Дрон на Военноморското училище "Никола Йонков Вапцаров" следи от небето заседналия край Камен бряг кораб.

От пресцентъра на Военноморското училище разпространиха кадри от наблюдението, което се осъществява от междуведомствения екип, сформиран под егидата на министерството на транспорта. Целта му е да се намалят потенциалните рискове за кораба и екипажа му, както и за околната среда.

Решението корабът да бъде наблюдаван с безпилотни летателни средства е част от мерките за разрешаване на кризата.

Летателните апарати ще извършват непрекъснато наблюдение на обстановката през светлата част на денонощието.

Собственикът на Vera Su отказва екипажът да се евакуира

Собственикът на Vera Su отказва екипажът да се евакуира

Кметът на Каварна напомня, че корабът не е атракцион

Припомняме, че вчера на територията на общината бе обявено частично бедствено положение. Достъпът до района в тази връзка бе забранен.

Тази сутрин на брифинг съобщиха, че собственикът на кораба е отказал евакуация на екипажа. 

В прокураурата няма сигнали за инцидента край Камен бряг

В прокураурата няма сигнали за инцидента край Камен бряг

Води се собствено разследване

Развитието:

На 20 септември корабът Vera Su заседна в скалите край Яйлата.

До 24 септември нямаше никакво действие от страна на институциите.

На 24 септември Басейнова дирекция взе проби от морските води, резултатите от които бяха оповестени в понеделник с изказа "има следи от нитритен азот".

Също в петък, 24 септември, шефът на ИА "Морска администрация" обяви, че институциите са отхвърлили плана на корабособственика и застрахователите и очакват нова реакция.

През уикенда, 25 и 16 септември еколози и местни надигнаха глас, че има замърсяване и държавата бездейства, а опасностите от задаващото се лошо време и бурно море, поставят в риск цялата екосистема и всяко едно забавяне може да е фатално.

Неделя, 26 септември, транспортният министър разпореди незабавна операция.

В понеделник, 27 септември, започна операция по разтоварване на товарния кораб, като към мястото бяха отправени кран и баржа. Баржата също заседна, а машината за опаковане се развали.

28 септември - обявиха спиране на операцията, след като бяха разпространени кадри, които показват как азотните торове се разпиляват в морето при претоварването им. По-късно през деня от МОСВ съобщиха, че не са разрешавали такива способи за претоварване.

На място Христо Алексиев обяви, че се търси чуждестранна помощ. Шефът на "Морска администрация" призна, че страната не разполага с нужната техника.

Христо Алексиев уволни шефа на "Морска администрация" заради сериозна неадекватност по освобождаването на кораба Vera Su. Той уточни, че приоритет е спасяването на екипажа.

Извършено бе укрепване на кораба, което да го предпази от обръщане заради лошото време.