13 365 740 лева общо е предоставил Държавен фонд “Земеделие” за инвестиции в земеделието за осемте месеца на годината.
12 596 376 лева от тях са предоставени като кредити по трите инвестиционни програми на фонда.
С тях ще се реализират общо 375 проекта за развитие на животновъдство, растениевъдство и закупуване на технически инвентар за земеделските стопанства.

262 999 лева са изплатени допълнително към тях под формата на капиталови субсидии за 65 от проектите, които са в приоритетните за фонда направления за стопаните от цялата страна – пчеларство, създаване на оранжерии и на трайни насаждения.

Други 432 432 лева са изплатени като допълнителни капиталови субсидии по 86 инвестиционни проекта в животновъдството - 70 и растениевъдството -16, по двете регионални програми на фонда за развитие на Северозападна България и Родопите.

Отделно фондът е поел лихвите за гратисните периоди на още 14 стопани, като е покрил пълния размер на дължимите от тях лихви в гратисните периоди на стойност 73 933 лева, съобщават от Министерството на земеделието.

4 901 617 лв. са предоставените средства за реализиране на 221 проекта по инвестиционна програма “Животновъдство”, сочи справката на фонда, като тя маркира тенденция на разширяване на периметъра на финансирането и включване на нови и по-атрактивни направления.

Най-голям интерес има към създаване на пчелни семейства, като от началото на 2004 г. само до този момент са одобрени и кредитирани 90 стопани за над 5 600 пчелни семейства с 1 043 796 лв.
Сумата за цялата минала година е била приблизително същата - 1 078 121 лева, като са били кредитирани 74 проекта.
За първи път тази година за финансиране от фонда е кандидатствал стопанин, който ще закупи 11 щрауса, като за тях ще заплати 13 150 лева, сочи още справката.

66 са проектите през тази година за инвестиране в растениевъдството със средства, предоставени от фонд “Земеделие” в размер на близо 4 млн. лева.
Създаването на овощни градини е сред най-атрактивните идеи, които привличат стопаните.
Маслодайните и етерични култури също са атрактивни за стопаните – 7 проекта за засаждане на 426 дка маслодайни рози са одобрени от фонда и са на стойност 266 217 лева. 3 са проектите за 194 дка лавандулови насаждения, като за тях фондът е предоставил 74 700 лв.

Предимството при кредитирането от националния бюджет по инвестиционните програми на фонд “Земеделие” е, че стопаните получават кредита веднага – още преди да са започнали инвестицията си, като имат възможност да ползват и преференциалните капиталови и лихвени бонуси, които държавата отпуска за да стимулира определени дейности и региони, съобразно Националния план за развитие на земеделието и селските райони, подчертава зам.-шефът на фонд “Земеделие” Л. Джамбазов.

Младите земеделски стопани до 40 години ползват преференция от фонда, като той поема половината от лихвата през гратисния период на кредита, така те плащат вместо 6% - 3% лихва, уточнява шефът на отдел “Инвестиционно кредитиране” във фонда Анастасия Василева.

В същото време младият фермер има възможност да ползва и други преференции – ако е кандидатствал за изграждане с проект за трайни насаждения – овощни градини или лозя, получава безвъзмездно още по 150 лв. на дка под формата на капиталова субсидия или по 100 лв. ако е разработил проект за рози.
Ако е кредитиран за създаване на пчелини – освен лихвения бонус младият фермер ще получи и безвъзмездни 10 лв. за всяко закупено пчелно семейство, допълва Василева.