Шест писма са изпратени от главния архитект на София Здравко Здравков до 24-те столични района с искане да проверят и премахнат незаконни преместваеми обекти. Писмата са изпратени от септември 2020 г. до 29 януари 2021 година. Това пише "24 часа", позовавайки се на информация от извънредното заседание на Комисията по устройство на територията, архитектура, и жилищна политика към Столичния общински съвет (СОС).

На заседанието бяха изслушани главният архитект на София Здравков Здравков, кметът на район "Триадица" Димитър Божилов и шефът на Столичния инспекторат Веска Георгиева за токовия удар, от който загина 16-годишно момче, докато пресича на пешеходна пътека бул. "Иван Гешов".

Общински съветник вижда три институции, отговорни за смъртта на 16-годишния от токов удар

Общински съветник вижда три институции, отговорни за смъртта на 16-годишния от токов удар

Комисия в общината обсъжда сигнали за други оголени кабели

Поканеният да присъства представител на "ЧЕЗ Разпределение България" ЕАД не е дошъл. От там са изпратили становище и писмо, че няма нови факти и обстоятелства, които биха могли да бъдат предоставени на вниманието на съветниците.

В становището се посочва, че към мрежата на ЧЕЗ има присъединени два павилиона и количка за палачинки. Както вече стана ясно компанията подчертава, че не е изграждала съоръжения от електромера до обекта. При присъединяването клиентът е декларирал пред ЧЕЗ, че изградените от него съоръжения след електромера съответстват на изискванията за безопасност и техническите норми.

"ЧЕЗ Разпределение няма правомощия на контролен орган, който да инспектира чужда инфраструктура след границите на собственост на енергийните съоръжения, няма правомощия да разследва законността на обектите, при положение, че има потвърждение за разполагането им от общината", се казва още в позицията на ЧЕЗ.

Нарушения в пет обекта в района на инцидента, където токов удар уби 16-годишен

Нарушения в пет обекта в района на инцидента, където токов удар уби 16-годишен

Проверките продължават

За павилиона, който е захранван от оголения кабел, за който се предполага, че е причинил смъртта на момчето, известен като "Орехчето", проверка на район "Триадица" е установила, че той е незаконен през април 2018 г. Оттам изпращат в НАГ констативен акт. След това директорът на болница "Св. Иван Рилски", на чиято територия се намира обекта, изпраща писмо до началника на ДНСК какви действия трябва да се предприемат за узаконяване на обекта. От ДНСК връщат преписката на район "Триадица" за нова проверка на обекта на място.

"През юни 2018 г. НАГ връща за корекция констативния акт поради сгрешено правно основание. Оттогава до ден днешен ние нямаме коригиран констативен акт, за да издадем заповед за премахване. След инцидента сме дали 7-дневен срок на район "Триадица" да завърши процедурата, както и да посочи конкретните служители, които не са спазили изискванията, за да им бъде наложена глоба от 1000 до 5000 лв.", каза арх. Здравков.

Еленко Божков иска три оставки в София за загиналото от токов удар момче

Еленко Божков иска три оставки в София за загиналото от токов удар момче

Това е абсурдно и не може да продължава така

Главният архитект на София изтъкна, че основание за свързване на павилиона е служебна бележка, подписана със запетая от бившия главен архитект на "Триадица" Иван Шишков, който вече подаде оставка.

Същите нередности са установени и за съседния павилион, който е констатиран като незаконен през април 2018 г. Поради същата грешка обаче документите са върнати за корекция на района, след което повече не са постъпвали обратно в Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ).

Според предоставената информация трите обекта на тротоара - за единия, който е за продажба на безалкохолни напитки, е установено, че не е поставен на посоченото в одобрената схема място. Такова разминаване е установено и за павилион за вестници, относно количката за палачинки пък е установено, че правното основание за поставянето й е изтекло през 2017 г. И за трите обекта текат процедури по издаване на заповеди за премахване.

Арх. Здравков е изпратил ново писмо до всички райони за проверки и за посочване на служители за наказание.

Предстои създаването на работна група за промяна в наредбата за търговската дейност, която да позволи по-бързото премахване на незаконни обекти.

16-годишен почина от токов удар на столичен булевард

16-годишен почина от токов удар на столичен булевард

Инцидентът е станал на бул. "Aкад. Иван Евстратиев Гешов"

На заседанието в СОС кметът на район "Триадица" Димитър Божилов обясни, че при встъпването си в длъжност е изискал от всички началници на отдели да му представят всички спешни преписки.

Тогава служителят, който е водил преписката за премахването на двата павилиона в двора на болница, обаче е бил в майчински, а началникът на отдела - в дълъг болничен, като се е върнала на работа "след първата вълна на пандемията". Божилов уточни, че преди 4-5 месеца са изпратени констативни актове в НАГ за премахване на незаконни обекти, но все още не са получили отговор от НАГ.

Количката за палачинки не работи от август 2020 г. Преди това Столичният инспекторат е съставял три акта на собственика, уточни шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

Припомняме, на 14 февруари 16-годишно момче почина след токов удар от шахта, пресичайки на пешеходна пътека при болницата "Св. Иван Рилски" в София.

На следващия ден институциите започнаха да си прехвърлят отговорността, че не е ясно кой контролира кабела, преминаващ към павилион в двора на болницата.

Прокуратурата също започна да търси информация по случая.

Здравният министър Костадин Ангелов също започна проверка по случая.

От болница "Св. Иван Рилски" нямат информация за инфраструктурата.

Общинските съветници поискаха регистър на преместваемите обекти. Установени са нарушения в пет павилиона в района на инцидента.

По думите на подалия оставка архитект Иван Шишков павилионът от бул. "Иван Гешов" дори е вписан в кадастъра.