Броят на новорегистрираните жители на община Кресна нараства главоломно преди провеждането на изборите за Европейски парламент, информира БНТ.

Информацията е достигнала от обществената медия посредством сигнали на жители от населени места в общината, намираща се в Благоевградско.

От началото на годината в общинската администрация са подали заявление за промяна на постоянен и настоящ адрес над 660 души, показва справка.

Новите жители са с български произход, а не чужденци.

От общината информират, че 80% от тях са свързани с града и имат там имоти. От местната управа правили проверки по колко души са регистрирани на един адрес и до момента не открили нередности, заяви кметът Николай Георгиев.

Той съобщи и че нямало подадени заявления от новите жители за включването им в изборния процес.

"Ние сега не можем да твърдим дали ще гласуват тук, или не. Ние като община и служба ГРАО, след като дойде човек и пусне заявление по надлежния начин, нямаме право да отказваме. Такъв е законът, такъв е Изборният кодекс", каза още градоначалникът.

Местните жители признават, че в града усилено се говори за регистрация на нови хора.

От началото на годината с над 100 души се е увеличило населението и в село Горна Брезница. Според местните обаче повечето жители не са свързани с изборите, а с купуването на все повече къщи.

От община Кресна смятат, че в последните години в района се разкриват все повече работни места, което може да е причина за големия наплив на желаещи да се заселят там.