„Скандал в БСП заради "партията" на Първанов", информира „Труд"

Висши кръгове от БСП се опитват да дестабилизират президентската институция, заяви по Би Ти Ви вчера професорът от Лондон Димитър Иванов. Той бе нещатен съветник на Георги Първанов, но от десетина дни не работи на "Дондуков" 2. Червени висши партийци пуснали в медиите, че държавният глава ще прави партия. Най-вероятно и премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев бил наясно с активното мероприятие, проведено от "Позитано" 20, намекна Иванов.

"Не смятам за необходимо да коментирам глупости", отсече Станишев, който беше на конференция на социалното министерство.

"Ако някой се опитва да създава изкуствени напрежения между президентската институция или президента и БСП, просто няма такова нещо. Това са пълни импровизации, бих казал и провокации. Човекът (б.р.- Димитър Иванов) е полусъветник, полуминистър-председател в сянка, полулидер на политико-гражданска организация - да си избере в края на краищата една роля", продължи премиерът. Той имаше предвид активността на Иванов в Гражданския съюз за нова България, където той е т. нар. "граждански премиер". Станишев подчерта, че няма проблем да разговаря с Първанов по всички въпроси без посредничеството на Иванов.

Новината за т. нар. президентска партия излезе след семинар в Пампорово, на който били президентът Георги Първанов, вицепрезидентът Ангел Марин и всички техни сътрудници. "Искам да заявя, че човек от "Позитано" 20, но не портиерът, а човек от Изпълнителното бюро (ИБ) присъстваше", подчерта проф. Димитров. Според информация на "Труд" това е Катя Николова (интервю с нея - по-долу). За сбирката бил информиран и вътрешният министър и зам.-шеф на БСП Румен Петков, твърди лондонският професор, защото не можело "50 души, начело с президента Първанов, пътувайки между София и Пампорово, да изчезнат за два дни."

Иванов направи извода, че от "Позитано" 20 пуснали в ход това активно мероприятие, за да сложат сянка върху инициативите на президента за икономическа стратегия. Със същата цел обявили и че БСП прави днес пленум за социално-икономическата си политика.

 

„Титаничен сблъсък между Първанов и "Позитано" 20" е материалът на „Новинар"

Президентът Георги Първанов присъства вчера на тържеството по повод 95-ата годишнина от създаването на Военна академия "Георги Раковски". Журналистите обаче нямаха възможност да го попитат дали е в конфликт с БСП.

Снимка Люлин Стаменов

 

Със знанието на премиера Сергей Станишев кръгове в БСП се опитват да дестабилизират президентската институция и да сложат сянка върху инициативите на Георги Първанов. Това заяви пред bTV съветникът на държавния глава по икономическите въпроси Димитър Иванов. Последният пример за тези опити била официалната среща на президента със секретарите и съветниците му на Пампорово, след която тръгна мълвата, че Първанов ще създава собствена партия. Димитър Иванов бе категоричен, че президентът няма такива намерения и на Пампорово не е обсъждана подобна тема.

На срещата е присъствал и представител на Изпълнителното бюро на БСП, за нея е знаел и вътрешният министър Румен Петков. Там Първанов обявил инициативата си за създаване на национална икономическа стратегия. Седмица след срещата на Пампорово обаче премиерът Станишев обяви, че червените ще проведат пленум за икономическата и социалната си политика. Съветникът на Първанов смята, че представителят на БСП на Пампорово е докладвал на "Позитано" 20 за намеренията на държавния глава.

Не смятам за необходимо да коментирам всякакви глупости, защото някой се опитва да създава изкуствено напрежение между президента и БСП, коментира Станишев. Той определи твърденията на Иванов като пълни провокации и импровизации. Станишев подчерта, че няма проблеми с президента и няма нищо против да проведе разговор с него по всяко време и на всякаква тема. Ние не се нуждаем от посредничеството на Димитър Иванов, допълни той.

 

Едно към едно

Какво каза Димитър Иванов:

 

* Така наречената президентска партия е активно мероприятие, проведено от една известна партийна централа.

 

* Това активно мероприятие е тръгнало от "Позитано".

 

* Това активно мероприятие цели да сложи сянка върху инициативите на президента.

 

* Това активно мероприятие по много опасен начин се опитва да дестабилизира президентската институция.

 

* Авторът на това активно мероприятие са кръгове на БСП на високо ниво.

 

* Премиерът Станишев най-вероятно е наясно с авторите на това активно

* мероприятие.

 

* Правителството не дойде в резултат на избори, а е в резултат на следизборни задкулисни манипулации.

 

* Това е едно правителство, което е изолирано от гражданите.

„Търсим в Румъния наше съкровище", съобщава „Стандарт"

Антично съкровище от Балчик е скрито в Румъния. Общината и местният исторически музей започват кампания за издирването на 149 ценни находки, чиито следи се губят. Сред тях има статуя на Дионис, мраморни парчета от скулптури на Афродита и Херкулес, керамични изображения и много монети. Това разкри шефът на балчишкия музей Дарин Канаваров.

През 1940 г., когато румънските войски напускат Южна Добруджа, имането е било натоварено на кораба "Ойтус" и е отнесено в Констанца. Предполага се, че находките са били намерени случайно между двете световни войни, когато румънският хайлайф масово е строил вили в Балчик. Някои от тях още тогава са били изложени в историческия музей, който е бил първият на територията на Южна Добруджа.

Сега искаме да установим къде са тези паметници и, ако е възможно, част от тях отново да бъдат показани в Балчик, обясни Канаваров. В списъка с изчезналите находки има 49 картини и 10 старопечатни книги, като най-старата е от края на XVIII век. Най-загадъчни са данните за т. нар. иракски кавалерист. Той се споменава 3 пъти в различните исторически източници, но не знаем какво се има предвид, каза музейният шеф. Според него най-ценна е статуята на бог Дионис, защото той е символ на Балчик - неговият торс присъства в герба на града. Програмата ни максимум е, ако статуята се намира в Констанца или някъде другаде в Румъния, да можем да й направим копие, заяви Канаваров.

Междувременно ръководството на комплекс "Двореца" започва да издирва над 100 предмета, принадлежали на румънската кралица Мария. Сред вещите има статуи на древногръцки богове, бюра, масички и легла. Идеята е те да бъдат подредени във вила "Тихото гнездо" - лятната резиденция на кралицата.

 

„От „Атака" искат наказание за фолкдивата Камелия", изважда на първа страница „Новинар"

Зам.-председателят на партия "Атака", народен представител и евродепутат Димитър Стоянов е сезирал прокуратурата с искане фолкпевицата Камелия да бъде подведена под съдебна отговорност за опетняване на националното знаме. В писмото си Стоянов изразява възмущение от поведението на певицата, която се явила на концерт, облечена в националния трибагреник. Според депутата с това си поведение Камелия е извършила престъпление срещу държавата и трябва да бъде съдена по чл. 108 от Наказателния кодекс. Според него който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, се наказва с глоба до 10 лв. или затвор до една година.

На петите годишни музикални награди на Планета Пайнер фолкпевицата Камелия изскочи на сцената, обвита в националния флаг, имитирайки лентичката в подкрепа на петте осъдени на смърт български медицински сестри "Не сте сами". Самата Камелия преди две години носеше тениска "Свобода за българските медици в Либия" по време на турнето на Пайнер. От компанията коментираха, че Стоянов се опитва да трупа евтини точки на гърба на фолкдивата. В началото на 2007 г. по време на ежегодното състезание "Мис България" участничките маршируваха под звуците на попфолк, облечени с бански костюми и завити с българския трибагреник. Идеята за този особен вид "демонстрация" беше да се изрази несъгласие със затварянето на 3. и 4. блок на АЕЦ "Козлодуй".

През лятото на 2006 г. у нас гръмнаха два скандала с поругаване на българските национални символи. Българският герб и трибагреникът се появиха на обложката на френски порнофилм, озаглавен "Малки български мръсници". Филмът е сниман у нас през 2005 г. от французи, а всичките шест актриси са българки. Колажът представляваше разголено българско момиче, което е седнало в неприлична поза върху кофичка кисело мляко и е стъпило върху националния герб. Отстрани пък се виждаше картата на България с цветовете на трибагреника.

В американския сериал "Триъгълника" пък българският химн "Мила родино" беше използван като фон за нацистки сцени. Лентата се разпространява и у нас от "Сънифилмс".

 

„Слави Бинев ще отваря БИАД в Страсбург", четем в „Стандарт"

Кандидатът за евродепутат от листата на "Атака" Слави Бинев разпродаде столичните си заведения и ще купува дискотека в Берлин. Освен да стане собственик на огромен нощен клуб, архонтът възнамерявал да отвори и копие на БИАД в Страсбург. Самият Бинев не потвърди пред "Стандарт" тези си намерения, въпреки че запознати твърдят, че той действително си е поставил такива цели.

Бинев, който е втори в списъка на Волен Сидеров след Димитър Стоянов, продаде свои клубове от веригата "Куул Хаус". Говори се, че пъб "Дъблин" и "Библиотеката" вече са собственост на съпруга на Весела Лечева Манол Велев. Бинев възнамерявал да остави като своя собственост единствено латиноклуба "Дали".

Според слухове парите от продажбите на лъскавите заведения, сред които и чалгатеката БИАД, шефът на таекуондото у нас ще вложи в покупката на берлински клуб в центъра на немската столица. Близо до Бранденбургската врата се намира търговският комплекс "Сони", където има освен лъскави магазини, но и няколко подземни дискотеки. Именно една от тях била целта на кандидата от евролистата на Сидеров.

Според живеещи в немската столица българи обаче нещата около "Сони" се движат от руски бизнесмени. Познати на Слави Бинев коментират, че той вече бил направил необходимите уговорки с братушките и скоро ще поеме с куфара към Берлин. Според осведомени източници шефът на социалната комисия в БОК е взел под крилото си родния фолк и ще го представя на евробратята, отваряйки нов чалгаклуб. Няма сведения как ще се казва новият ЕВРОБИАД, но архонтът възнамерявал да покани няколко от родните фолкдиви да веселят европейците. Запознати твърдят, че бизнесменът ще лобира само за най-успелите певици у нас като Софи Маринова, Ивана, Емилия и Азис.

Слави Бинев е роден на 10.02.1965 г. в София. Завършил е Националната спортна академия, специалност тенис и бокс, и журналистика като втора специалност. В момента специализира в БАН докторантура по социална психология. Владее френски, английски, италиански и руски език.

През 1987-1992 г. е многократен шампион по таекуондо у нас. Член е и на управата на световната федерация по таекуондо. Слави Бинев е женен, баща на 5 деца.

 

„4 млрд. лв. дългове търси хазната" е водещото заглавие на „Труд"

4 млрд. лева са неплатените дългове към държавната хазна от 2000 г. до днес. Това обяви вчера пред "Труд" шефката на Агенцията за държавни вземания Венцислава Петкова. От тези пари 30 или 40% най-вероятно ще се окажат несъбираеми - или, както се казва, "държавата да има да взема". От сряда бирниците обикалят Североизточна България и описват имущество на нередовни платци с дългове под 5000 лв. към хазната. Скоро акцията ще удари и София.

В същото време ще се търсят и борчовете на онези, които дължат над 5000 лв. Петкова призова длъжниците да си платят, за да не се стига до продажба на вещите им на търг.

 

"Абитуриентите без лимузини" e водещото заглавие на „Стандарт"

Край на надпреварата кой ще отиде на абитуриентския бал с по-лъскава лимузина. Младежите ще ходят пеша до ресторантите, за да няма задръствания и каскадьорски изпълнения.

Това предлагат от Пътна полиция на Столичната община. Ако идеята се окаже успешна за София, догодина ще бъде въведена в цялата страна.

"Абитуриентите ще отиват с колите до сборни пунктове, откъдето ще поемат пеша към заведенията. Така ще дефилират през центъра на София и това ще е празник на младостта и красотата. А не както досега да висят опасно на гроздове от колите и да спират пред входовете на заведенията", обясниха от КАТ. Пътните полицаи предлагат площадът пред храма "Свети Александър Невски" да се превърне в огромен паркинг за баловете.

 

„Незаконно работеща фирма съди еколог", алармира „Труд"

Жестоко пребитият на 5 април т. г. защитник на пернишкото с. Студена Михаил Мишев е даден под съд от една от шестте фирми, които незаконно добиваха камъни в близките кариери. "ДЛВ-Добри Владимиров" подала иск за обида срещу бай Мишо за 10 000 лв.

"Някой му казал на Владимиров, че на митинга на 31 март съм го нарекъл "престъпник". Аз такава дума в речника си нямам", каза Мишев. "ДЛВ-Добри Владимиров" е регистрирана през 2002 г. Едноличен собственик е Добри Владимиров, който е и член на управителния съвет на Сдружението на едрия бизнес "Съюз за Перник".

 

„ЦИК връща сестрите, нямат номер на паспорт", съобщава „24 часа"

ЦИК даде срок до 19 ч днес на партията "Ред, законност и справедливост" да представи номерата на задграничните паспорти на 6-имата медици в Либия, преди да реши дали да ги регистрира за участие в изборите за евродепутати. Вчера лидерът на партията Яне Янев внесе листа, която осъдените сами са подредили по следния начин: Кристияна Вълчева, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, Нася Ненова, Валентина Сиропуло и д-р Здравко Георгиев. На 7-о място е авторът на идеята за номинирането им - журналистът от "24 часа" Васил Сотиров. "Той прие да е моралният стожер и гарант в листата", обясни Янев.

Медиците са подписали декларации, че отговарят на условието за уседналост, които са заверени от посолството ни в Триполи. Подписите на сестрите били взети от адвокатите им на 25 март.

 

„Янев дава нов коз на Кадафи", коментира „Стандарт"

Триполи, преди повече от шест години. Провежда се заседание на съда по СПИН делото. В залата са допуснати роднини на подсъдимите български медицински сестри и д-р Здравко Георгиев. Още преди съдията да заеме мястото си, става ясно - и обвиняемите в клетката, и близките им на балкона, са убедени, че след няколко часа ще отлетят със самолет за родината.

Поредната излъгана надежда.

Колко ли отчаяние натрупват хората, след като години наред, ден след ден, вярват, че краят на мъките им е близо? Че този път усилията на властта - която и да е тя, ще доведат до успех и вратите на затвора "Джудейда" ще хлопнат зад тях завинаги? Или поне че някой ще им даде вода, когато поискат, а няма да им тикне мръсна джапанка в устата!

Няма как Кристияна, Нася, Валя, Валентина, Снежана и Здравко Георгиев да не поискат да станат евродепутати. Просто защото европейският парламент е място извън Либия, а за тях

Джамахирията е символ на ада

Има ли някой, който не би се хванал за всяка сламка, ако над главата му виси сянката на либийската бесилка? Още повече, ако му я подава човек, който е почти единствената му връзка със света и в чиято компетентност той вярва!

Така стигнахме дотук - въпреки предупрежденията, че включването в листите за евродепутати на мъчениците ни в Либия няма да доведе до нищо добро за тях.

Защото, както образно обясни вчера ексминистър Соломон Паси, става дума за пари - сега преговорите са стигнали до 250 000 долара за заразено дете, а осъдените българки са в позицията на редници. Ставайки евродепутати, те ще бъдат произведени в генерали и цената им ще скочи толкова, колкото реши полк. Муамар Кадафи. Как мислите, Европа повече или по-малко ще се съгласи да плати, за да помогне за освобождаването на нашите сестри?

Сигурно лидерът на протестиращите за каквото и да е Яне Янев знае отговора. Или може би адвокат Владимир Шейтанов? Добре би било юристът първо да отговори защо, след като декларациите за съгласие да бъдат издигнати медиците са дадени с уговорката това да направят

инициативни комитети за всеки поотделно

имената им са в листата на Янев и партия "Ред, законност, справедливост"?

Очевидно Росен Марков, който пръв внесе в ЦИК документи за издигането на д-р Георгиев като независим кандидат, е единственият, изпълнил ангажимента си в този случай. Полезно или вредно, действието му поне не променя предварително уговорения план.

А Яне? Търси полза от заграбването на чуждото нещастие? За бог ли се смята, че решава да си играе със съдбата на пет изтерзани от мъчения и лишения майки? И как ще погледне децата им в очите, ако истеричните му инициативи утежнят положението на жените в затвора. Или на възрастните им родители?

Да си политик не означава да спреш да бъдеш човек. Да си адвокат също.

И тук идва ред на въпроса -

какво става с палестинския лекар Ашраф

Някак между другото преди дни се разбра, че той не е получил обещаваното му дълги години от Паси българско гражданство. Тези, които издигат нашите за Европарламента, чуждия медик в затвора ли зарязват? И дали в ЕС уважават хора, изповядващи принципа "другите кучета ги яли"?

Янев трябва да се замисли и за още нещо - какво донесе дотук бурната му спасителна дейност за сестрите и д-р Георгиев? Забърка ги в скандал от типа "дай си ми куклите..." не без помощта на Шейтанов. Защото така изглежда отстрани спорът в чия листа да е д-р Здравко Георгиев.

Как ли ще погледнат на това либийците? До този момент всички емоционални некоординирани български действия бяха все в тяхна полза.

Янев даде още един коз на Кадафи.

А тъжната истина е, че за почти всички останали политици у нас ситуацията е изгодна. Не в човешки, а в политически план, разбира се.

Ако ЦИК регистрира медиците и преговорите за освобождаването им зациклят, партийците ще натякват - казвахме ли ви ние! Ако работата стигне до обжалване в съда, отговорността пак няма да е нито на управляващите, нито на опозицията. Факт, но е обидно някак човек да открие колко много вреди може да нанесе един-единствен политик предизборно.

Дай Боже, поне инициативата на ГЕРБ да включи в листата си на избираемо място сестра, арестувана и лежала месец заедно с Кристияна, Нася, Валя, Валентина, Снежана и д-р Георгиев, да помогне. Ако Мария Кръстева стане евродепутат, ще може да разкаже от първо лице преживения от всички тях ужас.

Яне Янев няма как да я спре, дори не може да оглави кошмарните й спомени. А и защитата на адвокат Шейтанов няма да й е нужна.

 

"Евророма" обвинява ген. Колев", четем в „Труд"

Лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев заподозря вчера бившия шеф на Генщаба ген. Никола Колев, че иска да направи ромските деца еничари.

В ефира на Нова тв Кънчев цитира стенограма от съвещание при Георги Първанов. На него шефът на президентския кабинет ген. Колев представил ромите като държавния резерв на пазара на труда. "Но ние не можем да го реализираме, ако не намерим начин за определен период от време да откъснем от битовата и културната среда младите роми, да им предадем нова култура, ново възпитание, образование и квалификация", казал ген. Колев.

В студиото на "Коритаров лайф" Цветелин Кънчев попита дали не става въпрос за нов възродителен процес. И обясни, че ако Колев бил философ, нямало да има проблем в думите му, но военните говорели в прав текст и казвали каквото мислят. Лидерът на "Евророма" заяви, че ще иска среща с Първанов. От "Дондуков" 2 вчера отказаха коментар и обявиха, че ще отговарят на въпроси в понеделник.

 

„Родопите влизат в класните стаи", информиа „Труд"

Магията на Родопите да влезе във всяка класна стая, цели кампанията, организирана от минерални води "Девин" и просветното министерство.

През първия от трите етапа на инициативата "Да научим повече за природата", учениците ще се запознаят с Родопите чрез засаждане на дръвчета в дворовете на 30 училища от 5 града - София, Хасково, Сливен, Силистра и Бургас. Инициативата обхваща най-малките деца от първи до трети клас.

Кампанията "Да научим повече за природата" ще продължи до октомври.

 

„Мобилните ни оператори против евтиния роуминг", отбелязва „Труд"

И трите мобилни оператора у нас са против драстичното намаляване на тарифите за разговори в роуминг, което бе гласувано на заседание на индустриалната комисия в Европейския парламент. Това съобщиха от "М-Тел", "ГлоБул" и "Вивател" вчера. Според проекторешението никой GSM оператор не трябва да взема повече от 78 ст./мин за обаждания на своите абонати в която и държава на ЕС да се намират. Входящите разговори пък трябва да са максимум до 29 ст./мин.

От "Телеком Аустриа", компанията собственик на "МобилТел", обявиха, че са "много разочаровани" от регулацията на цените. Това решение е грешно, каза Елизабет Матес - говорителка на австрийския телеком. Според нея от промяната ще бъдат засегнати най-вече операторите от туристическите държави като България. Те щели да загубят до 20 а сто от приходите си.

Подобни агресивни мерки могат да ограничат конкурентоспособността на операторите и възможността да намаляват цените на дребно. Това ще ни попречи да предлагаме преференциални условия за услугите си на национално ниво, казаха от "ГлоБул".

Според Първан Русинов от "Вивател" сега не е времето да се регулират цените на услугите на дребно. Това трябвало да стане след време, като се отчитат различията във всяка европейска страна.

 

„Чужд треньор на държавна заплата?" е водещото заглавие на „24 часа"

В касата на Българския футболен съюз няма достатъчно средства, за да се поеме заплатата на треньор от чужбина в националния отбор.

Това призна президентът на футбола Борислав Михайлов в интервю за "24 часа". Капитанът на четвъртите в света лансира идеята възнаграждението на известен спец от Европа да се поеме от държавния бюджет.