В Перник днес се провеждат безплатни прегледи за ХИВ и СПИН, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Изследването е анонимно и напълно безплатно.
Подвижен кабинет за изследвания ще бъде разположен на централния площад „Кракра" в града.

346 424 души са изследвани за ХИВ през 2012 г. в България. Новооткритите случаи на серопозитивни лица през миналата година са 157, което е с 44 души по-малко в сравнение с 2011 г. От началото на тази година са регистрирани общо 17 ХИВ-позитивни лица. Така, по данни на Националната програма за превенция и контрол на заболяването към Министерството на здравеопазването към днешна дата общият брой на официално регистрираните лица страдащи от имунната недостатъчност са 1 647.

Броят на новорегистрираните заболели мъже е почти четири пъти по-голям от този на жените.
Значително се увеличава делът на инфектираните лица сред хомо- и бисексуалната общност за разлика от лицата инфектирали се след инжекционно употребяване на наркотици.

Най-голям брой новорегистрирани ХИВ-позитивни през 2012 г. е имало в областите: София град - 74 души, Пловдив - 14, Пазарджик - 11, Варна - 7, София област - 6.
Близо 9% от новорегистрираните случаи са сред български граждани, които дългосрочно са пребивавали в чужбина и през 2012 г. са се завърнали в страната.