Поредна проверка в къща за гости по сигнал извършиха експерти на Държавен фонд "Земеделие", съобщава БНР. Провереният обект е в Златоград, като това е шестата подобна проверка в Смолянско.

Къщата функционира от 2013 г. и е получила финансиране в размер на близо 158 000 лева.

Проверката е по сигнал, че къщата е собственост на близки на областния управител Недялко Славов.

Зам.-изпълнителният директор на ДФЗ с ресор "Програма за развитие на селските райони" Калоян Костадинов обясни, че по бизнес плана са заложени 900 нощувки за година, а към момента 400 души са посетили къщата. Предстои обаче да се изчисли колко нощувки са направили тези хора.

За всички къщи, които са извън мониторинг, ще бъде направен анализ от ДФЗ в зависимост от това дали работят по предназначение и дали имат високо несъответствие на неизпълнение на бизнес плана, каза още той.

ДФЗ не може да санкционира къщи за гости в нарушение

ДФЗ не може да санкционира къщи за гости в нарушение

Тъй като проверките се извършват извън мониторинговия период

Костадинов посочи, че направените анализи ще бъдат предоставени на Главна дирекция "Национална полиция" за последващи действия.

Припомняме, на 14 юни беше съобщено, че започва проверка на 288 къщи за гости, които са финансирани с европари по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 година и за които 5-годишният мониторингов период вече е изтекъл.

В същия ден стана ясно, че поредната проверена къща за гости в Белослав е напълно изрядна. Ден преди това и къща за гости в Нови пазар е издържала проверката на ДФЗ.

На 10 юни земеделски експерти провериха хотел в село Гургулят, където не откриха несъответствия. Това беше втората от обявените от министър Десислава Танева 14 проверки на подадени проекти. Преди това от ведомството провериха и къща за гости в Лясковец, за която също заключиха, че е напълно изрядна.

288 къщи за гости ще проверяват експертите на МЗХГ

288 къщи за гости ще проверяват експертите на МЗХГ

Получили европари за периода 2007 - 2013 г.

По-късно през деня бяха извършени проверки на още две проектни предложения - хотел в Берковица и център за деца скаути за нощуване на палатки. Те също се оказаха изрядни според МЗХГ и ДФЗ.

До момента заради констатирани нередности субсидията си трябва да върне друга къща за гости в Гургулят, която според информация на медиите е на секретарката на община Сливница Ани Иванова.

Вчера бяха проверени още две къщи в смолянската община Борино. Тогава обаче стана ясно, че Фондът не може да им наложи санкции за установените нарушения в заложения бизнес план, тъй като мониторинговият им период е изтекъл.

Още четири проекта за къщи за гости изрядни

Още четири проекта за къщи за гости изрядни

ДФЗ и медиите до този момент не са открили измама