Министерство на образованието реагира на искането на Столична община "от днес" да се облекчи достъпа до компенсации за децата извън общинските детски градини и да увеличи повече от два пъти размера на тези компенсации, след като повече от 10 000 деца в София останаха извън класираните.

Столична община абдикира от свое основно задължение - да осигури места в общинските детски градини, и очаква други институции спешно да решат проблема, с който тя не се е справила в продължение на години", заявява министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Боршош говори за 650 лв. компенсация за родители, чиито деца са без детска градина

Боршош говори за 650 лв. компенсация за родители, чиито деца са без детска градина

Неприети са около 14 000 деца, около 3500 са в частни детски градини и ясли

Освен новия заместник кмет Боршош, който поиска това днес, такова изказване направи и кмета Йорданка Фандъкова. 

Министърът иска общината да обясни причините, поради които се отказва от дългосрочния си ангажимент към децата на София.

От Министерството напомнят, че наредбата за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места, е приета от Министерския съвет преди по-малко от три месеца - на 5 март т.г. Постановлението на тогавашния кабинет е предхождано от едномесечно обществено обсъждане на проекта за наредба. В този срок Столична община е направила 15 предложения, но само едно е било прието изцяло, а две - частично. Никое от тях не засяга съществени промени в предложения документ.

Опозицията в СО в един глас иска оставката на Фандъкова заради детските градини

Опозицията в СО в един глас иска оставката на Фандъкова заради детските градини

И Демократична България, и БСП искат да се поеме отговорност

Месечната компенсация от 291 лв., определена със заповед на предишния министър на образованието и науката Красимир Вълчев, е изчислена в рамките на приетия бюджет за тази година. Бюджетът за 2021 г. не е актуализиран и в момента България няма работещ парламент, който и да го направи.

Идеи за либерализация на режима за компенсация на децата без места в държавни и общински детски градини и за увеличение на сумата могат да се обсъждат само при наличие на редовно правителство и действащо Народно събрание. Те биха могли да актуализират бюджета на базата на надеждни разчети за нуждите не само в София, а в цялата страна.

Припомняме, че след като Столична община отчете поредна година недостиг на места в детските градина кметът Йорданка Фандъкова се опита да прехвърли отговорността на районните кметове, избрани от ДБ или БСП. Преди класирането тази година въведената електронна система се наложи да бъде отворена отново, за да се допопълнят данни, което обаче породи отново подозрения на родителите.

Протестна детска градина спретнаха родители под прозорците на Фандъкова

Протестна детска градина спретнаха родители под прозорците на Фандъкова

Те настояват за незабавната оставка на кмета

За първи път тази година бе въведен критерий уседналост, но въпреки това за близо 10 000 деца места няма. Родители се организираха и протестираха пред Столична община - отново за поредна година. 

Родители на протест заради повторното отваряне на системата за детските градини в София

Родители на протест заради повторното отваряне на системата за детските градини в София

Според тях това е в разрез с всички законови права на кандидатстващите