съобщи "Файненшъл таймс". Собственици на турския мобилен оператор "Тюрксел" са норвежко-финландската "Сонера" и руската "Алфа груп", принадлежаща на Михаил Фридман. Той е на шесто място сред най-богатите хора в Русия според годишната класация на списание "Форбс". Притежава над 13 млрд. долара. "Тюрк телеком" пък е на базираната в Дубай Oger Telecom. Контролният пакет от акции в нея е на саудитската Saudi Oger. Това е конгломератът, основан от Рафик Харири - бившия ливански премиер, който беше убит през 2005 г. Двете компании си дишат във вратовете и предлагат до 1,95 млрд. евро за 65% от БТК.

Още двама кандидати участват в състезанието, наречено търг за придобиване на контрол над БТК, твърди "Файненшъл таймс". Оферти са подали инвестиционните фондове Mid Europa Partners и консорциум на "Тексас Пасифик Груп" (Texas Pacific Group) и "Уорбърг Пинкъс" (Warburg Pincus). Четирите предложения са на стойност между 1,65 и 1,95 млрд. евро, пише изданието. Запознати с търга смятат, че Oger Telecom и Turkcell може да имат предимство пред фондовете, защото могат да постигнат обединение между своите мобилни оператори и тези на БТК, пише FT. "Алфа Груп" има силно присъствие в телекомуникационния бранш, в който участва чрез дъщерното си инвестиционно дружество Altimo. То притежава собственост в руските клетъчни оператори VimpelCom и MegaFon, украинския Kyivstar, фиксирания оператор и интернет доставчик Golden Telecom, както и в "Тюрксел". Преди няколко месеца исландският милиардер Тор Бьорголфсон обяви, че обмисля да продаде опцията си за покупка на 65% от БТК. Съветник по сделката е "Лемън Брадърс".

 

Иракският посланик върти алъш-вериш у нас, пише „Новинар"

 

Иракският посланик у нас Хайдер ал-Барак упражнява търговска дейност в България. Той е регистрирал фирма с име "Бабилон", показва справка в системата "Дакси". Седалището на фирмата се намира на ул. "Антон Чехов" 21 в софийския квартал "Изток", където се намира иракското посолство. Решението на Софийския градски съд за създаване на "Бабилон" е от 29 януари 2007 г. Според "Дакси" фирмата, която е 100% собственост на Хайдер ал-Барак, се занимава с търговия на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки. За седалище на "Бабилон" е посочен и адрес на ул. "Позитано" 8, но там няма компания с такова име, показа репортерска проверка.

В. "Новинар" потърси по телефона представител на фирма "Бабилон" на ул. "Чехов" 21. Оттам обясниха, че това е посолство, но вежливо отклониха въпроса дали това е седалището на фирма "Бабилон" с мотива, че не знаят и не са упълномощени да говорят. Преводачка към протокола на посолството обеща, че по-късно ще отговорят на въпросите. След един час телефонът на посолството беше блокирал и до края на работния ден "Новинар" не успя да се свърже нито с иракската мисия, нито с фирма "Бабилон". Проверка на телефона за повреди към БТК показа, че телефонната слушалка на посолството не е затворена.

В българското външно министерство няма данни Хайдер ал-Барак да е напуснал поста или мандатът му да е приключил. Говорителят на ведомството Димитър Цанчев каза, че може да коментира въпроса, след като го проучи. Той уточни, че засега не разполага с информация по проблема. Поведението на иракския посланик, който е доайен на арабските посланици у нас, е в разрез с общоприетите правила, тъй като Виенската конвенция за дипломатическите отношения не позволява на дипломата да се занимава в приемащата държава с професионална или търговска дейност за лична изгода, коментираха дипломати. Същевременно помещенията на чуждото посолство са неприкосновени и властите на съответната страна не могат да влизат в тях без съгласието на шефа на мисията. Дипломатите имат и имунитет и не могат да бъдат арестувани. Ако се установи, че иракският посланик е нарушил при търговската си дейност българските закони, България може да поиска той да бъде отзован.