"Женим се и раждаме най-малко в Европа", съобщава вестник "Стандарт"

Женим се и раждаме най-малко в Европа. Това показват данните на Националния статистически институт за 2006 г.
Само 32 773 двойки са си казали "да" м.г. Цифрата е с близо 1000 по-малко от тази за 2005 г. и с 15 хиляди по-ниска от тази през 1999 г. 79,6 на сто от брачните двойки са се венчали в петте най-големи града у нас. Само 6672 младоженци са си надянали халките на село. Близо 15 хиляди семейни двойки пък са се развели през 2006 г.
Половината - по взаимно съгласие, а 26% поради несходство в характерите.  74 495 бебета са проплакали през 2006 г., сочат още данните. 38 108 от тях са момчета, а 35 870 - момичета. Така на 1000 момчета се падат 941 момичета. Само с 2903 се е увеличил броят на родените у нас деца.
Малката цифра отново ни нарежда на едно от последните места в Европа по раждаемост. За 2006 г. коефициентът ни на брой родени бебета е 9,6. По-нисък е само този на Германия - 9. В останалите държави обаче той скача над 12,9. Ирландия държи първото място с 14,7 коефициент.
Всяка година населението на България се топи с 39 460 души. Данните показват, че към края на 2006 г. в страната ни живеят 7 679 290 българи. Средната гъстота на населението е 69,3 човека на кв. км. Статистиката показва, че за последната година сме намалели с 0,5 на сто. Отрицателният прираст на населението естествено увеличава и средната възраст, която през 2006 г. мина 41 години.

"Стопили сме се с 40 000 за година", алармира и вестник "Новинар"

За една година населението на България е намаляло с 39 460 души, показват данните на Националния статистически институт (НСИ), които бяха обявени вчера. Според предварителната статистика през 2006 г. населението на страната ни е 7 679 290 души. Броят на жените продължава да бъде по-голям от този на мъжете. Съотношението между тях през миналата година е било съответно 1064 към 1000. В градовете живеят 70 % от всички българи, или общо над 5 млн. души.
В същото време от института регистрират вътрешна миграция, т.е преселване на хората от едно населено място в друго. 115 хиляди души са участвали в този процес, показват данните на НСИ. В резултат на това населението на градовете се е увеличило с над 5000 души, което респективно означава, че с толкова са намалели постоянно живеещите в селата.
През 2006 г. сключените бракове са намалели със 782 спрямо предходната година. Регистрирани са общо 32 773 брака и над 14 000 развода. Над 50 % от разводите са били по взаимно съгласие. Продължава тенденцията за увеличаване броя на извънбрачните раждания. 50,8%, или 37 569 са живородените извънбрачни деца през 2006 г., показва статистиката. За 60 на сто от тях има данни за бащата. Общият брой на ражданията през миналата година е 74 495 деца. Въпреки че през последните години детската смъртност в България непрекъснато намалява, тя продължава да е по-висока от тази в европейските страни.
Средната продължителност на живот за жените в България е 76години, а за мъжете - 69 години. Тенденцията на застаряване на населението продължава, сочат данните на НСИ. В момента средната възраст на българите е 41,4 години. Според данните на института смъртността сред мъжете е по-висока, отколкото при жените.
Хората в трудоспособна възраст са 62,8 % от населението, или общо 4, 820 млн. души, показват данните.

„Страсбург - спасение за медиците", пише на челна страница вестник "Монитор"

Два са вариантите за издигането на кандидатурите на медицинските ни сестри в Либия за евродепутати. Това съобщиха на специална пресконференция от инициативния комитет, който се ангажира с идеята преди седмица.
Едната възможност е те да бъдат поставени начело на листата на партията "Ред, законност и справедливост", която единствена е изразила готовност за издигането на затворените в Либия българи. Оттам са изпратили писмо, в отговор на запитването на инициативния комитет до всички партии, направено преди седмица.
"Партия РЗС ще включи техните имена на първите шест места в листата си с кандидати за евродепутати, в поредност, която те сами определят. В кандидатската листа няма да намери място нито един член на нашата, нито на която и да е друга партия", пише в писмото.
Другата партия, която е отговорила на запитването е БСП. Оттам обаче отхвърлят идеята като "отчаяна и неосъществима". Останалите партии засега не са дали официален отговор. Повечето мастити политици обаче са настръхнали от варианта медиците, вместо техни доверени партийци да влязат в Страсбург.
Втората възможност за участието на българските затворници в предстоящите избори за европарламент, е издигането им от шест отделни инициативни комитети. Те ще са в родните градове на медиците, два от тях ще са в София.
Това е последен шанс за освобождаването на сестрите ни в Либия, коментираха от инициативния комитет вчера. В него влизат проф. Александър Джеров, адвокат Владимир Шейтанов, Васил Сотиров, Васил Василев, Валери Найденов, Изгрев Топков, Максим Бехар, доц. д-р Петко Славчев, Петьо Блъсков и проф. Радка Аргирова.

От инициативният комитет изразиха възмущението от българските политици. Адвокат Шейтанов припомни, че всички те се надпреварват да се показват пред камерите с хартиените трибагреници на реверите, изразявайки формално своята съпричастност към несправедливо осъдените вече на две съдебни инстанции в Либия българи. Някой, дори си поръчали и метални символи на кампанията "Не сте сами". Когато обаче дошло време за действие и трябвало да се гласува за поправката в Закона за избиране на евродепутати, се видяло, че подкрепата им не е била искрена.
Инициаторите заявиха, че само седмица след официалното обявяване на идеята, обществото припознало и изразило съпричастност към кампанията "Медиците в Европарламента".
От 1400 души, анкетирани през изминалите седем дена 58,5% заявили, че подкрепят идеята, само 18,3% били против, а само 23,2% не били чували за предложението.
Междувременно в Париж снощи бе учредена световна коалиция "Не сте сами". В нея участват световно известни личности като Райна Кабаиванска, Бианка Джагър, Силви Вартан, Люк Монтание, Виторио Колици, Веселин Топалов, Валери Петров. Участие имат и Асоциацията на медицинските сестри в Белгия, парижката и лондонска адвокатски колегии, „Адвокати без граница", „Амнести Интернешънъл". Към инициативата на българските медии подели кампанията, ще се присъединят Мишел Тоб, председател на световната организация „Заедно срещу смъртното наказание" и омбудсманът на България Гиньо Ганев.
Идеята на организаторите е международната коалиция да обедини неправителствени организации, известни личности от всички области, които са съпричастни към съдбата на медицинските ни сестри.

"600 бона ни струва един евродепутат", съобщава "Стандарт"

Поне 600 хиляди лева ще струва на държавата изборът на всеки един от 18-те български евродепутати. Това сочат разчетите за харчовете покрай организацията на вота. Според предварителните сметки евроизборите за 18-те български представители в Страсбург ще струват над 10 млн. лв. Вотът е доста луксозен и скъп, коментира зам.-шефът на ЦИК Александър Петров. Той обясни, че преброяването на гласовете ще е  по системата "Хеър - Нимайер", а не по Д`Онт, както досега. Първо ще се събират всички действителни гласове, подадени на 20 май. Сумата от тях ще се разделя на 18, колкото са мандатите ни в Европарламента. Така ще се получава едно число, което се нарича "национална избирателна квота", обясни Петров. Ще се гледа кои партии и коалиции са получили повече гласове от това число и те продължават, а останалите отпадат. След това ще се събират гласовете само на участниците в изборите, преминали този праг, и сборът ще се дели на броя на мандатите.
Само един кандидат напира да отпечатва изборните книжа, бюлетините и указанията за предстоящия вот, стана ясно вчера. Това е печатницата на БНБ. Министерството на държавната администрация обяви обществена поръчка за изборните книжа. В началото интерес са проявили още "Демакс", "Дунав прес" и ИПК "Родина". В 14 ч вчера изтече крайният срок за внасянето на документите. Единствената подадена оферта обаче бе на печатницата на БНБ. Специална комисия от шест души преглежда до късно вчера документите на фирмата. Ако всичко е наред, днес ще бъде договорена цената за поръчката.

"Шофьорът от Бяла знаел, че спирачките му са неизправни", съобщава вестник "Новинар"

Подсъдимият за катастрофата при река Янтра край град Бяла Синан Алиев е знаел за неизправността на спирачната система на камиона и за претовареното ремарке. Това сочат данните от техническата експертиза на тежкотоварния автомобил, представени вчера пред Окръжния съд в Русе. Експертите смятат, че Алиев не е могъл да избегне или предотврати катастрофата заради техническата неизправност.
На 7 декември миналата година камион и автобус се удариха на моста над реката и при катастрофата загинаха 18 души, а други 11 бяха тежко ранени.
Защитникът на Алиев - Димитър Марковски, призова жителите на Бяла да съдят държавата заради неизправността на пътищата в околността и заради това, че автобусът "Исузу" според него е нямал разрешение да се движи по първокласен път с 50 пътници.
Подсъдимият Алиев пък каза пред журналисти, че вина за инцидента има шофьорът на автобуса, който не е спрял на знак стоп. Част от разпитаните оцелели пътници обаче твърдяха на предишното заседание на съда, че рейсът е спазил правилата и е спрял на знака.
В понеделник се очаква делото да продължи с експертиза за състоянието на моста над Янтра.

"297 осъдени за корупция отчитаме пред Брюксел", научаваме от страниците на вестник "Труд"

Точно 297 осъдени за корупция с влезли в сила присъди отчита кабинетът пред Брюксел в доклада си за напредъка в правосъдието и вътрешния ред през последните 6 месеца. За този период са приключени 1706 разследвания за корупция, в съда са внесени 599 прокурорски акта срещу 705 лица.
Цифрите бяха съобщени от министър Румен Петков след вчерашното заседание на МС. Най-късно днес до обяд докладът ще бъде изпратен в Еврокомисията, а тя ще обяви оценката си за напредъка ни през юни.
Правителството отчита стореното по 6 основни показателя - професионални и безпристрастни разследвания за корупция по високите етажи на властта, борба с организираната престъпност, прането на пари, конфискацията на престъпно имане, противодействие на корупцията по границите, изчистване на конституционните двусмислия за независимостта и отчетността на съдебната власт, осигуряване на прозрачен и ефективен съдебен процес.
В доклада няма имена и фамилии на разследвани и осъдени, от нас се иска да покажем последователност и методичност в напредъка ни, заяви Румен Петков.
Така отчитаме пред Брюксел пет осъдителни присъди за пране на пари, 37 внесени обвинителни акта и 54 приключили разследвания за това престъпление. Както и 222 разследвания срещу 399 участници в 99 престъпни групи. Осъдени са 141 човека, 95 от тях са с влезли в сила присъди.
Комисията за престъпните имоти пък е внесла, а съдът е уважил 48 молби за възбрана и запор върху такива имоти за над 26 млн.лв. Внесени са и 15 искания за отнемане на престъпно имане за над 4,2 млн. лева.
Извършени са 11 проверки на ГКПП-Кулата, Златарево, Видин, Русе и Капитан Андреево, започнали са 15 разследвания срещу гранични служители. А в края на януари е започнала проверка на имотното състояние на 62-ма митничари, те не са приключили.
В отчета е записан също четвъртият ремонт на конституцията, с който се създава инспекторат към съдебния съвет и се премахва наказателната неприкосновеност на магистратите, както и приетият вчера от кабинета нов съдебен закон. Докладваме на Еврокомисията и че до края на месеца правната комисия на НС подхваща за второ четене новия Граждански процесуален кодекс, а до края на май ще се решат окончателно нужните промени в НПК.
"Надяваме се на реалистична оценка от Брюксел. Моята е, че е създадена нулева толерантност към корупцията и престъпността ", заяви Румен Петков.

"Вальо Топлото с пари и в ценни книжа", информира още "Труд"

Бившият шеф на "Топлофикация - София" Валентин Димитров е имал над 1,6 млн. евро в държавни ценни книжа в Австрия. Според запознати този факт привлякъл вниманието на службите, които се заели да го проверяват.
От прокуратурата вчера заявиха, че вече има яснота откъде идват парите на Топлото и кой е правил преводи по две от сметките му - едната лична, а другата - на фирмата му "Промарк". Засега общата сума по сметки и в сейфове надхвърляла 7 млн. лв. "Част от източниците на средствата действително са фирми, някои - офшорки. Тези фирми са имали преки търговски отношения с "Топлофикация" и именно тогава са превеждали пари по сметките на Димитров. Голяма част от трансферите са правени от чужбина", каза прокурор Божидар Джамбазов. Като основание за част от преводите било посочено, че са от комисионни. Фирмите обаче са следствена тайна. Според наш източник част от офшорките е регистрирана на Бахамите и в Лихтенщайн.

"Гълъбово в шок от ново отравяне", алармира "Монитор"

Мръсотиите, бълвани от ТЕЦ "Марица изток" 3 и "Брикел" отново докараха до шок хората в Гълъбово. От вчера градът е обгазен с 4 пъти повече от нормалното количество серен диоксид. В Гълъбово се диша трудно. Това се случва за втори път само през този месец. На 8 март бе предишното обгазяване, което бе 3 пъти над нормата.
Няколко часа след отравянето на въздуха Гражданска защита започна обиколки с мегафон из града, за да предупреди населението да ограничи максимално излизанията от домовете и да затваря прозорците си плътно. Отменени са и часовете по физическо на децата в училищата.
Към 15.00 часа бяха регистрирани стойности от 900-1000 микрограма на куб.м серен диоксид, при норма 350 микрограма, съобщи официално Министерство на държавната политика при бедствия и аварии. Три часа по-рано нивото на серен диоксид е било 1228,86 микрограма. РИОСВ ­ Стара Загора поиска незабавно намаляване на мощностите на трите топлоелектрически централи в "Марица изток".
Проблемите за обгазяването на град Гълъбово идват и от "Енел Оперейшън", коментира кметът на града Николай Тонев пред БНР. Според него сероочистващите инсталации на предприятието не работят и оттам не са изпълнили нито една от точките по споразумението за намаляване на вредните емисии газове в района.

"Мозер бори изнасилванията с позитивно мислене", съобщава вестник "Новинар"

БЗНС-Народен съюз с председател Анастасия Мозер ще се бори с позитивно мислене за намаляване на изнасилванията по улиците. Това заяви пред в. "Новинар" Георги Димитров от младежката организация на земеделците. Той смята, че със сговорчиви хора всичко може да се постигне. В сутрешния блок на bTV Димитров заяви, че с измисления скандал около лидерството в Земеделския народен съюз и промяната на името на партията се прави опит за подмяна на истинските проблеми в обществото. Като един от тези проблеми той посочи изнасилванията, местните феодали и убийствата. Димитров обясни, че група земеделски доброволци обикаля из градинките и гони наркоманите от там. По този начин населението се чувствало по-защитено. Същата доброволна група от земеделци участвала и в обсъждането на законопроекта за младежта и спорта, който е внесен за обсъждане в парламента. Създаването на деца-убийци пък можело да се предотврати до 12-годишна възраст, обясни Димитров. Според него сегашното поколение е надраснало възрастта си, защото започва да формира характера си на 5-годишна възраст, а на 12 години вече никой не може да му повлияе. Липсата на морални ценности можело да се компенсира единствено с масирана кампания от страна на институциите, категоричен бе Димитров. "Единствено в устата на г-жа Мозер думите "бъди почтен" стоят добре", категоричен беше Георги Димитров.

Пред bTV чистачката Веска Рангелова, набедена, че е скрила призовки до Анастасия Мозер и Венцислав Върбанов, заяви, че е получавала цялата поща на партията. Тя допълни, че не се чувства виновна за съдебното решение на ВКС Стефан Личев да е лидер на Земеделски народен съюз. Излиза, че съм двоен агент, защото едните казват, че съм човек на Личев, а другите - на Мозер, коментира тя. Явно съм преродената Мата Хари, пошегува се Веска. 

"Богатите българи минаха 100 хиляди", е водещо заглавие на вестник "Стандарт"

Богатите българи се удвоиха само за година. 107 876 души са обявили, че получават над 600 лева месечно. Всички те са подали декларации за доходите си през 2006 г. Това съобщи пред "Стандарт" данъчен №1 Мария Мургина. Година по-рано в групата с най-високи доходи са били само 53 694 души. Ръстът на заможните българи, които изкарват парите си на светло, се дължи и на семейното облагане. Миналата година много хора на заплата за първи път подадоха декларации, за да ползват данъчните облекчения за деца. Цифрите са показателни, че расте броят на богатите нашенци, които основно пълнят хазната. На пръсти се броят хората, платили данъци над 100 хил. лв. Много фирми също изкарват на светло печалбите, заяви още Мургина.

"Държавата кредитира студентите-отличници", информира "Монитор"

Специален държавен фонд ще кредитира студентите, завършили годината с успех над 5.50. Те ще изплащат само част от взетия кредит за следването си. Това е една от идеите, която ще разгледа новосформирана работна група, която да предложи механизмите за по-свободно и достъпно кредитиране на следващите в българските вузове още от новата учебна година.
Още на срещата на ректорите, състояла са във Варна в средата на март, министър-председателят Сергей Станишев обеща да на просветния министър да се помисли за един нов Закон за кредитиране на българските студенти.
Основният замисъл е студентите да взимат кредит, който ще се превежда направо за погасяване на семестриалните такси по време на следването. Държавата чрез специален фонд ще бъде гарант, а връщането на сумата ще става, след завършването на висшето образование.
Вчера стана ясно още, че правителството е с 30 000 долара годишно средствата за финансово участие на българската страна в споразумението със САЩ относно Българо-американската комисия за образователен обмен на български и американски стипендианти за обучение, преподавателска и изследователска дейност, известна още като „Фулбрайт". Това означава, че от нея ще могат да се възползват повече кандидати, защото ще се увеличи и броят на стипендиите обясниха от МС.
Досега по програмата са се обучавали над 420 българи, като броят на желаещите всяка година се увеличава многократно. В страната има открити 10 учебно-квалификационни центрове в Пловдив, Велико Търново, Русе, Видин, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, Смолян, Шумен.
От 2006 г. в компютърния център към Комисията се провежда и новият интернет формат на теста IBT TOEFL. На всеки две години Комисията организира международни фулбрайтови конференции, посветени на основни проблеми на образованието, културата, познанието и перспективите на гражданското общество.

"Само фармацевт ще може да е собственик на аптека", съобщава "Труд"

Лицензът за разкриване на аптека в България ще се дава само на магистър-фармацевти, регистрирани по Търговския закон. А това означава, че те задължително трябва да са и собственици на аптеката. Досега правото да разкриват такива обекти пак се даваше единствено на магистър-фармацевти, но без да е необходимо те да са и техни собственици.
Новите изисквания са записани в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, който вчера беше гласуван окончателно от парламента.
Така на практика депутатите бламираха предложението на здравното министерство, което бе вносител на закона, аптека да може да разкрива всяко физическо или юридическо лице, регистрирано по Търговския закон. Идеята на МЗ беше отхвърлена още в парламентарната Комисия по здравеопазване.
Приетите текстове предвиждат още здравният министър да се произнася в срок само от един месец дали фармацевтът, подал документи за откриване на аптека, може да я разкрие.
"Според вносителя на проекта срокът за това беше 3 месеца", напомни д-р Ваньо Шарков от СДС. Именно по негово предложение вчера депутатите приеха срокът за даване на лиценз да се намали на месец.
У нас има 4518 аптеки и по неофициални данни собственици на повече от 3000 от тях не са магистър-фармацевти. Затова се дава гратисен период от 1 година за пререгистрация на всички по новия закон.
Депутатите гласуваха още да няма фиксирани цени на лекарствата. "Страната ни е в пазарна икономика, държавата регулира, но не ограничава", обясни д-р Шарков.

"Фидел: Буш обрича на смърт 3 млрд. души", пише "Монитор"

Кубинският лидер Фидел Кастро изглежда наистина се възстановява от болестта си, тъй като вече се зае отново с любимата си дейност - да критикува Съединените щати.
В статия във в. "Гранма" Кастро обвини президента Джордж Буш, че обрича на гладна смърт над три милиарда души. В публикацията кубинският лидер сочи, че американският президент е подкрепил идеята зърнени храни да бъдат използвани за производството на автомобилно гориво. Така, според президента Буш, ще бъде укрепена сигурността на Америка, тъй като САЩ в по-малка степен ще разчитат на вносен петрол. По мнението на Кастро този план ще обрече на гладна смърт над три милиарда души, тъй като ще създаде криза за храни. На среща на Джордж Буш с производители на автомобили "бе приета зловещата и цинична идея за преработката на хранителни продукти в гориво и така бе формулирана икономическата насока на външната политика на САЩ", изтъква Кастро. Статията е написана в традиционния за Фидел стил и по тази причина чуждите журналисти, акредитирани в Куба, не се съмняват, че автор на публикацията е самият кубински лидер.
Междувременно по-големият брат на Фидел, Рамон, заяви, че президентът "бързо възстановява силите си" след тежка операция в Хавана. На среща с журналисти 82-годишният Рамон подчерта: "Ние Кастро сме яки хора". Но Рамон не е дал конкретен отговор на въпроса, кога средният от тримата братя, който навърши 80 години, отново ще се появи пред обществото.
В края на юли миналата година за първи път от 47 години Фидел предаде временно пълномощията си на своя по-млад брат Раул, тъй като се наложи да му бъде направена коремна операция.